Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 16 Ο περσικός κίνδυνος

2 Την εποχή αυτή οι Πέρσες …
προσπαθούσαν να μεγαλώσουν το κράτος τους. … συγκρούστηκαν με τους Έλληνες. Αφορμή : Η βοήθεια της Αθήνας και της Ερέτριας στους Έλληνες της Μ. Ασίας.

3 Προετοίμασαν μεγάλη εκστρατεία.
Οι Πέρσες Προετοίμασαν μεγάλη εκστρατεία. Στρατός και στόλος με αρχηγό το Μαρδόνιο κινήθηκε κατά της Ελλάδας (492 π.Χ.).

4 Ο στρατός των Περσών πέρασε τον Ελλήσποντο κι έφτασε στη Μακεδονία.
Οι Πέρσες Ο στρατός των Περσών πέρασε τον Ελλήσποντο κι έφτασε στη Μακεδονία. Ο στόλος είχε την ίδια κατεύθυνση. Καταστράφηκε από θαλασσοταραχή στα παράλια του Άθω. Ο Μαρδόνιος αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω στην Περσία.

5 Ο βασιλιάς των Περσών Δαρείος . . .
…αποφάσισε να συνεχίσει τον πόλεμο. … ήθελε να τιμωρήσει τους Αθηναίους και τους Ερετριείς. 490 π.Χ. Ο περσικός στόλος με αρχηγούς τον Δάτη & τον Αρταφέρνη κατέστρεψε την Ερέτρια. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Μαραθώνα κι αγκυροβόλησαν.

6 Αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στο Μαραθώνα.
Οι Αθηναίοι … Αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στο Μαραθώνα. Δεν ήθελαν οι Πέρσες να πλησιάσουν την Αθήνα. Αθηναίοι και Πλαταιείς με αρχηγό τον Μιλτιάδη παρατάχθηκαν απέναντι στους Πέρσες

7 Ενίσχυσε τα πλάγια της παράταξης.
Παρέταξε το στρατό σε κατηφορικό έδαφος κοντά στους Πέρσες. Ενίσχυσε τα πλάγια της παράταξης. Στο κέντρο ήταν λιγότεροι στρατιώτες. Το σχέδιο του Μιλτιάδη Οι Αθηναίοι δεν είχαν τόξα. Έπρεπε να τρέξουν για να γλιτώσουν από τα βέλη. Με το σύνθημα όρμησαν στους Πέρσες.

8

9 Στη μάχη σώμα με σώμα οι Αθηναίοι ήταν καλύτεροι.
Τα άκρα του στρατού νίκησαν και κύκλωσαν τους Πέρσες. Οι Πέρσες υποχώρησαν, επιβιβάστηκαν στα πλοία κι έφυγαν. Η μάχη Οι Αθηναίοι νίκησαν. Ένας στρατιώτης έφερε τη χαρούμενη είδηση στην Αθήνα. «Νενικήκαμεν»


Κατέβασμα ppt "2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google