Ενότητα: 12 - Παντς (Punches) Μάθημα: Μπαρ - Φλαμπέ Ενότητα: 12 - Παντς (Punches) Κεφάλαιο 1
ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Με το τέλος του μαθήματος ο μαθητής / τρια να είναι σε θέση να: Αναφέρει τα χαρακτηριστικά των Παντς. Περιγράφει τον τρόπο διακόσμησης των Παντς. Επεξηγεί τη βασική συνταγή και παρασκευάζει αντιπροσωπευτικά ποτά Παντς. Παρασκευές: Πλάντερς παντς (Planter’s punch). Σάνγκρια (Sangria). Σιαμπλί καπ (Champli cup). Μπράντι παντς (Brandy punch). Κλάρετ καπ (Claret cup).
Χοτ Παντς – Hot punches Χαρακτηριστικά: Παρασκευάζονται σε μεγάλη ποσότητα ή και ατομικά. Περιέχουν γάλα Αβγά Κρέμα Διακοσμητικά Υλικά: Φρούτα Κεράσι
Ποτά: Ρούμι Κρασί Κουρασάο Ποτήρι: Μπολ για παντς
Κολτ παντς – Cold Punches Χαρακτηριστικά: Χαρακτηριστικά: Παρασκευάζονται σε μεγάλη ποσότητα. Περιέχουν χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού. Αναμειγμένα με ένα ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά. Ψιλοκομμένα φρούτα. Διακοσμητικά Υλικά: Φρούτα Κεράσι
Ποτά: Ποτήρι: Βασική συνταγή: Κολτ παντς – Cold Punches Ρούμι Κρασί Κουρασάο Ποτήρι: Μπολ Βασική συνταγή: Κολτ παντς – Cold Punches Βάζουμε όλα τα υλικά στο ποτήρι ή για μεγάλες ποσότητες σε κούπα για παντς, και απογεμίζουμε με Τονικ, Σοδα, Τζιντζερ έιλ. Ανακατεύουμε ελαφρά.
ΟΝΟΜΑ ΠΟΤΟΥ Πλάντερς παντς (Planter’s punch) ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΤΑ \ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ 40 ML 1 – 2 σταγόνες 10 ML - Ρούμι - Χυμό λεμονιού - Αγκοστούρα - Γρεναντίν - Σόδα Ποτήρι ή σε Ανανά Χάιμπολ Φύλλο ανανά Φέτα πορτοκαλιού Κερασάκι ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Βάζουμε τα υλικά στο ποτήρι ή στον ανανά. Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε τη σόδα.
ΟΝΟΜΑ ΠΟΤΟΥ: Σάνγκρια (Sangria) ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΤΑ \ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ 250 ML 200 ML 250 G 1 1 φιάλη - Νερό - Σόδα - Ζάχαρη - Λεπτοκομμένα Πορτοκάλι Λεμόνι Λάιμ - Κόκκινο ή άσπρο κρασί - Ψιλοκομμένα φρούτα εποχής Μεγάλο μπολ Γκομπλέ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μεγάλο μπολ να διαλυθεί. Προσθέτουμε τα φρούτα σε κύβους και το κρασί. Γεμίζουμε με παγοκύβους μέχρι να κρυώσει καλά. Απογεμίζουμε με σόδα και συμπληρώνουμε με τα ψιλοκομμένα φρούτα.
ΟΝΟΜΑ ΠΟΤΟΥ Σιαμπλί καπ (Champli cup) ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΤΑ \ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ 80 ML 1 φιάλη - Σέρι - Σιαμπλί - Φλούδα ενός λεμονιού Μεγάλο μπολ Γκομπλέ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μεγάλο μπολ με παγάκια.
ΟΝΟΜΑ ΠΟΤΟΥ Μπράντι παντς (Brandy punch) ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΤΑ \ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ 300 ML 100 ML 100 g 50 ML 1500 ML 60 ML 75 ML - Χυμό λεμονιών - Χυμό πορτοκαλιών - Ζάχαρη άχνη - Γρεναντίν - Σόδα - Κουρασάο - Μπράντι - Ψιλοκομμένα φρούτα εποχής Μεγάλο μπολ Γκομπλέ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Βάζουμε τα υλικά στο παντς μπολ με τον πάγο. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρούτα. Συμπληρώνουμε με σόδα.
ΟΝΟΜΑ ΠΟΤΟΥ Κλάρετ καπ (Claret cup) ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΤΑ \ ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ 2 λεμονιών 2 πορτοκαλιών 90 g 100 ML 750 ML 2 φιάλες - Χυμό - Ζάχαρη - Νερό - Σόδα - Κλαρέτ - Φλούδα λεμονιού , πορτοκαλιού - Ψιλοκομμένα φρούτα εποχής Μεγάλο μπολ Γκομπλέ Κλωνάρι δυόσμου ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τις φλούδες. Προσθέτουμε τους χυμούς και το κρασί. Φυλάγουμε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε. Σε μπολ με πάγο βάζουμε το μείγμα. Βάζουμε τα ψιλοκομμένα φρούτα εποχής.
ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ Αναφέρετε τα χαρακτηριστικά των Παντς. Περιγράψετε τον τρόπο διακόσμησης των Παντς. Αναφέρετε τα υλικά, τον τρόπο παρασκευής, το ποτήρι και τη διακόσμηση των εξής: Πλάντερς παντς (Planter’s punch). Σάνγκρια (Sangria). Σιαμπλί καπ (Champli cup). Μπράντι παντς (Brandy punch). Κλάρετ καπ (Claret cup).