ΤΑ ΙΕΡΑ ΠΛΟΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τα ονόματα των πλανητών, σύνδεση με τη μυθολογία!
Advertisements

Η λειτουργία του πολιτεύματος
Ιστοριογραφία Η επιστήμη που καταγράφει σε χρονολογική σειρά την πορεία των γεγονότων σε ένα ανθρώπινο σύνολο μιας ορισμένης χρονικής περιόδου.
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Το Ερέχθειο Λεωνίδας Κραλίδης 1ο Πρότυπο Πειραματικό Θεσσαλονίκης
Το γνωστό θραύσμα μαρμάρινου αναγλύφου, που φέρει το όνομα του Lenormant, του αρχαιολόγου που το ανακάλυψε. Παριστά τμήμα αθηναϊκής τριήρους του 400 π.
Περσικοί πόλεμοι.
ΕΛΕΝΗ.  Η Αγορά ήταν, στις αρχαίες ελληνικές και ρωμαϊκές πόλεις, το οικονομικό, διοικητικό, κοινωνικό και πνευματικό κέντρο του άστεως. Στην αγορά γινόταν.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΜΗΛΑ ΜΕΝΙΟ Α4/Γ
Αθηναϊκό Ναυτικό.
Η ναυμαχία της Σαλαμίνας
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ Βογιατζή Ματθίλδη Μαρίνα. Διπλωματία Είναι: a)ο χειρισμός των διεθνών σχέσεων b)η ιδιαίτερη εκείνη τέχνη που κατέχει και εφαρμόζει.
ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΩΝ- ΑΘΗΝΑΙΩΝ-ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΘΟΥΚΙΔΙΔΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ:
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Ιστορία Δ’ Τάξης
Πελοποννησιακός πόλεμος.
Η απόλυτη εγκυκλοπαίδεια
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 431π.Χ π.Χ..
Η αφύπνιση του Δία πάνω στον Ίδη επαναφέρει τον μύθο στην κοίτη του
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Δημήτρης Φαλστέτας Γ ’6.   Ο Αριστείδης ( π. Χ.) υπήρξε Αθηναίος στρατηγός και πολιτικός. Ήταν από τα σημαντικότερα δημόσια πρόσωπα της εποχής.
ΝΕΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ
1Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό
Η ΠΟΛΗ- ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΜΑΡΘΑ, ΑΘΗΝΑ, ΓΙΩΤΑ, ΝΙΚΟΣ, ΗΛΙΑΣ
Η Ελληνική Μαθηματική Παιδεία του 4 ου αιώνα π. Χ. Ν. Καστάνη.
Γρήγορη επανάληψη.
Σωτήρχου Στέλλα Φιλιπποπούλου Ζωή Χατζή Γκερίνα
Ιστοριογραφία Η επιστήμη που καταγράφει σε χρονολογική σειρά την πορεία των γεγονότων σε ένα ανθρώπινο σύνολο μιας ορισμένης χρονικής περιόδου.
Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο (επιστ
Η Πόλη της Πάφου Θέση Ιστορία Πληθυσμός Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Ποιός ήταν ο Αριστοφάνης;
Η ναυμαχία της Σαλαμίνας Οι πρωταγωνιστές
Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
ΔΩΔΩΝΗ Γιώργος Καρανάσιος Ε2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
Κυπροκλασική Περίοδος
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
ΒασίληςΑθανασιάδης Τάγη Ε2 ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
Λευτέρης Δάλπης 1 ο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό 12\ Θ Σχολείο Π. Τ. Δ. Ε Α. Π. Θ Ε ’
Οι δεσμοί που ένωναν τους Έλληνες
ΚΥΠΡΟΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.Χ. Ιστορία Δ’ Τάξης Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Στέλιος Οδυσσέως.
ΚΥΠΡΟΣ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ. Η Κύπρος βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου, πολύ κοντά στην Τουρκία, το Ισραήλ, τη Συρία και την.
Η βυζαντινή Κύπρος Κεφάλαιο 37 ο Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο.
ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ. ΤΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ;  Οι φρυκτωρίες ήταν ένα σύστημα συνεννόησης με σημάδια π ου μεταβιβάζονταν α π ό π εριοχή σε π εριοχή με τη χρήση.
ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ναταλία Καντιώ. Λευκός Πύργος Παρθενώνας Γέφυρα Ρίο-Αντί Ρίο Ναός του Δία Επίδαυρος Το Μαντείο των Δελφών Κνωσός Μυκήνες Το Γεφύρι.
ΕΡΕΧΘΙΟ-ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ► Το Ερεχθείο είναι από τους πιο ιδιόρρυθμους ναούς της ελληνικής αρχαιότητας. Η ονομασία του, που παραπέμπει στο μυθικό βασιλιά της.
Η Εξέλιξη του αεροπλάνου
Η Ιστορία των πρώτων αεροπλάνων και πως ξεκίνησαν
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Μια καλοκαιρινή βαρκάδα και μια ερωτική επιστολή ήταν αρκετά για να αποκαλυφτούν τα καλά κρυμμένα από καιρό συναισθήματα που έτρεφαν μεταξύ.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΑΣΕΙΣ
ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ.
το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα πλάι στο κύμα και τον αρχαίο πολιτισμό
ΠΕΡΙΚΛΗΣ Χαλβατζή Μαρία Α’3.
ΕΣΤΙΑ-ΙΕΡΟΣ ΤΟΠΟΣ-ΒΩΜΟΣ
Αντικειμενικοί ιστορικοί
Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα
ΒOΝΙΤΣΑ Η σύγχρονη πόλη είναι χτισμένη πολύ κοντά στο αρχαίο Ανακτόριο, γι'αυτό άλλωστε και ο δήμος έδρα του οποίου είναι η Βόνιτσα ονομάζεται Δήμος Ανακτορίου.
O πληθυσμός της Ευρώπης
Η ζωή του Φαρνάβαζου Ο Φαρνάβαζος ήταν αξιωματούχος της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας από βασιλική γενιά. Η γέννησή του τοποθετείται πριν από το 444 π.Χ.
Αθηναϊκός στόλος 12 νήες Πελοποννησιακός στόλος 53 νήες Κερκυραϊκός στόλος 60 νήες.
ΣΑΚΗΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ ΕΛΕΝΑ ΓΚΟΥΝΤΟΥΛΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΑ ΙΕΡΑ ΠΛΟΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΤΑ ΙΕΡΑ ΠΛΟΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΤΡΙΗΡΗΣ Η τριήρης ήταν ταχύτατο πολεμικό πλοίο που χρησιμοποιήθηκε επί πάνω από 400 χρόνια (700-300 π.Χ. περίπου) οπότε υποσκελίστηκε από βαρύτερες γαλέρες και κυρίως από την πεντήρη, η οποία αν και λιγότερο ευέλικτη ανταποκρινόταν καλύτερα στις διαφοροποιημένες πλέον ανάγκες του ναυτικού πλοίου.

Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΤΡΙΗΡΗΣ

ΠΑΡΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ Στις εποχές πριν τους Περσικούς η Αθήνα δεν διέθετε στόλο παρά μόνο δυο τριήρεις. Μια για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της συγκοινωνίας και επικοινωνίας με την Σαλαμίνα («Σαλαμινία») και μια για τις αντίστοιχες ανάγκες της πόλης με τους παράκτιους (παράλιους) οικισμούς («Πάραλος») που ναυλοχούσε στον ορμίσκο δυτικά του ναού του Σουνίου. Αργότερα, όταν οι Αθηναίοι απέκτησαν  κραταιό στόλο οι δυο τριήρεις παρέμειναν στην υπηρεσία της Δημοκρατίας εξοπλισμένες και επανδρωμένες όλο το χρόνο και έτοιμες για οποιαδήποτε σημαντική, επίσημη, ή απλώς γρήγορη και επείγουσα αποστολή. Θεωρίες, αλλά και άλλες ιερές ή μονάχα δημόσιες αποστολές, στρατιωτικού ή πολιτικού χαρακτήρα εκτελούνταν από τις τριήρεις αυτές.  Τα σκάφη αυτά θεωρούνταν αθάνατα, γιατί επισκεύαζαν αμέσως και την παραμικρή φθορά.

ΠΑΡΑΛΟΣ Στην αρχαιότητα η Πάραλος, ή και Παραλία αποκαλούμενη κατά τις επιγραφές, ήταν ένα από τα έξι «ιερά πλοία» της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Ήταν ταχύτατο πλοίο και πάντα σε ετοιμότητα για να εκτελέσει επείγουσες αποστολές της Αθήνας. Ήταν τριήρης που συμμετείχε ειδικά στις «θεωρίες» καθώς και σε άλλες ιερές ή δημόσιες αποστολές, συνήθως επείγουσας φύσεως.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΟ Το συνηθέστερο αγκυροβόλιο της ήταν ο παρά την άκρα του Σουνίου δυτικός όρμος ο αποκαλούμενος «Παράλου Γη». Η «Πάραλος» σε πολεμικές αποστολές του αθηναϊκού στόλου είχε κυβερνήτη τον επικεφαλής της εκστρατείας ή της αποστολής. Οι επιβαίνοντες της Παράλου, ασχέτου κατηγορίας, είτε ήταν πλήρωμα είτε επιβάτες υπάλληλοι θεωροί, ονομάζονταν «πάραλοι» ή «παραλίτες» και, εξ αντικειμένου, έπρεπε να ήταν πολίτες της Αθήνας, και μάλιστα, κατά τον Θουκυδίδη, ακραιφνών δημοκρατικών αντιλήψεων.

ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ Η Σαλαμινία ήταν η τριήρης αγγελιοφόρος του Αθηναϊκού ναυτικού κατά τη διάρκεια του τέλους του 5ου π.Χ. αιώνα. Ήταν εθιμοτυπικό πολεμικό πλοίο που χρησιμοποιούνταν από τους αθηναίους για ειδικές περιπτώσεις όπως απεσταλμένους στο μαντείο των Δελφών και τη μεταφορά των υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων και των Αθηναίων.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ Η «Σαλαμινία» ονομαζόταν και «Θεωρίς» ή «Δηλία». Έπαιξε έναν ιδιαίτερο ρόλο σε διάφορα επεισόδια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Μόνο Αθηναίοι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να υπηρετούν σε αυτό το πλοίο.

ΑΜΜΩΝΙΑΣ Η Αμμωνιάς ή Αμμωνιάδα ήταν ένα από τα ιερά πλοία της αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Η Αμμωνιάς ήταν τριήρης που συμμετείχε στις «θεωρίες» καθώς και σε άλλες ιερές ή δημόσιες αποστολές. Το συνηθέστερο αγκυροβόλιο της ήταν ο λιμένας της Μουνιχίας, το σημερινό Μικρολίμανο. Και αυτή η τριήρης αποκαλούνταν από τους Αθηναίους «Θεωρίδα» ή «Δηλιάδα», επειδή μετέφερνε τις Θεωρίες στη Δήλο. Η προέλευση του ονόματος της πιθανών οφείλεται στο γεγονός ότι με αυτό το ιερό πλοίο πέμπονταν θυσίες σε κάποιο ιερό του Άμμωνα Διός στον ελληνικό χώρο, ή σε εκείνο του Άμμωνα της αρχαίας Αιγύπτου.

ΤΕΛΟΣ!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΟΝΟΥΣ ΡΙΠΙ ΒΑΛΕΡΙΑ ΚΑΡΑΜΟΥΣΚΕΤΑ ΒΑΣΩ ΤΣΙΟΥΜΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΙΜΑ ΕΥΑ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ