ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΥΠΟΘΕΜΑ:ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Advertisements

ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ 1. Επιπτώσεις στης υγεία 2. Επιπτώσεις στην ψυχολογία 3. Τι θα κάνετε εσείς;
Βίκυ Καψή Λήδα Κωστή Α2 γυμνασίου
Εργασία κατά του καπνίσματος
Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύσΗ γίνεται συνήθως σετσιγάρο, πίπα, πούρο ή.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ
NΑΡΚΩTΙΚΑ MAΝΘΟΣ.
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Στόχος της υποενότητας αυτής είναι οι μαθητές:
Υπόθεμα: Θεραπευτική αντιμετώπιση για το τσιγάρο. Πρόληψη-θεραπεία
Το κάπνισμα και τα αποτελέσματά του
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.
-Τσιγάρο ; - Ευχαριστώ, δεν θα πάρω!
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
Ερευνητικη εργασια: «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ εξαρτησεισ»
ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
ΑΛΚΟΟΛ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Πηνελόπη Γρηγοροπούλου Παθολόγος Παθολογική Κλινική ΓΝΑ «Ελπίς»
Ατομική Εργασία :Κάπνισμα
ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΟΥ
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΗΛΙΑΣ.  Δεν έχει εξακριβωθεί πότε αρχίζει στην ανθρώπινη ιστορία, η χρήση του αλκοόλ, ούτε η εμφάνιση του μπορεί να συσχετισθεί.
Μία εργασία του Μιχάλη Θάνου για το μάθημα της Βιολογίας ΒΠΠΓ Α΄2
Αν καπνίζεις… Πληροφορίες για το κάπνισμα Επιπτώσεις στην υγεία
''ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ'' ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αλεξιάδη Μαρία-Σέντα Α’1.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ Έλενα Μαρίνου Α 3. ΚΑΠΝΙΣΜΑ Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται.
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
Τα τσιγάρα βλάπτουν την Υγεία μας
Η μεταβολή του εισπνεόμενου αέρα μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού Μπορεί να μεταβληθεί με: Ατμοσφαιρικούς ρύπους Προκαλούν.
Ονόματα μελών της ομάδας: 1) Αγγελάκη Θεοδοσία. 2) Κατσαρίκα Λαμπρινή. 3) Κοτανίδης Μηνάς. 4) Ντανιλτσένκο Αρτέμης.
ΑΛΚΟΛ ΚΙ ΥΓΕΙΑ Τι θα δούμε σε αυτή την παρουσίαση :
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ -ΑΛΚΟΟΛ ΠΑΘΟΓΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΧΟΛ.ΕΤΟΣ
4.4 Τρόπος ζωής και ασθένειες
ANABOΛΙΚΑ ΚΑΛΟΓΕΡΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΘΑΝΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ Γ’4
Κάπνισμα & Εφηβεία Ομάδα Α’.
«ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ»
« Κάπνισμα συνήθεια που δεν προάγει την υγεία μας» Εργασία των: Εργασία των: Κουτρουμάνη Ελευθερίας & Νικητάκη Αγγελικής.
Το Κάπνισμα Βλάπτει Σοβαρά Την Υγεία!
H συμπεριφορά του σύγχρονου άνθρώπου μπορεί να αποβεί μοιραία για την υγεία του Έλλειψη άσκησης Κακή διατροφή Χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ.
Ενημερωτική Εκδήλωση «Δεν καπνίζω, επιλέγω τη ζωή»
Ιστορία Στην Αμερική πολύ πριν ανακαλυφθεί από τον Κολόμβο οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν τον καπνό και πίστευαν ότι έχει σπουδαίες φαρμακευτικές ιδιότητες.
Ομάδα: Τζαγκαράκη Ειρήνη
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ 1 Γυμνάσιο Άργους Α
Ναρκωτικά και εθισμοί  Μαθητές του Α3:  Τσέκα Σταυρούλα  Τσαγκλής Δημήτρης  Ξυδιά Δήμητρα  Σταυρόπουλος Φώτης  Τσαχαλίδη Μαρία.
ΜΑΘΗΜΑ PROJECT - Α ΤΡΙΜΗΝΟ Νικόλαος Καλιβόπουλος - ΤΑΞΗ Α1 Υπεύθυνη Καθηγήτρια-Ρίγγα Ειρήνη ΠΕ15 Αποφεύγω το Αλκοόλ.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ Μπελλένειο Γυμνάσιο Λέρου Σχολικό έτος Τάξη: Α’ Γυμνασίου Ομάδα εργασίας: Ζουμπούλη Δέσποινα, Κανάρη.
ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.  Ο εθισμός είναι μια πολύπλοκη αρρώστια με παθολογικά και ψυχολογικά συμπτώματα, που δεν επηρεάζει μόνο τον άρρωστο,
Βιολογία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
«Ναρκωτικά-ποτό-κάπνισμα και οι επιδράσεις τους στην κοινωνία και τον αθλητισμό» Λυκειακές Τάξεις Κυριακίου Ερευνητική Εργασία Β’ Λυκείου Β’ Τετραμήνου.
ΑΛΚΟΟΛ: Ο «αθώος» φίλος του ανθρώπου
Εξαρτήσεις στη σύγχρονη εποχή
ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ στα πακέτα των τσιγάρων
ΕθισμοΣ στο καπνισμα Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε.
ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ Εργασία της μαθήτριας Δούβαλη Ευδοξίας
ΚΑΠΝΟΣ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ Η μάστιγα της εποχής μας.
Κοτσορώνη Γεωργία Κατσακιώρη Αναστασία
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Υπεύθυνος καθηγητής: κ.Καραγεωργίου Στέφανος
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 6ο ΕΠΑΛ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οργανωμένο Έγκλημα - Ναρκωτικά
Δημήτρης Μίλτος Γιάννης Π.
ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
1) ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ) ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ 2) ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ – ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΈΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟΣΥΣΤΑΤΙΚΑ – ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΈΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ 3) ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΥΡΙΤΣΗ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΜΑΛΕΣΙΑΔΑ ΖΑΦΕΙΡΙΑ ΜΗΤΣΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΕΚΙΡΙ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Α'2

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΗΓΕΣ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΟΡΟΥ (ΕΞΑΡΤΗΣΗ-ΕΘΙΣΜΟΣ) ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΠΝΙΣΜΑ-ΝΙΚΟΤΙΝΗ ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΡΕΥΝΑ/ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΗΓΕΣ http://ethismos-kai-eksartisi.blogspot.gr/p/blog-page.html http://www.prolipsis.gr/index.php?id=29,116,0,0,1,0 http://www.neaygeia.gr/page.asp?p=410 http://www.help-net.gr/Themes/Narkotika.htm

ΕΘΙΣΜΟΣ-ΕΞΑΡΤΗΣΗ:Αν ρωτήσεις κάποιον τι είναι ο εθισμός, θα σου απαντήσει ίσως ότι είναι αδύνατον να σταματήσει κάποιος τη χρήση μιας ουσίας, π.χ. ένα παράνομο ναρκωτικό όπως η ηρωίνη, ίσως το αλκοόλ ή ακόμα και ο καφές.Ίσως το καλύτερο παράδειγμα είναι το τσιγάρο.

ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ-ΑΛΚΟΟΛ Ο όρος αλκοόλ προέρχεται από την αραβική λέξη "al kohl". Το αλκοόλ που βρίσκεται στα αλκοολούχα ποτά ονομάζεται αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη .Οι Σουμέριοι και οι Αιγύπτιοι ιατροί χρησιμοποιούσαν την μπύρα και τα κρασί σαν συστατικό στοιχείο των ιατρικών συνταγών ενώ προστατευόταν επίσης απο τους ιδιους τους Φαραώ με νόμους. Το κόκκινο κρασί, ταυτίστηκε από την αρχή με το αίμα, ως σύμβολο της ζωής.

Τι συμβαίνει όταν το αλκοόλ μπαίνει στο σώμα; Το αλκοόλ που καταναλώνεται εισέρχεται μέσω του στόματος και του οισοφάγου στο στομάχι.Μια μικρή ποσότητα αφομοιώνεται εκεί. Το υπόλοιπο έρχεται καθαρό στο αίμα και εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Ένα πιο ελαφρύ άτομο επηρεάζεται περισσότερο απ’ ότι ένα βαρύ άτομο που έχει πιει τον ίδιο αριθμό αλκοολούχων ποτών. Επίσης οι γυναίκες αφομοιώνουν μικρότερη ποσότητα αλκοόλ στο σώμα..Το ήπαρ διαλύει το αλκοόλ το οποίο μετά αποβάλλεται από τα ούρα. ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ :  Επιδράσεις στο ήπαρ και στο πεπτικό σύστημα.  Επιδράσεις στο νευρικό σύστημα.  Επιδράσεις στο καρδιαγγειακό και κυκλοφορικό σύστημα.  Επιδράσεις στην κύηση (π.χ. αλκοολικό εμβρυικό σύνδρομο).  Αύξηση στα ατυχήματα και στις εξωτερικές αιτίες κακώσεων και Τραυματισμών. Διαταραχές στην αναπαραγωγική λειτουργία στους άνδρες.

Τι είναι το ντόπινγκ; Η λέξη "ντόπινγκ" προέρχεται από την αγγλική γλώσσα ("doping") . Η λέξη αυτή χρησιμοποιείται από τον κόσμο του αθλητισμού σαν περιγραφή της χρήσης συγκεκριμένων απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων από τους αθλητές για να αυξήσουν τεχνητά την επίδοση τους. ----------------------------------------------------------------------------------- - Η γνωστή υπόθεση που συντάραξε το ελληνικό φίλαθλο (και όχι μόνο) κοινό μια μέρα πριν την τελετή έναρξης (2004, Αθήνα). Οι Θάνου και Κεντέρης (αργυρή και χρυσός Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ και με μεγάλες ελπίδες της Ελλάδας για νίκες στην Αθήνα) προσποιήθηκαν ένα ατύχημα με τη μηχανή του προπονητή τους για να αποφύγουν να περάσουν από έλεγχο ντόπινγκ και τελικά τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από τους Αγώνες, σπιλώνοντας το όνομα της διοργανώτριας Ελλάδας.

ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ-ΚΑΤΑΠΡΑΥΝΤΙΚΑ Τα ηρεμιστικά που χορηγούνται ανήκουν συνήθως σε μια ομάδα ναρκωτικών γνωστών ως βενζοδιαζεπίνες. Τα ναρκωτικά αυτά χορηγούνται με συνταγή για λίγες μόνον εβδομάδες ως βοήθεια για την αντιμετώπιση μιας κρίσης. Είναι εύκολο να αποκτήσει κανείς ψυχολογική εξάρτηση απ' αυτά και όσοι προσπαθούν και τα σταματούν ενδέχεται να εμφανίσουν πολύ δυσάρεστα στερητικά συμπτώματα

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο, πίπα, πούρο ή με άλλο τρόπο. Τη δεκαετία του 1920, Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία, αλλά η παγκόσμια κοινότητα αναγνώρισε το πρόβλημα σταδιακά μόνο μετά το 1950. Στα επόμενα χρόνια, έγινε κατανοητό ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο καθώς και άλλα προβλήματα υγείας. Τα κράτη έλαβαν μέτρα για το κάπνισμα και ανάλογα με τη χώρα τα μέτρα για τη συνήθεια του καπνίσματος μπορεί να περιλαμβάνουν απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού, απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί το παθητικό κάπνισμα, υποχρεωτική σήμανση στα προϊόντα καπνού και άλλα.

ο καπνός εισήχθη στην ελλάδα από δυο γάλλους εμπόρους που καλλιέργησαν τα πρώτα φυτά στην θεσσαλονίκη. .Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ’70, η καλλιέργεια του καπνού, κυρίως στις περιοχές της Ξάνθης, της Αιτωλοακαρνανίας, του Θεσσαλικού κάμπου αλλά και αλλού, αποτέλεσε μια από τις κυριότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές για την εγχώρια οικονομία. Ποιες είναι οι σημαντικότερες παθήσεις που επιβαρύνονται από το κάπνισμα; Οι βασικότερες είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του λάρυγγα, καθώς και άλλα είδη καρκίνου, όπως αυτό του προστάτη. Όλα τα είδη καρκίνου είναι γνωστό ότι σχετίζονται με το κάπνισμα. Στη συνέχεια, έχουμε πολλές παθήσεις του αναπνευστικού, όπως η χρόνια βρογχίτιδα . Το χρόνιο εμφύσημα είναι επίσης μία πολύ σημαντική πάθηση.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Tα ναρκωτικά, όπως η κάνναβη και η ηρωίνη, που προέρχονται από φυτά, εξακολουθούν να είναι οι περισσότερο διαδεδομένες ουσίες χρήσης στον κόσμο. Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν ή νεκρώνουν, προκαλώντας απώλεια αισθήσεων ή παράλυση. Ο όρος νάρκωση χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Ιπποκράτη για τη διαδικασία ή την κατάσταση της έλλειψης αισθήσεων.

Ελαφρά ναρκωτικά (ψυχεδελικά): Μαριχουάνα- Χασίς. Σκληρά ναρκωτικά : Όπιο, Ηρωίνη, Μορφίνη Κοκαΐνη LSD Αμφεταμίνες Βαρβιτουρικά