Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα τσιγάρα βλάπτουν την Υγεία μας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα τσιγάρα βλάπτουν την Υγεία μας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα τσιγάρα βλάπτουν την Υγεία μας

2 Τι είναι το κάπνισμα; Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο, πούρο ή με άλλο τρόπο. Η πρακτική αυτή ήταν συνήθεια των κατοίκων της Κεντρικής και νότιας Αμερικής, πριν ακόμα αυτές ανακαλυφθούν από τους Ευρωπαίους. Η συνήθεια μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και την Ασία μετά το 1556.

3 Έγινε κατανοητό ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο (του πνεύμονα αλλά και άλλες μορφές καρκίνου) καθώς και άλλα προβλήματα υγείας. Τα κράτη έλαβαν μέτρα για το κάπνισμα και ανάλογα με τη χώρα τα μέτρα για τη συνήθεια του καπνίσματος μπορεί να περιλαμβάνουν: απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού, απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί το παθητικό κάπνισμα, υποχρεωτική σήμανση στα προϊόντα καπνού και άλλα

4 Λίγα λόγια για το τσιγάρο
Το τσιγάρο (στην Καθαρεύουσα σιγαρέτο) αποτελείται από μικρά κομμάτια επεξεργασμένου καπνού που είναι τυλιγμένα σε χαρτί. Έχει κυλινδρικό σχήμα και μπορεί να έχει στο ένα του άκρο επιστόμιο με φίλτρο. Το μήκος του δεν υπερβαίνει τα 120 χιλιοστά και η διάμετρός του τα 10 χιλιοστά.

5 Το τσιγάρο χρησιμοποιείται για το κάπνισμα
Το τσιγάρο χρησιμοποιείται για το κάπνισμα. Για αυτόν το σκοπό το ένα του (άφιλτρο) άκρο αναφλέγεται καθώς το άλλο τοποθετείται στο στόμα του καπνιστή, από όπου εισπνέεται περιστασιακά ο καπνός που παράγεται. Το κάπνισμα τσιγάρων αυξάνει την πιθανότητα για προβλήματα υγείας, όπως είδη καρκίνων, με σημαντικότερο αυτόν του πνεύμονα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.

6 Η εθιστική διαδικασία του καπνίσματος
Η διαδικασία της ρουφηξιάς ή τζούρας προκαλεί ρεύμα αέρα από το καιόμενο τμήμα του τσιγάρου (καύτρα) και έτσι η καύση του προχωρά σταδιακά προς το άκρο από το οποίο το τσιγάρο κρατείται. Το τσιγάρο σιγά σιγά μετατρέπεται σε στάχτη, η οποία τινάζεται με τον αντίχειρα ή με το δείκτη του χεριού που το κρατάει σε σταχτοδοχείο ή στο κενό

7 Από τι αποτελείται το τσιγάρο;
Το κυριότερο προϊόν της καύσης είναι η πίσσα, αλλά έχει βρεθεί ότι στους πνεύμονες του καπνιστή μεταφέρονται εκτός από την πίσσα και άλλες περίπου χημικές ενώσεις, τοξικές ή μη.  Η νικοτίνη έχει θεωρηθεί από τις αρχές δημόσιας υγείας ότι είναι η εθιστική ουσία στον καπνό του τσιγάρου.

8 Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένα αέριο που σχηματίζεται στον καπνό του τσιγάρου. Το μονοξείδιο του άνθρακα έχει θεωρηθεί η κύρια αιτία των καρδιαγγειακών παθήσεων (καρδιοπαθειών) στους καπνιστές. Χιλιάδες άλλα συστατικά έχουν αναγνωριστεί στον καπνό του τσιγάρου. Ορισμένα από αυτά τα συστατικά είναι το αρσενικό, το βενζόλιο, το βενζο [α] πυρένιο, τα βαρέα μέταλλα (π.χ. μόλυβδος, κάδμιο), το υδροκυάνιο

9 Η διαφήμιση του τσιγάρου
Η άμεση διαφήμιση τσιγάρων, όπως η διαφήμιση στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και τα περιοδικά, έχει σταματήσει διεθνώς -και στην Ελλάδα- διά νόμου. Στο παρελθόν το τσιγάρο προβαλλόταν ανεμπόδιστα από τα Μέσα, διαφημίζοντας με τρόπο χαλαρό και ελκυστικό την ευτυχία, την επιτυχία, την ομορφιά.

10 31 Μαΐου Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

11 Παρουσίαση από τις μαθήτριες (με αλφαβητική σειρά) :
Γιάννου Αριστέα Δαμιανού Ζαχαρένια Δραγανούδη Σοφία Ιακώβου Ασπασία Κατσέλη Σωτηρία


Κατέβασμα ppt "Τα τσιγάρα βλάπτουν την Υγεία μας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google