Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΠΟΛΗ- ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΠΟΛΗ- ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΠΟΛΗ- ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΚΔΗΜΟΛΚΡΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ( ΣΟΛΩΝ- ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ)

2 ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΑ
ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ= σείω ( = απομακρύνω) + άχθος= βάρος των χρεών Σειρά νόμων που πρόβλεπε: Διαγραφή των χρεών των φτωχών αγροτών Απελευθέρωση όσων είχαν γίνει δούλοι για χρέη Απαγόρευση να δανείζεται κάποιος στο μέλλον με ενέχυρο την προσωπική του ελευθερία.

3 Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑΣ
Αργότερα σημειώθηκαν ταραχές για μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα στους ευγενείς και το λαό. Γιατί το πολίτευμα των Αθηναίων ήταν ολιγαρχικό από κάθε άποψη και πιο συγκεκριμένα οι φτωχοί ήταν υποδουλωμένοι στους πλούσιους, και οι ίδιοι και τα παιδιά και οι γυναίκες τους. Αυτοί ονομάζονταν πελάτες και εκτήμοροι, γιατί καλλιεργούσαν τα χωράφια των πλουσίων πληρώνοντας αυτό το ποσό. Όλη η γη ήταν στα χέρια των λίγων και αν δεν μπορούσαν να πληρώσουν το μίσθωμα, και οι ίδιοι και τα παιδιά τους γίνονταν δούλοι. Όλα τα δάνεια συνάπτονταν με αντάλλαγμα την προσωπική ελευθερία [του δανειζόμενου] μέχρι την εποχή του Σόλωνα, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος προστάτης του λαού. Η σκληρότερη λοιπόν και πικρότερη πλευρά του πολιτεύματος για τους πολλούς ήταν ο θεσμός της δουλείας, αλλ' όμως ήταν απογοητευμένοι και για άλλα πράγματα, γιατί μπορεί να πει κανείς ότι δεν υπήρχε τίποτε στο οποίο να συμμετέχουν." Αριστοτέλη, Αθηναίων Πολιτεία, Κεφάλαιο 2, Παράγραφοι 1-3

4 ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΤΙΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ 4 ΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ = ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ . ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΤΑ ΑΣΚΟΥΣΑΝ ΟΣΟΙ ΑΝΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΕΣ ΤΑΞΕΙΣ.

5 ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ 4 ΤΑΞΕΙΣ Οι πολίτες της Αττικής κατατάχθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με το τίμημα για τον καθένα, ως εξής: Κατηγορίες / καθήκοντα - υποχρεώσεις  Πεντακοσιομέδιμνοι - Τριακοσιομέδιμνοι ή ιππείς 9 άρχοντες μέλη του Άρειου Πάγου μέλη της Βουλής μέλη της Ηλιαίας μέλη της Εκκλησίας υπηρετούσαν στο ιππικό - αξιωματικοί στο στρατό πλήρωναν Εισφορές  Διακοσιομέδιμνοι ή ζευγίτες Κατώτερα αξιώματα Οπλίτες της στρατιωτικής "φάλαγγας" Εισφορές  Θήτες "ψιλοί" στρατιώτες

6 ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ
ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΕ 10 ΦΥΛΕΣ, με κριτήριο όχι τη φυλετική καταγωγή , αλλά με τυχαίο τρόπο. Στόχος : να μειωθεί η δύναμη των μεγάλων αριστοκρατικών γενών.

7 Εδαφική διαίρεση της Αττικής
ΑΣΤΥ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕΣΟΓΑΙΑ 10 Τριττύες 10 τριττύες

8 Συγκρότηση 10 αθηναϊκών φυλών
Κάθε φυλή αποτελείται από: 1 τριττύα από το άστυ+ 1 τριττύα από Παράλια τριττύα από τα μεσόγαια. Στη νέα διαίρεση σε 10 φυλές προσαρμόζονται τα όργανα εξουσίας ( π.χ. η Βουλή των Πεντακοσίων = 50 βουλευτές από κάθε φυλή , οι 10 στρατηγοί).

9 ΟΡΓΑΝΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ 10 στρατηγοί
ΟΡΓΑΝΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ 10 στρατηγοί (εκλέγονταν κάθε χρόνο, ένας από κάθε φυλή) στα στρατιωτικά καθήκοντα αργότερα προστέθηκαν πολιτικά καθήκοντα και απόκτησαν τη μεγαλύτερη πολιτική εξουσία

10 ΟΡΓΑΝΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ Η Βουλή αυξάνει τα μέλη της σε 500.        ( 50 βουλευτές * 10 φυλές).

11 ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΥ
Προληπτική απομάκρυνση από την Αθήνα για 10 χρόνια όσων πολιτών είχαν αποκτήσει μεγάλη δύναμη , από φόβο μήπως επιχειρήσουν να γίνουν τύραννοι. Στόχος : προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αποτέλεσμα : άξιοι πολιτικοί ( π.χ. Θεμιστοκλής, Αριστείδης ) εξορίστηκαν από την Αθήνα , γιατί έπεσαν θύματα των πολιτικών τους αντιπάλων. οστρακισμός : Κάθε πολίτης κατέγραφε σε όστρακο το όνομα όποιου θεωρούσε επικίνδυνο για το πολίτευμα της δημοκρατίας. Σε ειδική συνεδρίαση της Εκκλησίας του Δήμου, με μυστική ψηφοφορία, αποφάσιζαν οι Αθηναίοι την απομάκρυνση ή όχι για δέκα (10) χρόνια από την πόλη εκείνου που το όνομά του είχε γραφεί στο μεγαλύτερο αριθμό οστράκων.

12

13 Όστρακα με ονόματα διαφόρων πολιτικών της Αθήνας


Κατέβασμα ppt "Η ΠΟΛΗ- ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google