Ενότητα: 8 - Έκνογκ (Egg noggs) – Ντέιζι (Daisy) Μάθημα: Μπαρ - Φλαμπέ Ενότητα: 8 - Έκνογκ (Egg noggs) – Ντέιζι (Daisy) Κεφάλαιο 1
ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Με το τέλος του μαθήματος ο μαθητής / τρια να είναι σε θέση να: Αναφέρει τα χαρακτηριστικά των Έκνογκ και Ντέιζυ. Περιγράφει τον τρόπο διακόσμησης των Έκνογκ και Ντέιζυ. Επεξηγεί τη βασική συνταγή και να παρασκευάζει αντιπροσωπευτικά Έκνογκ και Ντέιζυ κοκτέιλ: Μπρέκφαστ νογκ (Breakfast Nogg). Ρούμι νογκ (Rum Nogg). Τζιν Ντέιζι (Gin Daisy). Ρούμι Ντέιζι (Rum Daisy).
Χαρακτηριστικά των Έκνογκ : Είναι Χριστουγενιάτικα πρωινά ποτά. Είναι Long drinks. Σερβίρονται : Ζεστά ή κρύα. Ποτήρι: Γκομπλέ ατομικά Κύπελλα του πάνς (punch cups) μεγαλύτερες ποσότητες.
Βασική συνταγή Έκνογκ (Egg noggs) Βάζουμε στο σέικερ 3 - 4 παγοκύβους, προσθέτουμε 1 ολόφρεσκο αυγό, 2 κτλ ζάχαρη και 40 – 80 ml οινοπνευματώδες ποτό (μπράντι, ρούμι, ουίσκι κ.ά). Κτυπάμε τα υλικά καλά και σουρώνουμε σε ποτήρι γκομπλέ. Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας, και τέλος το τριμμένο μοσχοκάρυδο στην επιφάνεια.
ΟΝΟΜΑ ΠΟΤΟΥ Μπρέκφαστ νογκ (Breakfast Nogg) ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΤΑ \ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ 1 40 ML 90 ML - Αβγό - Κουρασάο - Σκούρο ρούμι - Γάλα Σέικερ Γκομπλέ - Τριμμένο μοσχοκάρυδο - Φράουλα στο χείλος του ποτηριού ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Βάζουμε στο σέικερ το αβγό, το κουρασάο και το σκούρο ρούμι. Τα κτυπάμε καλά και σουρώνουμε σε ποτήρι. Προσθέτουμε το γάλα και το τριμμένο μοσχοκάρυδο στην επιφάνεια. Κατηγορία: long drink
ΟΝΟΜΑ ΠΟΤΟΥ Ρούμι νογκ (Rum Nogg) ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΤΑ \ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ 1 5 ML 40 ML 90 ML - Αβγό - Κουρασάο - Σκούρο ρούμι - Γάλα Σέικερ Γκομπλέ - Τριμμένο μοσχοκάρυδο ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Βάζουμε στο σέικερ πάγο, το αβγό, το ρούμι και το σιρόπι. Τα κτυπάμε καλά και σουρώνουμε σε ποτήρι. Προσθέτουμε το γάλα και τριμμένο μοσχοκάρυδο στην επιφάνεια. Κατηγορία: long drink
Ντέιζι (Daisy) Χαρακτηριστικά: Διακοσμητικά Υλικά: Ποτά: Ποτήρι: Παρασκευάζονται με βάση οτιδήποτε αλκοολούχο ποτό. Θρυμματισμένος πάγος. Διακοσμητικά Υλικά: Φρούτα εποχής. Φέτα λεμονιού. Ποτά: Οτιδήποτε αλκοολούχο ποτό. Ποτήρι: Γκομπλέ
Βασική συνταγή Ντέιζι (Daisy) Βάζουμε στο σέικερ 1 - 2 παγοκύβους, προσθέτουμε τη ζάχαρη, 15 ml γκρεναντίν και 40 ml από το επιθυμητό οινοπνευματώδες ποτό ή λικέρ (ρούμι, μπράντι, τσέρι μπράντι κ.ά.). Κτυπάμε τα υλικά καλά και σουρώνουμε σε κύπελλο σαμπάνιας ή γκομπλέ με θρυμματισμένο πάγο. Σόδα προαιρετικά.
ΟΝΟΜΑ ΠΟΤΟΥ : Τζιν Ντέιζι (Gin Daisy) ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΤΑ \ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ 15 ML 40 ML ½ κτλτ 1 – 2 σταγόνες 30 ML - Χυμό λεμονιού - Τζιν - Ζάχαρη άχνη - Γκρενατίν - Καλβάντος - Σόδα (προαιρετικά) - Πάγο θρυματισμένο Σέικερ Γκομπλέ - Φέτα λεμονιού - Φρούτα εποχής - Φύλλα δυόσμου ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Βάζουμε όλα τα υλικά και το πάγο στο σέικερ. Τα κτυπάμε καλά και τα αδειάζουμε σε ποτήρι με θρυματισμένο πάγο. Απογεμίζουμε με σόδα, αν επιθυμούμε.
ΟΝΟΜΑ ΠΟΤΟΥ Ρούμι Ντέιζι (Rum Daisy) ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΤΑ \ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ 15 ML 40 ML ½ κτλτ 1 – 2 σταγόνες 30 ML - Χυμό λεμονιού - Ρούμι - Ζάχαρη άχνη - Γκρενατίν - Καλβάντος - Σόδα (προαιρετικά) - Πάγο θρυματισμένο Σέικερ Γκομπλέ - Φέτα λεμονιού - Φρούτα εποχής - Φύλλα δυόσμου ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Βάζουμε όλα τα υλικά και τον πάγο στο σέικερ. Τα κτυπάμε καλά και τα αδειάζουμε σε ποτήρι με θρυμματισμένο πάγο. Απογεμίζουμε με σόδα, αν επιθυμούμε.
ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ Αναφέρετε τα χαρακτηριστικά των Έκνογκ και Ντέιζυ. Ποιός είναι ο τρόπος διακόσμησης των Έκνογκ και Ντέιζυ; Αναφέρετε τα υλικά, τον τρόπο παρασκευής, το ποτήρι και τη διακόσμηση των εξής: Μπρέκφαστ νογκ (Breakfast Nogg). Ρούμι νογκ (Rum Nogg). Τζιν Ντέιζι (Gin Daisy). Ρούμι Ντέιζι (Rum Daisy).