Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητικη εργασια: «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ εξαρτησεισ»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητικη εργασια: «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ εξαρτησεισ»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητικη εργασια: «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ εξαρτησεισ»
ΥΠΟΘΕΜΑ: «ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ» Λέσση Αλεξάνδρα Μίαρη Ζωή Μπαλή Αλεξάνδρα Μαρία Νικομάνη Πανδής Γιώργος

2 ΑλκοΟλ και προεκτΑσεις
Επιπτώσεις στην υγεία και την εγκυμοσύνη, κατάθλιψη, εφηβεία, αθλητισμός,

3 Ορισμός Αλκοόλ και αλκοολισμού
Αλκοόλ (ή οινόπνευμα) είναι οργανική ένωση και αποτελεί συστατικά των αλκοολούχων ποτών. Αλκοολισμός ονομάζεται η παθολογική σχέση που μπορεί να αναπτύσσει το άτομο με το αλκοόλ(υποδηλώνει την πλήρη εξάρτηση σε αυτό).

4 Οι βλαπτικές επιδράσεις του αλκοόλ στην Υγεία
Γενικά: Το αλκοόλ στον οργανισμό ασκεί πολύπλευρη φαρμακολογική και τοξική δράση και επηρεάζει τη λειτουργία πολλών συστημάτων Το αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι: Μειώνει την ακρίβεια, την ισορροπία και το χρόνο αντίδρασης Καθυστερεί την οπτική ανίχνευση και επεξεργασία πληροφοριών Μειώνει την αντοχή, την ενέργεια και την ανθεκτικότητα των μυών Αφυδατώνει το σώμα

5 Επίσης: Αποτελεί κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πεπτικού συστήματος (τετραπλάσιες πιθανότητες από τους μη χρήστες)ή του λάρυγγα Προκαλεί κρίσεις άπνοιας κατά τον ύπνο Προκαλεί προβλήματα στην εγκυμοσύνη Κατάθλιψη Όμως υπάρχουν και θετικές επιπτώσεις. Το αλκοόλ βοηθά στην ισχαιμική καρδιοπάθεια όταν χορηγείται σε μικρές ποσότητες.

6 Η εφηβεία Ο έφηβος προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της "ενηλικίωσης" πολλές φορές καταφεύγει στην αυξημένη χρήση/κατάχρηση αλκοόλ. Τα σημεία που μπορεί να δείχνουν ότι ο έφηβος κάνει χρήση ουσιών είναι τα ακόλουθα: Στο σώμα: Κούραση, συχνά προβλήματα υγείας, αυξομείωση βάρους, χαοτικό βλέμμα, έλλειψη ατομικής υγιεινής. Στο συναίσθημα: Ξαφνικές αλλαγές της διάθεσης, επιθετικότητα, έλλειψη αυτό-εκτίμησης, αδυναμία σωστής κρίσης, κατάθλιψη, απάθεια. Στην οικογένεια: Έντονες συγκρούσεις με τα μέλη της οικογένειας, απομόνωση, μη τήρηση ορίων. Στο σχολείο: Πολλές απουσίες, έλλειψη πειθαρχίας, μείωσης της απόδοσης στα μαθήματα. Στην κοινωνία: Δημιουργία νέων φίλων με προβληματική συμπεριφορά, ροπή σε παραπτώματα, προβλήματα με το νόμο.

7 Άλλες επιπτώσεις: Κοινωνικές: δεν αφορούν όμως μόνο στον χρήστη, αλλά και σε άλλους ανθρώπους Ατυχήματα: η τοξίκωση από αλκοόλη αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα πρόκλησης τροχαίων, τραυματισμών ή εγκληματικών πράξεων, ενδοοικογενειακής βίας, πτώσεων και δηλητηριάσεων.

8 Διαχωρισμός χρόνιου-περιστασιακού χρήστη
Το εξαρτημένο άτομο χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα: Καταναγκαστική επιθυμία της χρήσης της ουσίας Αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν να διακόψει τη χρήση Εμφάνιση στερητικού συνδρόμου αμέσως μετά τη διακοπή της χρήσης Η ουσία έχει γίνει το επίκεντρο της ζωής του ατόμου (σε βάρος των άλλων δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων του)

9 Συμπερασματικά Η θεραπεία ξεκινάει από τον ίδιο τον ασθενή. Η αποδοχή του προβλήματος είναι το σημαντικότερο βήμα. Είναι μια προσπάθεια επίπονη, μακροχρόνια και με πολλές στιγμές αδυναμίας. Η θεραπεία αποτοξίνωσης των αλκοολικών γίνεται με ψυχοθεραπεία και με φάρμακα σε ψυχιατρικές κλινικές. Παρουσιάζει, δυστυχώς ,τεράστιες δυσκολίες. Οι αλκοολικοί συνήθως αρνούνται ότι έχουν πρόβλημα εθισμού στο αλκοόλ και δεν ζητούν βοήθεια από ειδικούς, πιστεύοντας ότι έτσι οι υπόλοιποι τους λυπούνται. Υπάρχουν βεβαίως κρατικά και δημόσια ιδρύματα όπου άτομα που πάσχουν από αλκοολισμό μπορούν να μιλήσουν για τα προβλήματά τους και να βοηθηθούν από ειδήμονες. Οι άνθρωποι αυτοί χρήζουν βοήθειας εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού


Κατέβασμα ppt "Ερευνητικη εργασια: «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ εξαρτησεισ»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google