Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

2 ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Τα παιδιά μπορεί να παίρνουν ναρκωτικά για διάφορους λόγους . Μπορεί απλά να θέλουν να είναι <<cool>>όπως κάποια μεγαλύτερα παιδιά που βλέπουν. Κάποτε ,τα κινεί η περιέργεια . Άλλα παιδιά μπορεί να είναι λυπημένα , φοβισμένα , βαριεστημένα ή να έχουν άλλα προβλήματα ( π. χ οικογενειακά ) και να παίρνουν τα ναρκωτικά για να << λύσουν >> τα προβλήματα τους και να << νιώσουν >> καλά. Το να νιώθεις καλά και να είσαι καλά είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Παίρνοντας ναρκωτικά σίγουρα δεν μπορείς να είσαι καλά είναι δύο διαφορετικά πράγματα . Παίρνοντας ναρκωτικά σίγουρα δεν μπορείς να είσαι καλά αφού… <<ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ>> !! Τα ναρκωτικά είναι χημικές ουσίες που αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύει το σώμα σου.. προς το κακό ! Σίγουρα θα έχεις ακούσει κάποιες λέξεις όπως : Μαριχουάνα , κοκαίνη , έκταση , ηρωίνη , LSD . Αυτά όλα είναι ονόματα διαφόρων ναρκωτικών. Και τα τσιγάρα και το αλκοόλ είναι είδη ναρκωτικών ,μόνο που είναι νόμιμα ( μόνο για ενήλικες εννοείται) !!Οτιδήποτε καταναλώσεις σε μεγάλη ποσότητα βλάπτει το σώμα σου. Δεν πονάς την κοιλιά σου όταν τρως πολλά κεράσια ? Και όταν πάρεις ναρκωτικά θα νιώσεις , άσχημα , μόνο που δεν χρειάζεται καθόλου μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών για να κάνουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ ζημιά στο σώμα σου ! Γιατί τα ναρκωτικά σκοτώνουν τα κύτταρα του εγκεφάλου ΔΕΝ ξαναδημιουργούνται .Ακόμη τα ναρκωτικά << θολώνουν >> ΤΟ μυαλό σου. Δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά. Πολλοί όταν είναι << High >> κάνουν επικίνδυνα πράγματα που δεν θα έκαναν πριν . Το σχολείο γίνεται , για παιδιά ναρκομανή ακόμη πιο δύσκολο. Το χειρότερο για αυτά τα παιδιά είναι ότι δεν αναπτύσσονται σωστά και φαίνονται άρρωστα.

3 Αν πάρεις ναρκωτικά έστω και για μια φορά δεν θα εθιστείς αλλά θα σου δημιουργηθεί μια ανεπανόρθωτη ζημιά στον εγκέφαλο. Οπότε η φράση <<Δοκίμασε, δεν θα πάθεις τίποτε από μια φορά >> δεν ισχύει γιατί η ζημιά γίνεται. Με την πρώτη δόση κοκαίνης μπορεί να πάθεις καρδιακή προσβολή η να πεθάνεις. Όταν ένα παιδί η ενήλικας παίρνει συχνά ναρκωτικά γίνεται χρήστης εθισμένος δηλαδή έχει πια ανάγκη για να ζήσει. Το σώμα σου έχει συνηθίσει μ’ αυτά και δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς. Χρειάζεται επειγόντως βοήθεια και μάλιστα πολύ .Χρειάζεται στήριξη από την οικογένεια και τους φίλους .Αν υποπτεύεσαι πως κάποιος φίλος η γνωστός παίρνει ναρκωτικά τα συμπτώματα είναι τα εξής : Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί Ανησυχεί και γκρινιάζει ασταμάτητα Δεν ενδιαφέρεται πια για το σχολείο Μπλέκεται σε πολλούς καβγάδες Είναι συνεχώς κουρασμένος Η διάθεση του αλλάζει συνεχώς Προσπάθησε να του μιλήσεις και να τον πείσεις ότι κάνει λάθος με επιχειρήματα και όχι με φωνές.

4 Όρος ναρκωτικό και η ιστορία του !
Όρος ναρκωτικό και η ιστορία του ! Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν η νεκρώνουν προκαλώντας απώλεια αισθήσεων η παράλυση. Ο όρος νάρκωση χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Ιπποκράτη για την διαδικασία η την κατάσταση της έλλειψης αισθήσεων. Ο Γαληνός ανέφερε την ρίζα μανδραγόρα, τους σπόρους του φυτού altercus και το χυμό παπαρούνας σαν παραδείγματα Τα ναρκωτικά μπορούν να χορηγηθούν με διάφορους τρόπους. Στα πλαίσια ιατρικής χρήσης λαμβάνονται στοματικά , επιδερμικά (τσιρότα), σε ενέσιμη μορφή η ως υπόθετο. Η χρήση κάθε ουσίας ναρκωτικών έχει τα δικά της χαρακτηριστικά : Αλκοόλ : η αναπνοή μυρίζει αλκοόλ, διεσταλμένες κόρες οφθαλμού, ευθυμία, φασαρία, εξάλειψη της μελαγχολίας Χασίς : κόκκινα μάτια, ευθυμία, νύστα, νευρικά γέλια, πείνα. XTC : ομιλητικότητα, ευθυμία, διεσταλμένες κόρες οφθαλμού, αίσθημα κενού Κοκαίνη : ευθυμία, συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, είναι ενεργητικός, χλωμός, οξύθυμος, LSD : αλλόκοτες ιδέες, παραισθήσεις Ηρωίνη : σχεδόν κλειστά βλέφαρα, απλανές βλέμμα, επιβράδυνση, αργή αναπνοή

5 ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Οι γονείς πρέπει να μιλούν στα παιδιά τους από μικρή ηλικία σχετικά με την αποφυγή των ναρκωτικών. Θα ήταν καλό να τους δώσουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις συζητήσεις για αυτά. Η έγκαιρη επικοινωνία με το παιδί κάνει πιο εύκολη την ενασχόληση με τα προβλήματα των ναρκωτικών. Μια μέθοδος που ακολουθείται από πολλούς γονείς είναι να εδραιώσουν ένα σύστημα οικογενειακής πολιτικής σε σχέση με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά .Αυτή η πολιτική περιλαμβάνει ενημέρωση για τα ναρκωτικά μια δήλωση προσδοκιών και μια λίστα από προκαθορισμένους περιορισμούς Αν κάποιοι έφηβοι ή προ έφηβοι χρησιμοποιούν ναρκωτικές ουσίες το πιθανότερο είναι να το αρνηθούν στους γονείς τους .Οι περισσότεροι γονείς θέλουν να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το τσιγάρο δεν ξέρουν όμως πώς να το κάνουν .Η ανοιχτή συζήτηση μέσα στην οικογένεια θεωρείται ο υπ ’αριθμόν 1 αποτρεπτικός παράγοντας για το πειραματισμό των παιδιών με τα ναρκωτικά. Επίσης πρέπει τα παιδιά να επιλέγουν τις παρέες τους για να μην πέσουν στην παγίδα των ναρκωτικών.

6

7

8

9

10

11

12


Κατέβασμα ppt "ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google