Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη και τα φύλλα: 6 φύλλα κρούστας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη και τα φύλλα: 6 φύλλα κρούστας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη και τα φύλλα: 6 φύλλα κρούστας
100γρ. βούτυρο  LURPAK λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι 1 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 1 καψουλάκι βανιλίνη ξύσμα από 2 πορτοκάλια 2 αβγά 1 φλιτζάνι ζάχαρη 125γρ. βούτυρο LURPAK σε θερμοκρασία περιβάλλοντος κομμένο σε κυβάκια 200γρ. κρέμα γάλακτος ΑRLA ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

2  Για το σιρόπι 2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού  1 φλιτζάνι νερό 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη 1 αστεροειδή γλυκάνισο

3 Εκτέλεση Πρώτα ετοιμάζετε ένα σιρόπι βράζοντας για 8 λεπτά όλα τα υλικά μαζί μέσα σε ένα κατσαρολάκι κι ύστερα το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. Για τη ζύμη: ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το ξύσμα των πορτοκαλιών. Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν καλά και όταν ασπρίσει το μίγμα προσθέτετε τα κυβάκια του βούτυρου. Συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθεί στο μίγμα και προσθέτετε πρώτα την κρέμα γάλακτος και μετά το χυμό του πορτοκαλιού. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε το μίγμα με τα σιμιγδάλια και το αλεύρι ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν ένας πηχτός χυλός. Βουτυρώνετε το ταψάκι σας, να μην είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις από 25 Χ 35εκ. και στρώνετε τα πρώτα 3 φύλλα αλείφοντάς τα με λιωμένο βούτυρο και αφήνοντας να εξέχουν γύρω από το ταψί. Τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας τα βουτυρώνετε και τα διπλώνετε στη μέση, τοποθετώντας το ένα πάνω στο άλλο. Αδειάζετε μέσα το μείγμα της ζύμης και γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν σε ρολό προς τα μέσα. Βουτυρώνετε καλά γύρω γύρω τα ρολαρισμένα φύλλα και ψήνετε το γλυκό στον προθερμασμένο φούρνο για λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά. Ξεφουρνίζετε και μετά από 5 λεπτά χαράζετε το γλυκό σε κομμάτια και το περιχύνετε με το μισό σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με κουτάλα. Αφού το απορροφήσει, συνεχίζετε με το υπόλοιπο σιρόπι. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν σερβίρετε σε πιάτα γιατί αλλιώς διαλύεται.  

4

5 ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ Υλικά Συνταγής 500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ. 1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο 1 κ.γλ. (κοφτό) αλάτι περίπου 2 φλ. χλιαρό νερό ελαιόλαδο για το τηγάνισμα θυμαρίσιο μέλι κανέλα καβουρντισμένο σουσάμι για το γαρνίρισμα

6 ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, το μέλι και προσθέτουμε σιγά σιγά νερό μέχρι να γίνει ο παχύς χυλός για τους λουκουμάδες. Τέλος προσθέτουμε το αλάτι. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε κοντά σε ζεστό χώρο (καλοριφέρ ή δίπλα στην κουζίνα) για 30 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ανεβαίνει στα τοιχώματα του μπολ. Σε μια κατσαρόλα βαθιά ζεσταίνουμε ελαιόλαδο. Κόβουμε τους λουκουμάδες με το χέρι. Βουτάμε την αριστερή παλάμη στο μείγμα και πιέζουμε προς τα πάνω. Το λουκουμά που βγαίνει απ’ τον αντίχειρα τον κόβουμε με κουτάλι και τον ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο ή πιο απλά ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα στο λάδι. Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι λουκουμάδες. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τους βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι, κανέλα και καβουρντισμένο σουσάμι. Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

7

8 ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ ΥΛΙΚΑ 2 κιλα ζαχαρη 2 λιτρα νερο
2 φλυτζανια κορν φλαουρ ή νισεστε 12 φυλλα ζελατινης 2 φλυτζανια ζαχαρη αχνη καβουρδισμενα αμυγδαλα ανθονερο

9 ΕΚΤΕΛΕΣΗ Διαλύουμε το κόρη φλαουρ ή το νισεστε σε 2 φλυτζανια νερο. Βαζουμε το υπολοιπο νερο, τη ζαχαρη και τη ζελατινη σε μια κατσαρολα και προσθετουμε και το μιγμα του κορν φλαουρ. Τοποθετουμε στη φωτια και ανακατευουμε μεχρι να παρει βραση. Χαμηλωνουμε τη φωτια και συνεχιζουμε ανακατευοντας για τουλαχιστον 15 λεπτα ακομα. Το βγαζουμε απο τη φωτια και προσθετουμε τα αμυγδαλα και το ανθονερο. Το αφηνουμε να κρυωσει ανακατευοντας που και που. Αδειαζουμε το μιγμα σε ενα ρηχο ταψι (το υψος ενος λουκουμιου). Μολις κρυωσει εντελως το κοβουμε σε μπουκιες και τις τυλιγουμε σε ζαχαρη αχνη.

10

11 ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ Υλικά • 2 πακέτα φύλλα κρούστας (20 φύλλα, περίπου 1 κιλό)
•    2 πακέτα φύλλα κρούστας (20 φύλλα, περίπου 1 κιλό) •    1 κιλό φυστίκια Αιγίνης χοντροαλεσμένα •    150 γραμ. γαλέτα, ή 10 φρυγανιές στο μούλτι •    1 κουτ. γλυκού γεμάτο κανέλλα •    1 κουτ. γλυκού κοφτό γαρύφαλλο •    1 πορτοκάλι (το ξύσμα) •    3 κουτ. σούπας ζάχαρη •    350 γραμ. βούτυρο πρόβειο (συνολικά 2 φλυτζ.βούτυρο)Για το μέλωμα•    1 φλυτζ,μέλι •    3 φλυτζ ζάχαρη •    3 φλυτζ νερό •    1 ξύλο κανέλλα •    1½ κουτ. σούπας χυμό λεμόνι•    ½ λεμόνι (τη φλούδα του)

12 Εκτέλεση Σ᾿ ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε το βούτυρο  να λιώσει. Βάζουμε τα φυστίκια Αιγίνης στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε, προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη. Έπειτα βάζουμε όλα τα υλικά, (εκτός απ᾿ το βούτυρο) σ᾿ ένα μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Παίρνουμε ένα ταψί με τις διαστάσεις περίπου του φύλλου. Το βουτυρώνουμε καλά, μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε 6 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα που βάζουμε πολύ καλά, αλλά χωρίς πολύ βούτυρο. Μ᾿ ένα κουτάλι, ή τη χούφτα μας, σκορπίζουμε λίγη από τη γέμιση, έπειτα στρώνουμε επάνω ένα φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω – γύρω, (το διπλώνουμε όπου περισσεύει) και το βουτυρώνουμε. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο,  βάζοντας φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση, φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση,(ή ανά δύο φύλλα μαζί  και μία στρώση φυστίκια) μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 8 φύλλα που μας έχουν μείνει, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού. Μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό μας, φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια.

13 Επιμέλεια: Βασίλης Παπαθωμάς
Δεν σέρνουμε το μαχαίρι, για να μην τσαλακωθούν τα φύλλα και προσέχουμε να μην φτάνει το μαχαίρι μας μέχρι τον πάτο του ταψιού, αλλά να κόβει, περίπου μέχρι τη μέση. Ακολούθως τα περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει μείνει και τα ραντίζουμε με  νερό. (Στο στάδιο αυτό, και πριν το ραντίσουμε με νερό, αλλά αφού το καλύψουμε με μεμβράνη, μπορούμε να το φυλάξουμε στην κατάψυξη, για μελλοντική χρήση). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου,  μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 5′. ( ξαφρίζετε αν χρειαστει!!) Μόλις ετοιμαστεί, το περιχύνουμε καυτό στον καυτό μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο – λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού. Αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το γλυκό μας το σιρόπι - Ρίχνουμε μπόλικα φυστίκια Αιγίνης ψιλοαλεσμένα από πάνω … Επιμέλεια: Βασίλης Παπαθωμάς


Κατέβασμα ppt "ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη και τα φύλλα: 6 φύλλα κρούστας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google