Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΡΘΑ, ΑΘΗΝΑ, ΓΙΩΤΑ, ΝΙΚΟΣ, ΗΛΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΡΘΑ, ΑΘΗΝΑ, ΓΙΩΤΑ, ΝΙΚΟΣ, ΗΛΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΡΘΑ, ΑΘΗΝΑ, ΓΙΩΤΑ, ΝΙΚΟΣ, ΗΛΙΑΣ
OI ΔΕΛΦΟΙ ΜΑΡΘΑ, ΑΘΗΝΑ, ΓΙΩΤΑ, ΝΙΚΟΣ, ΗΛΙΑΣ

2 Oι Δελφοί πήραν το όνομα τους από τη λέξη δέλφυς που σημαίνει μήτρα ή από τη λέξη δελφις που σημαίνει δελφίνι.

3 ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Στους Δελφούς υπήρχε ιερό αφιερωμένο στη θεά γη. Όταν ο Απόλλωνας σκότωσε το παιδί της το ερπετό πυθων,εγινε δικός του οίκος λατρείας και ανέλαβε ως Πύθιος Απόλλων το Μαντείο. Η εκάστοτε Ιέρεια ονομαζόταν Πυθία. Κατά την Μυθολογία, κάποτε ο Δίας άφησε ελεύθερους δύο αετούς, τον ένα από το ανατολικό και τον άλλο από το δυτικό άκρο του κόσμου. Στο σημείο που συναντήθηκαν έριξε ένα Ιερό Λίθο , για να ορίσει το Κέντρο του Κόσμου, τον Ομφαλό της Γης.

4 ΙΣΤΟΡΙΑ . Αρκετοί ιεροί πόλεμοι ξέσπασαν με αντικειμενικό σκοπό τον έλεγχο του Μαντείου. Ο μεγάλος του πλούτος έκανε τους Φωκαείς, τους κατοίκους της Άμφισσας, αλλά και τους Αθηναίους, να επιθυμούν σφόδρα να ελέγξουν τους ιερείς και τον μικρόκοσμο που τους τριγύριζε. Το 191 π.Χ. κύριοι των Δελφών έγιναν οι Ρωμαίοι. Την χαριστική βολή έδωσαν οι Βυζαντινές Αρχές, που, προσπαθώντας να προσεταιριστούν τη μεγάλη δυναμική του κινήματος της νέας Χριστιανικής θρησκείας απαγόρευσαν τις μη χριστιανικές ιεροτελεστίες στους Δελφούς.

5 Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει η τεράστια πολιτική, πολιτισμική αλλά και η απίστευτα υψηλού επιπέδου ηθική αξία που είχε το Μαντείο για τον Αρχαίο Κόσμο, αφού θεωρείται πως επηρέαζε την εξέλιξη και του Παγκόσμιου Δικαίου. Ανάμεσα σε άλλα, είχε καταφέρει να απαγορεύσει, ως εγκλήματα πολέμου, την καταστροφή των Υδραγωγείων του εχθρού και τη μόλυνση των πηγών. Επιπλέον, είχε απαγορεύσει την θανάτωση των αιχμαλώτων πολέμου, κατάκτηση που η Ανθρωπότητα έπρεπε να περιμένει πολλούς αιώνες μέχρι να επαναθεσμοθετηθεί με την Σύμβαση της Γενεύης, τον 20ο αιώνα, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει τύχει παγκόσμιας αποδοχής.

6 ΕΙΚΟΝΕΣ

7

8 ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΜΑΡΘΑ, ΑΘΗΝΑ, ΓΙΩΤΑ, ΝΙΚΟΣ, ΗΛΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google