Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Υπεύθυνος καθηγητής: κ.Καραγεωργίου Στέφανος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Υπεύθυνος καθηγητής: κ.Καραγεωργίου Στέφανος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Υπεύθυνος καθηγητής: κ.Καραγεωργίου Στέφανος
Παραδοσιακά Ναρκωτικά Τμήμα ΒΤ1,Ομάδα 4η. Οι μαθητές και μαθήτριες: Κουτσουραδή Μαρία Κούλη Μαρία Λαζαρίδου Γεωργία Κουρκουδέλης Γιώργος Μασούρα Έφη Υπεύθυνος καθηγητής: κ.Καραγεωργίου Στέφανος 1ο ΓΕΛ. Κιλκίς

2 Ναρκωτικά Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν ή νεκρώνουν, προκαλώντας απώλεια αισθήσεων ή παράλυση. Ο όρος νάρκωση χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Ιπποκράτη για τη διαδικασία ή την κατάσταση της έλλειψης αισθήσεων. Τα πιο γνωστά ναρκωτικά είναι η κοκαΐνη,η ηρωίνη,η κάνναβης και το όπιο.

3 Κοκαΐνη Η κοκαΐνη (βενζοϋλομεθυλεκγονίνη) είναι ένα κρυσταλλικό ναρκωτικό που λαμβάνεται από τα φύλλα του φυτού κόκα.Το όνομα της προέρχεται από το όνομα του φυτού. Είναι ένα τονωτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και καταπιεστικό όρεξης. Η κατοχή της, η καλλιέργεια της και η διανομή της είναι παράνομες για μη φαρμακευτικούς και μη κυβερνητικά κυρωμένους σκοπούς σε όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου. Αν και η ελεύθερη εμπορευματοποίηση της είναι παράνομη και τιμωρείται σοβαρά σε όλες σχεδόν τις χώρες, σε όλο τον κόσμο η χρήση της εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη σε πολλά κοινωνικά, πολιτιστικά, και προσωπικά περιβάλλοντα.

4 Όπιο Όπιο, κοινώς αφιόνι, ονομάζεται ο αποξηραμένος γαλακτώδης χυμός που προέρχεται από ένα είδος παπαρούνας που ονομάζεται μήκων η υπνοφόρος. Το όπιο περιέχει περίπου 25 αλκαλοειδή και μεταξύ αυτών έχει περιεκτικότητα σε μορφίνη, από την οποία εξαρτάται η φαρμακολογική επενέργεια του. Η χημική επεξεργασία της μορφίνης παράγει την ηρωίνη που διακινείται στο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών. Περιέχει επίσης κωδεΐνη και άλλα μη ναρκωτικά αλκαλοειδή όπως παπαβερίνη, θηβαΐνη και νοσκαπίνη. Το όπιο και τα παράγωγά του αποτελούν ναρκωτικές ουσίες που πάντα προκαλούν σωματική και ψυχολογική εξάρτηση. Σκευάσματα από όπιο (αφέψημα, σκόνη, εκχύλισμα) χρησιμοποιούνται ως αντιδιαρροϊκά και παυσίπονα φάρμακα. Η παραγωγή του οπίου καθορίζεται ποσοτικά σύμφωνα με διεθνές σχέδιο.

5 Ηρωίνη Η ηρωίνη ή διακετυλομορφίνη είναι οπιοειδές ναρκωτικό, που ανήκει στην κατηγορία των σκληρών ναρκωτικών λόγω του εξαιρετικά υψηλού σημείου εθισμού που προκαλεί ενώ είναι και κατασταλτικό. Η παπαρούνα του οπίου είναι και η πηγή των οπιοειδών, που περιλαμβάνουν το όπιο, τη μορφίνη, την ηρωίνη και κωδεΐνη. Τα οπιοειδή αξιολογήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από αρχαιοτάτων χρόνων για την ικανότητα τους να ανακουφίζουν τον πόνο και να προκαλούν αίσθηση ευφορίας. Επίσης στην αρχαίοτητα ήταν γνωστό ως "το φυτό της χαράς".

6 Χορήγηση Λήψη της ηρωίνης γίνεται με διάφορους τρόπους: ενδοφλέβια, ρινικά και εισπνέοντας τους καπνούς της θερμαίνοντας ποσότητα σε φύλλο αλουμινίου. Η ηρωίνη είναι γνωστή στους δρόμους και σημεία διακίνησης ως και πρέζα.Η ενδοφλέβια χρήση αναφέρεται ως σουτ ή "σούτι" και η ρινική ως "μυτιά" ή "σνιφάρισμα" το κάπνισμα με αλουμινόχαρτο κυρίως λέγεται τσουλήθρα και "καραμέλα".

7 Κάνναβη H κάνναβις ή κάνναβη είναι γένος φυτών στο οποίο ταξινομούνται συνήθως τρία διακριτά είδη φυτών: Κάνναβη η ήμερη και Ινδική κάνναβη. Αυτά τα είδη είναι ενδογενή στην Κεντρική Ασία αλλά και την Ινδική υποήπειρος.Για ολόκληρες χιλιετηρίδες η κάνναβη έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση του ανθρώπου ως πηγή ενέργειας, διατροφής και ένδυσης και ως θεραπευτικό και ευφορικό μέσο. Αλλά εδώ και εξήντα χρόνια τέθηκε υπό καθεστώς διωγμού ως απειλή για την ύπαρξή του. Τα κυριότερα προϊόντα της κάνναβης είναι: H μαριχουάνα, το πρασινωπό μείγμα αποξηραμένων θρυμμάτων από όλα τα μέρη του φυτού,καπνίζεται και χρησιμοποιείται ευρέως για ευφορικούς και θεραπευτικούς λόγους. To χασίς,το οποίο και αυτό καπνίζεται,είναι σκουρόχρωμο αποξηραμένο ρετσίνι και το χασισέλαιο,είναι παχύρρευστο και δεν έχει ευρεία χρήση.

8 Τρόποι χρήσης της κάνναβης
Ολόκληρο το λουλούδι και φύλλο Κιφ Χασίς Αιθέριο έλαιο Σπόροι κάνναβης Βάμμα Έλαιο σπόρων κάνναβης τύπου hemp

9 Ιατρική χρήση Η ιατρική χρήση της κάνναβης έχει δείξει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία κατά της ναυτίας, της έμεσης, του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, της μη-σκόπιμης απώλειας βάρους, της αϋπνίας και της απώλειας της όρεξης από χημειοθεραπείες. Άλλα σχετικά καλώς επιβεβαιωμένα στοιχεία κάνουν λόγο για θεραπεία της σπαστικότητας σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, του πόνου και ειδικότερα του νευρογενούς πόνου, των κινητικών δυσκολιών, του άσθματος και του γλαυκώματος. Άλλες ιατρικές έρευνες αναφέρουν ότι η κάνναβη ή συγκεκριμένα κανναβινοειδή πιθανόν να χρησιμεύσουν στη θεραπεία της κατάχρησης του αλκοόλ, του άσθματος ,της διπολικής διαταραχής, του καρκίνου του παχέος εντέρου, της αισθητηριακής νευροπάθειας σχετιζόμενης με τον HIV , της επιληψίας.

10 Τρόποι αντιμετώπισης Η απεξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες είναι συνήθως μια μακροχρόνια και επίπονη προσπάθεια και για τον ίδιο τον ασθενή αλλά και για το οικογενειακό του περιβάλλον. Αν και το στάδιο της σωματικής στέρησης μπορεί να καταπολεμηθεί σχετικά εύκολα και γρήγορα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, το στάδιο της «εγκεφαλικής» απεξάρτησης απαιτεί χρόνο και μεγάλη προσπάθεια κυρίως από τον ίδιο τον ασθενή.

11 Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας!
Τέλος


Κατέβασμα ppt "Υπεύθυνος καθηγητής: κ.Καραγεωργίου Στέφανος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google