Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΣΤΙΑ-ΙΕΡΟΣ ΤΟΠΟΣ-ΒΩΜΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΣΤΙΑ-ΙΕΡΟΣ ΤΟΠΟΣ-ΒΩΜΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΣΤΙΑ-ΙΕΡΟΣ ΤΟΠΟΣ-ΒΩΜΟΣ

2 Λίγα λόγια για τη Θεά Εστία….
Η Εστία είναι μια από τις πιο αξιόλογες, σεβαστές και σεμνές μορφές του ελληνικού Δωδεκάθεου . Καλοσυνάτη και ευγενική Θεά, που εκφράζει: το Ιερό Κέντρο του παντός αποτελεί την προσωποποίηση του σπιτιού, το σύμβολο της οικίας της οποίας είναι προστάτιδα και κατ’ επέκταση της πιστής και γερά δεμένης οικογένειας

3 Η θέση της Στο κέντρο του σπιτιού βρισκόταν η εστία, ο βωμός όπου έκαιγε φωτιά προς τιμή της θεάς.

4 Κατά τον Όμηρο… η Εστία, «ιστίη» όπως αναφέρεται στην Οδύσσεια, είναι αντικείμενο θρησκευτικού σεβασμού, την οποία επικαλούνται ως μάρτυρα των όρκων μαζί με τον Δία, που είναι απαραβίαστοι

5 Ό κοινός βωμός κάθε πόλεως στο κέντρο της , το πρυτανείο, που έσβηνε μόνο όταν η πόλη βρισκόταν σε κίνδυνο, ήταν άσυλο ιερό των Ικετών και τόπος υποδοχής για τους ξένους.

6 Η εστία είναι χώρος ιερός για τους ικέτες
Η εστία είναι χώρος ιερός για τους ικέτες. Η παραβίαση ασύλου θεωρείτε μεγάλη ασέβεια που μολύνει ολόκληρη τη κοινότητα. Η τήρηση των θεσμών της ευσέβειας αποτελούσε σε κάθε περίπτωση ιερό καθήκον.

7 Ο βωμός της Εστίας στους Δελφούς.
Ο βωμός της Εστίας στην Τεγέα. Ο βωμός της στους Δελφούς ήταν η «Κοινή Εστία» των Ελλήνων, από εκεί άναβε η φωτιά των Ναών, η οποία δεν έσβηνε ποτέ . Από εκεί ελάμβαναν και το πυρ, το οποίο προορίζονταν να μεταφερθεί από τους άποικους για να ανάψουν την εστία στην νέα τους πατρίδα.

8 ΤΕΛΟΣ…

9 Η ομάδα μας ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΡΑΜΟΣΚΕΤΑ ΒΑΛΕΡΙΑ ΡΙΠΙ ΓΙΟΝΟΥΣ
ΤΖΙΜΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑ ΤΣΙΟΥΜΑ ΒΑΣΩ


Κατέβασμα ppt "ΕΣΤΙΑ-ΙΕΡΟΣ ΤΟΠΟΣ-ΒΩΜΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google