Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οργανωμένο Έγκλημα - Ναρκωτικά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οργανωμένο Έγκλημα - Ναρκωτικά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οργανωμένο Έγκλημα - Ναρκωτικά
Οργανωμένο Έγκλημα - Ναρκωτικά Ερευνητική Εργασία β' Τετραμήνου

2 Πίνακας Περιεχομένων 1. Ορισμός
2. Η ιεραρχία στις εγκληματικές οργανώσεις 3. Μορφές Οργανωμένου εγκλήματος 4. Ναρκωτικά 4.1 Εισαγωγή 4.2 Ιστορική Αναδρομή 4.3 Επιπτώσεις χρήσης Ναρκωτικών 4.4 Νομική Αντιμετώπιση 4.5 Είδη Ναρκωτικών Ουσιών 4.6 Διακίνηση Ναρκωτικών Ουσιών 5. Βιβλιογραφία

3 Με αφορμή την ερευνητική εργασία - project του 2ου τετραμήνου αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το οργανωμένο έγκλημα, φαινόμενο που ακόμα και στη σύγχρονη εποχή μαστίζει τον κόσμο.

4 1.Ορισμός «η οργάνωση προσώπων που έχει σαν σκοπό την άσκηση εγκληματικής δραστηριότητας σε διαρκή βάση, προκειμένου να αποκομίσει οικονομικά οφέλη και να ελέγξει εθνικές και διεθνείς καταστάσεις».

5 2. Ιεραρχία Εγκληματικών Οργανώσεων
· Υπάρχουν αρχηγικά και απλά μέλη. · Υπάρχουν ηγετικά μέλη τα οποία είναι επιφορτισμένα με την επιτήρηση και τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της ομάδας, εκτός των συνόρων της χώρας ίδρυσης της. · Υπάρχουν εξειδικευμένα μέλη για την διεκπεραίωση ειδικών και επικίνδυνων αποστολών. · Υπάρχουν περισσότερες από μία χώρες που χρησιμοποιούνται ως βάσεις (έδρες) της ομάδας.

6 3. Μορφές Εγκληματικών Οργανώσεων
α. η εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών β. το εμπόριο λευκής σαρκός γ. το οικονομικό έγκλημα δ. τρομοκρατικές επιθέσεις ε. διαδικτυακό έγκλημα στ. ρατσιστικό έγκλημα προωθημένο από οργανώσεις Στην Ελλάδα απαντώνται σε μεγαλύτερο βαθμό οι δύο πρώτες κατηγορίες οργανωμένου εγκλήματος.

7 Γνωστότερες Εγκληματικές Οργανώσεις
Οι πιο γνωστές εγκληματικές οργανώσεις του εξωτερικού είναι η γιακούζα στην Ιαπωνία, η Κόζα Νόστρα στην Σικελία, η ρωσική μαφία και τα νοτιοαμερικανικά καρτέλ ναρκωτικών. Λιγότερο γνωστές αλλά εξίσου σημαντικές είναι η κορσικανική μαφία “Gang de la Brise de Mer” και η αμερικανική “Crip”.

8 4. Ναρκωτικά Θα εστιάσουμε στα ναρκωτικά ως μορφή οργανωμένου εγκλήματος, ώστε να ενημερώσουμε και να προειδοποιήσουμε για το ίδιο το φαινόμενο, καθώς και για τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν.

9 4.1 Εισαγωγή – Ορισμός Ναρκωτικών
Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν ή νεκρώνουν, προκαλώντας απώλεια αισθήσεων ή παράλυση. Ο Γαληνός ανέφερε τη ρίζα μανδραγόρα, τους σπόρους του φυτού altercus και το χυμό παπαρούνας (όπιο) σαν βασικά παραδείγματα.

10 Στην Ελλάδα... Ο αριθμός των εξαρτημένων από ναρκωτικά ατόμων ανέρχεται, σύμφωνα με τον ΟΚΑΝΑ, σε – άτομα. Το πιο διαδεδομένο παράνομο ναρκωτικό και στην Ελλάδα είναι η κάνναβη. Επίσης, οι θάνατοι από χρήση ενδοφλέβιας ηρωίνης από 71 που ήταν το 1991 έφτασαν τους 239 το Ο αριθμός αυτός αποτελεί σαφώς υποεκτίμηση του προβλήματος, αφού ορισμένοι θάνατοι δεν καταγράφονται, ενώ δε συνυπολογίζονται οι θάνατοι από ηπατίτιδες, AIDS κ.τ.λ. που προκλήθηκαν από τη χρήση ναρκωτικών.

11 4.2 Ιστορική Αναδρομή Η «τοξικομανία» - δηλαδή η χρήση των ουσιών ως τρόπου ζωής - εμφανίζεται πρώτη φορά τον 19ο αιώνα. Δηλαδή, η εγκατάσταση της εξάρτησης ως κοινωνικού φαινομένου γίνεται στη φάση του περάσματος στον καπιταλισμό. Αρχικά έπληττε κυρίως τμήματα της νεοδημιουργηθείσας τότε εργατικής τάξης και σχετιζόταν με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Με την ανάπτυξη του καπιταλισμού διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις εξάπλωσης του φαινομένου, το οποίο παίρνει πλέον επιδημικές διαστάσεις και αρχίζει να εκδηλώνεται με τα χαρακτηριστικά της πολυτοξικομανίας.

12 4.3 Επιπτώσεις Χρήσης Ναρκωτικών
Α) Η οξεία δηλητηρίαση απ' τα ναρκωτικά είναι μια απ' τις συνηθισμένες αιτίες θανάτου των τοξικομανών. Β)Οι γενικές λοιμώξεις, όπως η ηπατίτιδα, ο τέτανος, οι πνευμονικές επιπλοκές, η σηψαιμία, η ενδοκαρδίτιδα κτλ., προκαλούνται από άγνοια ή αδυναμία τήρησης των συνθηκών ασηψίας, όταν γίνεται χρήση με ενέσεις.

13 Γ) Ο κίνδυνος από την πρόσμειξη των ναρκωτικών με άλλες ουσίες είναι μεγάλος.
Δ) Η λήψη ναρκωτικών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ολέθρια για το παιδί.

14 4.4 Νομική Αντιμετώπιση Ποινή για το έγκλημα της διακίνησης ναρκωτικών: Κάθειρξη τουλάχιστον οκτώ (8) ετών και Χρηματική ποινή μέχρι τριακόσιες χιλιάδες ευρώ ( ,00 €).

15 4.5 Είδη Ναρκωτικών Ουσιών
- Ελαφρά Ψυχεδελικά (Μαριχουάνα- Χασίς) - Σκληρά Ναρκωτικά - Όπιο, Ηρωίνη, Μορφίνη - Κοκαΐνη - LSD -Αμφεταμίνες -Βαρβιτουρικά

16 4.6 Διακίνηση Ναρκωτικών Πρόσφατα.....
... μεγάλη ποσότητα κάνναβης σε φορτηγό που μετέφερε πορτοκάλια στην Ηγουμενίτσα κιλά κοκαΐνης σε συσκευασίες καφέ στην Ισπανία

17 Συμπερασματικά... Οι αυξημένες προσπάθειες των βαλκανικών κρατών για εξάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος , ανέκοψαν μεν τη δράση τους σε ορισμένες από τις διόδους διακίνησης, αλλά δεν τις σταμάτησαν. Έτσι η συντονισμένη δράση τους σε ορισμένες από τις διόδους διακίνησης ναρκωτικών και γενικότερα της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος θεωρείται επιβεβλημένη για τη συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου.

18 Πηγές http://www.e-esyn.gr/arthra/99-genikes/233- istoriaoysion.html
content&perform=view&id=2481&Itemid=400& lang stories/content/ TST22386/html/%CE% 9F%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CF %89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF- %CE%AD%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE %B7%CE%BC%CE%B1- %CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%B 8%CE%BF%CF%81%CE%AC- %CE%BA%CE%B1%CE%B9- %CE%BE%CE%AD%CF%80%CE%BB%CF% 85%CE%BC%CE%B1- %CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B F%CF%85- %CF%87%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%B 1%CF%84%CE%BF%CF%82 efkarp.thess.sch.gr/old/narkotika.html ka.htm

19 KEEP CALM AND DO NOT(!) SMOKE WEED
Αληγιάννη Σουζάνα Γραφάκος Παναγιώτης Ζήσης Χρήστος


Κατέβασμα ppt "Οργανωμένο Έγκλημα - Ναρκωτικά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google