Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Κώστας Μπάρτζης Α.Π.Θ. Π.Τ.Δ.Ε. 1Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης

2 Ποιοι ήταν οι 3 μεγάλοι αρχαίοι συγγραφείς και τί γνωρίζετε για τον καθένα; 1
Ο Αισχύλος (525/4 π.Χ.-456/5 π.Χ.) έγραψε τραγωδίες, όπως ο Προμηθέας Δεσμώτης, για να δείξει την δύναμη των θεών και την αδυναμία των ανθρώπων. Το γεγονός ότι πολέμησε για να υπερασπιστεί την Αθήνα το θεωρούσε σημαντικότερο από τα λογοτεχνικά του κατορθώματα.

3 Ποιοι ήταν οι 3 μεγάλοι αρχαίοι συγγραφείς και τί γνωρίζετε για τον καθένα; 2
Ο Σοφοκλής (496 π.Χ.-456 π.Χ.) κατείχε σπουδαία αξιώματα στην Αθήνα. Δύο από τις πιο διάσιμες τραγωδίες του είναι ο Οιδίποδας Τύρρανος, όπου ο πρωταγωνιστής προκαλεί δυστυχία στην πατρίδα του επειδή παντρεύεται τη μητέρα του, και η Αντιγόνη, που θάβει τον αδερφό της παρά την απαγόρευση του βασιλιά.

4 Ποιοι ήταν οι 3 μεγάλοι αρχαίοι συγγραφείς και τί γνωρίζετε για τον καθένα; 3
Ο Ευριπίδης (π. 480 π.Χ.-406 π.Χ.). Οι Αθηναίοι τον θεωρούσαν ιδιόρρυθμο. Αποτραβήχτηκε από τη δημόσια ζωή κι έγραψε έργα που ορισμένοι θεωρούσαν προκλητικά, γιατί αμφισβητούσαν τη δύναμη των θεών. Στην Αθήνα δε γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία όσο ζούσε.

5 Από πού προέρχεται η αρχαία τραγωδία; Πώς γεννήθηκε το θέατρο;
Η τραγωδία αντλούσε τα θέματά της από τη μυθολογία και είχε στόχο τόσο να διαπαιδαγωγήσει το κοινό, όσο και να το οδηγήσει στην <<κάθαρση>> τη λύτρωση δηλαδή, την απαλλαγή από τη συναισθηματική ένταση που του είχε προκαλέσει η πλοκή. Οι Αθηναϊκές θεατρικές παραστάσεις, εμπνευσμένες από τη λατρεία του Διονύσου, αποτελούσαν μέρος του προγράμματος των διονυσιακών γιορτών, στις οποίες οι πολίτες συμμετείχαν είτε ως ηθοποιοί είτε ως θεατές.

6 Τί ήταν ο διθύραμβος; Στις ρίζες της τραγωδίας βρίσκεται ο διθύραμβος, αρχαίος ύμνος προς τιμήν του Διόνυσου, τον οποίο τραγουδούσε μια ομάδα ανδρών εκτελώντας χορευτικές κινήσεις (χορός).

7 Τί ήταν οι σάτυροι; Οι Σάτυροι, μισοί άνθρωποι και μισοί τράγοι, μέλη της συνοδείας του Διόνυσου εκδήλωναν τον τολμηρό και εύθυμο χαρακτήρα τους.

8 Τί γνωρίζετε για τους ηθοποιούς;
Όλοι η ηθοποιοί ήταν άνδρες και πολίτες της Αθήνας. Φορούσαν μάσκες και κοθόρνους, παπούτσια με πολύ ψηλές σόλες, που στερεώνονταν με λουριά. Επίσης τον 4ο αιώνα π.Χ. υπήρχαν ήδη ηθοποιοί-βεντέτες, διάσημοι σε ολόκληροι την Ελλάδα.

9 Τί γνωρίζετε για τις μάσκες;
Οι ηθοποιοί φορούσαν μάσκες που έδειχναν ποιο πρόσωπο υποδύονταν και τις εκφράσεις του. Το άνοιγμα για το στόμα λειτουργούσε ως ηχείο και επέτρεπε στον ηθοποιό να ακούγεται καθαρά μέχρι τις τελευταίες θέσεις του θεάτρου.

10 Τί ήταν ο χορός; Χορός είναι μια ομάδα ανδρών που τραγουδάνε εκτελώντας χορευτικές κινήσεις.Επίσης σχολιάζουνε την πλοκή του έργου.

11 Τί ήταν οι χορηγοί; Οι χορηγοί ήταν ορισμένοι πλούσιοι πολίτες που χρηματοδοτούσαν τις θεατρικές παραστάσεις, για αυτό και έπαιρναν, όπως ακριβώς και οι ποιητές, βραβεία από την πολιτεία.

12 Τί ήταν ο Θέσπης; Στη πομπή των Παναθήναιων ήταν ο Διόνυσος και από πίσω ήταν οι σάτυροι, οι οποίοι ήταν οι ακόλουθοι και τραγουδούσαν και χόρευαν. Τότε (ο Θέσπης) συνέχεια μιλούσε και σχολίαζε τους άλλους για την εξωτερική εμφάνηση. ‘Ετσι, χάρη στον (Θέσπη) ξεκίνησε το θέατρο.

13 Ποια είναι η διαφορά της αρχαίας κωμωδίας από την τραγωδία;
Η τραγωδία αντλούσε τα θέματά της από τη μυθολογία και είχε στόχο να διαπαιδαγωγήσει το κοινό. Η τραγωδία επιτρεπόταν και για μικρούς και για μεγάλους. Ενώ η κωμωδία είχε διασκεδαστικά και φανταστικά θέματα, υπήρξε σημαντική για το αθηναϊκό θέατρο, όμως τον 5ο αιώνα π.Χ. θα θεωρούνταν ακατάλληλες για ανήλικους. Τα αστεία ήταν χοντροκομμένα και τα κείμενα όλο αισχρολογίες.

14 Ποιους αρχαίους κωμικούς συγγραείς γνωρίζεις; Γράψε μερικές λεπτοέριες.
Ο Αριστοφάνης ( π.Χ. περίπου) ύπηρξε ο πιο διάσιμος κωμικός ποιητής της Αττικής. Ένα από τα έργα του λεγόταν Νεφέλες. Ο Αριστοφάνης κορόϊδευε κι άλλους πολλούς από τους συγχρόνους του και υποστήριζε ακούραστα την ειρήνη με τη Σπάρτη. Επίσης ο δεύτερος σημαντικότερος κωμωδιογράφος της αρχαιότητας ήταν ο Μένανδρος.

15 Ανέφερε μερικά αρχαία θέατρα.
Τα πιο γνωστά αρχαία θέατρα της Ελλάδας είναι: Aρχαίο θέατρο Διονύσου

16 Aρχαίο θέατρο Eπιδαύρου

17 Αρχαίο θέατρο Δελφών

18 Αρχαίο θέατρο Δωδώνης

19 Αρχαίο θέατρο Φιλίππων

20 Ποιοι ήταν οι επίσημοι προσκεκλημένοι και πού κάθονταν;
Οι επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν οι ιερείς, οι ανώτατοι αξιωματούχοι κ.α. Επίσης υπήρχαν για αυτούς θέσεις κρατημένες εκ των προτέρων.

21 Εγκυκλοπαιδικές πηγές:
Πηγές Εγκυκλοπαιδικές πηγές:

22 1Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Κώστας Μπάρτζης Α.Π.Θ. Π.Τ.Δ.Ε. 1Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης


Κατέβασμα ppt "1Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google