Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΥΠΡΟΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 475-325 π.Χ. Ιστορία Δ’ Τάξης Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Στέλιος Οδυσσέως.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΥΠΡΟΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 475-325 π.Χ. Ιστορία Δ’ Τάξης Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Στέλιος Οδυσσέως."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΥΠΡΟΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 475-325 π.Χ.
Ιστορία Δ’ Τάξης Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Στέλιος Οδυσσέως

2 Οι Έλληνες στην Κύπρο Οι Έλληνες με αρχηγούς τους Αθηναίους, αφού κατάφεραν να αποκρούσουν τις επιθέσεις των Περσών, πίστεψαν ότι μπορούσαν να απελευθερώσουν και τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις που ήταν κάτω από την Περσική κατοχή. Το 449 π.Χ., ελληνικός στόλος (200 τριήρεις) με αρχηγό τον Κίμωνα έρχεται να απελευθερώσει την Κύπρο. Απελευθερώνονται δύο βασίλεια: το Μάριο και οι Σόλοι. Στη συνέχεια ο στόλος κατευθύνεται προς το Κίτιο. Εκεί ο Κίμωνας πεθαίνει στη μάχη. Κατευθύνονται προς τη Σαλαμίνα για να αντιμετωπίσουν τον Περσοφοινικικό στόλο. Πετυχαίνουν μία σπουδαία νίκη. “Και νεκρός ενίκα” Παρόλη την επιτυχία οι Αθηναίοι αναγκάζονται να εγκαταλέιψουν την Κύπρο.

3 Ο Ευαγόρας 4ος αιώνας π.Χ.: Η Σαλαμίνα λόγω της περσικής κυριαρχίας βρέθηκε σε άσχημη οικονομική και πνευματική κατάσταση. Ο Ευαγόρας, γόνος βασιλικής οικογένειας, οργανώνει μια μικρή ομάδα και σε συνεννόηση με τους Αθηναίους εκθρονίζει το Φοίνικα βασιλιά της Σαλαμίνας. Οι Πέρσες δεν αντέδρασαν γιατί ο Ευαγόρας συνέχισε να πληρώνει τους φόρους της πόλης. Στόχοι Ευαγόρα: Να ενωθούν όλα τα κυπριακά βασίλεια κάτω από αυτόν και να πολεμήσουν τους Πέρσες. Να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της Σαλαμίνας. Να κάνει τους κατοίκους να νιώσουν ασφαλέις και να δημιουργήσουν έργα ειρήνης. Σχέσεις με την Αθήνα: στενές, στρατιωτικά και πολιτιστικά.

4 Πολεμος του Ευαγόρα κατά των Περσών
Ο Ευαγόρας με τη βοήθεια των Αθηναίων ενισχύει τη δύναμη της Σαλαμίνας και πετυχαίνει την ενοποίηση των Κυπρίων Το 387 π.Χ. γίνεται κυριάρχος του νησιού.. Η μεγάλη δύναμη του Ευαγόρα ανησύχησε τον Πέρση βασιλιά και εκστρατεύει εναντίον του. Η Κύπρος έπρεπε να παραμείνει υπό τους Πέρσες. Ο Ευαγόρας συμμαχεί με τους Αιγύπτιους. Η μεγάλη πολεμική δράση εναντίον των Περσών έκανε τον Ευαγόρα κυρίαρχο της Ανατολικής Μεσογείου. Οι συνεχείς συγκρούσεις έφεραν οικονομική και στρατιωτική εξάντληση. Το 381 π.Χ.χάνεται ένα μεγάλο μέρος του κυπριακού στόλου στα ανοιχτά του Κιτίου.

5 Η συμφωνία του Ευαγόρα με τους Πέρσες
Ο Πέρσης βασιλιάς αναγνωρίζει τον Ευαγόρα ως βασιλιά και όχι ως υποτελή. Ο Ευαγόρας θα ήταν βασιλιάς της Σαλαμίνας χωρίς εξουσία πάνω στα άλλα βασίλεια της Κύπρου. Θα πλήρωνε φόρο στο Μεγάλο Βασιλιά.


Κατέβασμα ppt "ΚΥΠΡΟΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 475-325 π.Χ. Ιστορία Δ’ Τάξης Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Στέλιος Οδυσσέως."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google