Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕθισμοΣ στο καπνισμα Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕθισμοΣ στο καπνισμα Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕθισμοΣ στο καπνισμα Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο, πούρο ή με άλλο τρόπο. Η πρακτική αυτή ήταν συνήθεια των κατοίκων της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, πριν ακόμα αυτές ανακαλυφθούν από τους Ευρωπαίους. Η συνήθεια μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και την Ασία μετά το 1556.

2 Οι βλαβερες συνεπειες του καπνισματος
Τη δεκαετία του 1920, Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία, αλλά η παγκόσμια κοινότητα αναγνώρισε το πρόβλημα σταδιακά μόνο μετά το Στα επόμενα χρόνια, έγινε κατανοητό ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο (του πνεύμονα αλλά και άλλες μορφές καρκίνου) καθώς και άλλα προβλήματα υγείας. Τα κράτη έλαβαν μέτρα για το κάπνισμα και ανάλογα με τη χώρα τα μέτρα για τη συνήθεια του καπνίσματος μπορεί να περιλαμβάνουν απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού, απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί το παθητικό κάπνισμα, υποχρεωτική σήμανση στα προϊόντα καπνού και άλλα.

3 Οι περισσότεροι καπνιστές δεν θυμούνται γιατί άναψαν το πρώτο τους τσιγάρο. Σίγουρα, όμως, για τη συντριπτική πλειοψηφία δεν ήταν η καλύτερη δυνατή εμπειρία. Συνέχισαν, όμως, όπως το έκαναν- και το κάνουν εκατομμύρια καπνιστές σ' όλο τον κόσμο. Στο ερώτημα γιατί συνεχίζουν το κάπνισμα, οι πιο συνηθισμένες απαντήσεις που δίνουν οι καπνιστές είναι: 1.Για να ηρεμήσουν, να ανακουφιστούν, από κάποια συναισθηματική φόρτιση 2.Από ευχαρίστηση 3.Για να αισθάνονται κοινωνικά προσαρμοσμένοι 4.Γιατί διασκεδάζει τη μοναξιά και γεμίζει το χρόνο τους

4 Τι είναι αυτό που ρουφούν (καπνίζουν) οι καπνιστές;
ακετόνη (ουσία που υπάρχει και στα καθαριστικά των νυχιών, το γνωστό ασετόν) αμμωνία (που χρησιμοποιείται στα καθαριστικά πατωμάτων και που προστίθεται στα τσιγάρα για να αυξήσει την απορρόφηση της νικοτίνης), αρσενικό (το γνωστό δηλητήριο, που χρησιμοποιείται και για τα ποντικοφ άρμακα), προπάνιο Μεθάνιο λευκαντικές ουσίες

5 Πως αντιδρά ο οργανισμός στην εισπνοή καπνού;
Η νικοτίνη διεισδύει στους πνεύμονες και φτάνει στον εγκέφαλο μέσα από την κυκλοφορία του αίματος σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Λόγω αυτής της μεγάλης ταχύτητας, ο καπνιστής αισθάνεται την επίδραση της νικοτίνης πολύ γρήγορα. Η νικοτίνη επηρεάζει διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και προκαλεί αλλαγές σε ολόκληρο το σώμα. Αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί, ανεβαίνει η πίεση κ.λ.π.

6 Η ιστορία του καπνού Κάπως σαν παραμύθι, σαν γλαφυρή ιστορία, που ανάγεται σε μακρινούς αιώνες, ξεκίνησε η περίπτωση "Καπνός"! Ένα απλό, ταπεινό χόρτο που έμελλε να διαδραματίσει τον πιο αποτρόπαιο ρόλο στις γενεές του μεταγενέστερου και κυρίως του σύγχρονου κόσμου. Οι άνθρωποι της συνοδείας του Κολόμβου είχαν για πρώτη φορά την παράξενη εμπειρία να παρακολουθήσουν έκπληκτοι την "τελετουργία" του καπνίσματος μεταξύ των ιθαγενών στους νέους τόπους, που ανακάλυπταν και εξερευνούσαν.

7 ο εθισμός και πώς μπορεί να κοπεί
Ζητήστε από το οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό σας περιβάλλον να σας βοηθήσουν, με το να μην καπνίζουν μπροστά σας. ο εθισμός και πώς μπορεί να κοπεί Τι πρέπει να κάνετε εσείς που θέλετε να διακόψετε αυτή την θανατηφόρα συνήθεια Επιλέξτε τώρα την ημερομηνία διακοπής, φροντίζοντας να είναι μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Ζήστε από το οικογενειακό, επαγγελματικό και φιλικό σας περιβάλλον να σας βοηθήσουν, με το να μην καπνίζουν μπροστά σας. Κατά την διάρκεια του προπαρασκευαστικού σταδίου αποφεύγετε να καπνίζετε σε μέρη όπου παραμένετε επί μακρόν, όπως στο σπίτι ή στο γραφείο.

8 Χαρης Κρικλανης Χαρα Σπακουρη Κατερινα Προδρομιδου Στρατος Πατσατζης
Ομαδα Εργασιας Χαρης Κρικλανης Χαρα Σπακουρη Κατερινα Προδρομιδου Στρατος Πατσατζης


Κατέβασμα ppt "ΕθισμοΣ στο καπνισμα Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google