Ενότητα 1.1 ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μαθαίνω για τη νέα μορφή γρίπης Α(Η1Ν1)
Advertisements

Μαθαίνω για την νέα μορφή γρίπης Α (H1N1)
KΑΘΑΡΙΣΜΟΣ & ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ
Νέος Ιός της Γρίπης Α(Η1Ν1)
Στόχοι της εκπαίδευσης:
Νίκος Φραγκιάς Δάσκαλος τμήματος
Το στόμα μας Το στόμα είναι μια καλοσχεδιασμένη "μηχανή" με πολλά διαφορετικά τμήματα που λειτουργούν όλα μαζί για να μας κρατούν ζωντανούς, υγιείς και.
Εργασία στην Οικιακή Οικονομία Βασίλης Λαμπρινος Α1
Αγωγή Υγείας – Πρώτες Βοήθειες
ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Εκπαιδευτής:Μιχάλης Μάγος ΛΑΡ06Β
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Πρόληψη Να διατηρούμε πολύ καλή υγιεινή της στοματικής κοιλότητας.
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Τραπεζοκομία Μαθημα 1ον.
Τραπεζοκομία Μαθημα 1ον.
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
Πως μεταδίδεται η ασθένεια
EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ Πώς να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, την κοινότητα Λοιπές Πληροφορίες.
ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
3ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας Σπόντης Α.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΥΛ ΚΤΕΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ
Μάθημα: Μπαρ - Φλαμπέ Ενότητα: 2 Προσωπικό του Μπαρ.
ΕΝΟΤΗΤΑ:6 ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Ζ΄ ΣΤΟΧΟΙ:
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ Η πρωτογενής φροντίδα του σώματος, την οποία πρέπει να εφαρμόζει συστηματικά κάθε άτομο είναι η σωματική υγιεινή. Έχει ως στόχο την.
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
ΕΝΟΤΗΤΑ 6 ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ
Κοστολόγηση Μάθημα 10.
BAΘΥ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ (DEEP FRYING)
Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή και Τεχνολογία του Μπαρ
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Ι - Το περιβάλλον εργασίας
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ
4. ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης 3ου Έτους
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
ΛουΣιμο (Σε διαφορετικεΣ περιπτωΣειΣ ,διαδικαΣια,προϊοντα)
Νοηματική επικοινωνία Γλώσσα του σώματος Body Language
ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Υγιεινή του χώρου εργασίας 2.1
Ενότητα 7.1 Πρόληψη τροφικής δηλητηρίασης
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΕΡΗΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Προφυλάξεις και προστασία
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ Α(Η1Ν1)
Ενότητα: 1 - Τεχνολογία του Φλαμπέ
Μπάνιο.
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2016
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗN ΚΟΥΖΙΝΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗN ΚΟΥΖΙΝΑ.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΧΩΡΟΥ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ
Τεχνολογία και ποιοτικός έλεγχος Σιτηρών & Αρτοσκευασμάτων Ενότητα 8: Υγιεινή κατά την παρασκευή προϊόντων άρτου. Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Kαθηγητής Εφαρμογών,
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ.
ΜΑΡΙΑ ΝΑΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ.  Υγεία: η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΑΣΚΗΣΕΙΣ KEGEL Άσκηση 1: ‘Οταν νιώθετε την ανάγκη για ούρηση, προσπαθήστε να κρατήσετε τα ούρα, όπως όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη τουαλέτα. Άσκηση 2: Κατά.
ΧΕΡΙΑ ΚΑΘΑΡΑ…ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΑΚΡΙΑ!
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ
ΧΕΡΙΑ ΚΑΘΑΡΑ…ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΜΑΚΡΙΑ!
Ενότητα: 1 - Εισαγωγή και Τεχνολογία του Φλαμπέ
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΠΝΦ
Ο αθλητισμός και ψυχική υγεία.
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης 3ου Έτους
BAΘΥ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ (DEEP FRYING)
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ Πέρα από το πλύσιμο του σώματος, πρέπει να φροντίζουμε επίσης και να κρατούμε σε καθαρή και υγιεινή κατάσταση και κάποια επιμέρους.
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΧΕΡΙΩΝ Μάριος Βαμβακάρης.
ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
Στοματική Υγεία Στέφανος Βογιατζής Μελίνα Ιωαννίδη Ιουλία Γκόγκα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ενότητα 1.1 ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος

Γενικός στόχος Να κατανοήσετε τη σημασία της προσωπικής υγιεινής του προσωπικού που ασχολείται με στην Επισιτιστική Βιομηχανία

Στόχοι – Με το τέλος του μαθήματος να μπορείτε να: Κατανοείτε τη σημασία της ατομικής υγιεινής Αναφέρετε και να σχολιάζετε τους παράγοντες που συμβάλλουν στην καλή υγεία του ατόμου

Σημασία της ατομικής υγιεινής (1ος στόχος) «Νους υγιής εν σώματι υγιή» Για να μπορεί ο άνθρωπος να αποδίδει καλύτερα στη δουλειά του πρέπει να αισθάνεται καλά τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Ο εργαζόμενος στην επισιτιστική βιομηχανία μπορεί να θεωρείτε ο κύριος υπεύθυνος για τη μόλυνση των τροφίμων Η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής προστατεύει από τροφικές δηλητηριάσεις Η ατομική υγιεινή επιβάλλεται τόσο από την επαγγελματική δεοντολογία όσο και από την νομοθεσία.

Παράγοντες που διέπουν την καλή υγεία του ατόμου (2ος στόχος) Μερικά στοιχεία που συμβάλλουν στη σωματική και πνευματική υγεία είναι τα πιο κάτω: Πρωινό ξύπνημα , πλύσιμο και καλό πρόγευμα Έγκαιρη μετάβαση στην εργασία Εργασία κάτω από συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας Γεύματα κατά την ίδια ώρα και καλή μάσηση Κανονικό ωράριο εργασίας Ανάπαυση

Σημεία που διέπουν την προσωπική υγιεινή του τραπεζοκόμου και του μαγείρου (2ος στόχος) 7. Ψυχαγωγία ( χόμπι ) 8. Σωματική άσκηση 9. Ύπνος 10. Πενθήμερη βδομάδα εργασίας 11. Ετήσια άδεια 12. Ευχάριστος χώρος εργασίας 13. Ψυχική και πνευματική ηρεμία

Ενότητα 1.2 ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος

Στόχοι Με το τέλος του μαθήματος να μπορείτε να: 1ος στόχος Αναφέρετε τα σημεία που διέπουν την προσωπική υγιεινή μαγείρου, τραπεζοκόμου

Προσωπική καθαριότητα μαγείρου και τραπεζοκόμου Η προσωπική καθαριότητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. Αρκετά είδη μικροβίων που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις και ιδιαίτερα τα μικρόβια του σταφυλόκοκκου βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα. Αρκετά μικρόβια βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα (δέρμα , μύτη , στόμα , λάρυγγας) Υγιείς φορείς μικροβίων (άτομα που φέρουν παθογόνα μικρόβια χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης) Ασθενείς Φορείς υπό ανάρρωση

Προσωπική καθαριότητα μαγείρου και τραπεζοκόμου Τα σημεία που πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή για την προσωπική υγιεινή είναι: Τα χέρια Πόδια Μαλλιά Μύτη Αυτιά Στόμα Γεννητικά όργανα – πρωκτός Κάπνισμα Πιστοποιητικό υγείας Επαγγελματική στολή

Προσωπική καθαριότητα μαγείρου και τραπεζοκόμου Τα χέρια Πλένουμε τακτικά τα χέρια με άφθονο ζεστό νερό και σαπούνι Το πλύσιμο των χεριών δεν πρέπει να γίνεται σε λεκάνες πλυσίματος εξοπλισμού ή των τροφίμων αλλά σε νιπτήρες που είναι εφοδιασμένοι με ζεστό και κρύο νερό, σαπούνι και βρούτσα νυχιών. Χρησιμοποιούμε για στέγνωμα χαρτοπετσέτες μιας χρήσης και συσκευές θερμού αέρα. Να μην φοράμε κοσμήματα κατά την διάρκεια της εργασίας μας. Δυσκολεύουν την εργασία και κατακρατούν ακαθαρσία, λίπη κ.α. Καλύπτουμε τις πληγές, γδαρσίματα και κοψίματα με αδιάβροχο επίδεσμο. Αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με τα τρόφιμα Χρησιμοποιούμε λαβίδες και πιρούνια όπου είναι δυνατό Δεν δοκιμάζουμε το φαγητό με τα δάχτυλα

Προσωπική καθαριότητα μαγείρου και τραπεζοκόμου Νύχια Πρέπει να διατηρούνται καθαρά και κοντά. Τα χέρια είναι το πρώτο πράγμα που προσέχει ο πελάτης. Μακριά νύχια εκτός από εστία μικροβίων είναι και αντιαισθητικά. Το βερνίκι των νυχιών ξεφυλλίζει και μπορεί να μολύνει τα φαγητά. Τα ψεύτικα νύχια μπορεί να πέσουν στα φαγητά.

Προσωπική καθαριότητα μαγείρου και τραπεζοκόμου Τα χέρια πρέπει απαραίτητα να πλένονται Προτού εισέλθουμε σε χώρους επεξεργασίας τροφίμων και πριν αγγίξουμε τρόφιμα Μετά από επαφή των χεριών με ωμά κρέατα, πουλερικά, οστρακοειδή, αυγά ή λαχανικά Μετά τη χρήση της τουαλέτας Μετά από κάπνισμα Μετά από φτάρνισμα ή βήξιμο Μετά από άγγιγμα στο πρόσωπο ή στα μαλλιά Μετά από επαφή με σκυβαλοδοχεία και εργασία καθαριότητας

Στάδια πλυσίματος χεριών

Ενότητα 1.3 ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος

Στόχοι Με το τέλος του μαθήματος να μπορείτε να: Στόχοι Με το τέλος του μαθήματος να μπορείτε να: Αναφέρετε τα σημεία που διέπουν την προσωπική υγιεινή μαγείρου, τραπεζοκόμου Τα σημεία που πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή είναι: Τα χέρια Πόδια Μαλλιά Μύτη Αυτιά Στόμα Γεννητικά όργανα – πρωκτός Κάπνισμα Πιστοποιητικό υγείας Επαγγελματική στολή

Προσωπική καθαριότητα μαγείρου και τραπεζοκόμου ΠΟΔΙΑ Τα πλένουμε καθημερινά, τα αερίζουμε και τα τοποθετούμε ψηλά για να ξεκουράζονται Διατηρούμε τα νύχια κοντά για να μην πληγώνονται τα δάκτυλα Χρησιμοποιούμε πούδρα ή κάνουμε ποδόλουτρο για ξεκούραση Χρησιμοποιούμε κάλτσες απορροφητικές και τις αλλάζουμε καθημερινά Έχουμε δυο ζευγάρια άνετα παπούτσια τα οποία φοράμε εναλλάξ για να αερίζονται και να μην μυρίζουν τα πόδια

Προσωπική καθαριότητα μαγείρου και τραπεζοκόμου ΜΑΛΛΙΑ Διατηρούμε κοντά μαλλιά, περιποιημένα και καλοκτενισμένα. Σκεπάζουμε τα μαλλιά με φιλέ ή με καπέλο όταν είμαστε στην κουζίνα. Στην τραπεζαρία οι κοπέλες προσέχουν μήπως τα μαλλιά τους πέφτουν μπροστά. Αν είναι μακριά τα δένουν. Όταν χρησιμοποιούμε διάφορα προϊόντα μαλλιών να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί μαζεύουν σκόνες και ακαθαρσίες

Προσωπική καθαριότητα μαγείρου και τραπεζοκόμου ΜΥΤΗ Η μύτη είναι το πιο επικίνδυνο μέρος του σώματος μετά τον πρωκτό Αποφεύγουμε να την αγγίζουμε Αν την αγγίξουμε ή την καθαρίσουμε, τότε απαραίτητα πλένουμε τα χέρια μας ΑΥΤΙΑ Αποφεύγουμε να τα αγγίζουμε

Προσωπική καθαριότητα μαγείρου και τραπεζοκόμου ΣΤΟΜΑ Τα δόντια/το στόμα περιέχει μικρόβια μπορεί να μυρίζει άσχημα και να προκαλεί προβλήματα υγείας. Γι΄ αυτό: Βουρτσίζουμε τα δόντια, τα ούλα, τη γλώσσα και τον ουρανίσκο μετά από κάθε γεύμα Επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες Αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη Χρησιμοποιούμε αντισηπτικό, στοματικό διάλυμα, οδοντικό νήμα για καλύτερο καθαρισμό των δοντιών

Προσωπική καθαριότητα μαγείρου και τραπεζοκόμου ΠΡΩΚΤΟΣ Είναι το πιο επικίνδυνο μέρος του σώματος. Πλένουμε τα χέρια μας μετά την χρήση αποχωρητηρίου

Ενότητα 1.4 ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος

Στόχοι Με το τέλος του μαθήματος να μπορείτε να: Στόχοι Με το τέλος του μαθήματος να μπορείτε να: Αναφέρετε τα σημεία που διέπουν την προσωπική υγιεινή μαγείρου, τραπεζοκόμου Τα σημεία που πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή είναι: Τα χέρια Πόδια Μαλλιά Μύτη Αυτιά Στόμα Γεννητικά όργανα – πρωκτός Κάπνισμα Πιστοποιητικό υγείας Επαγγελματική Στολή

Προσωπική υγιεινή Μαγείρου και Τραπεζοκόμου ΚΑΠΝΙΣΜΑ Το κάπνισμα απαγορεύεται σε χώρους επεξεργασίας τροφίμων από την νομοθεσία Δεν καπνίζουμε σε χώρους που ετοιμάζονται τρόφιμα Μετά το κάπνισμα (σε εξωτερικούς ειδικούς χώρους που επιτρέπεται) και προτού επιστρέψουμε στην εργασία μας πλένουμε τα χέρια

Προσωπική υγιεινή Μαγείρου και Τραπεζοκόμου ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΥΓΙΕΙΑΣ Εξασφάλιση έγκυρου ιατρικού πιστοποιητικού υγείας για χειριστές τροφίμων είναι υποχρεωτικό βάση νομοθεσίας και ανανεώνεται κάθε χρόνο Άτομα που δεν αισθάνονται καλά ή υποφέρουν από στομαχόπονο, κρύωμα, βήχα ή διαταραχές της ακοής και της όρασης πρέπει να το αναφέρουν έγκαιρα στον προϊστάμενο τους.

Πιστοποιητικό υγείας

Προσωπική υγιεινή Μαγείρου και Τραπεζοκόμου ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΛΗ Η σωστή και κατάλληλη στολή είναι απαραίτητη για την αποφυγή μόλυνσης αφού διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο . Ακάθαρτη στολή εργασίας μπορεί να μεταφέρει μικρόβια στα τρόφιμα. Στην περίπτωση των μαγείρων η στολή έχει διπλό προστατευτικό ρόλο αφού προστατεύει από εγκαύματα και την ψηλή θερμοκρασία της κουζίνας

Προσωπική υγιεινή Μαγείρου και Τραπεζοκόμου ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ Ελαφριά και άνετη Όχι πολύ εφαρμοστή για να μην εμποδίζει τις κινήσεις. Ο σκούφος του μαγείρου να μην είναι πολύ σφικτός για να μην προκαλεί πονοκεφάλους Ανθεκτική Για να αντέχει στο συχνό πλύσιμο και να διατηρείτε περισσότερο Κατάλληλο χρώμα Στο άσπρο χρώμα φαίνεται κάθε ακαθαρσία και το άτομο είναι υποχρεωμένο να αλλάζει

Προσωπική υγιεινή Μαγείρου και Τραπεζοκόμου ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ Απορροφητική Επειδή το προσωπικό κινείτε συνεχώς σε ένα θερμό περιβάλλον πρέπει να φορά εσώρουχα που απορροφούν τον ιδρώτα. Ιδρώτα απορροφά και η στολή Προστατευτική Για να προστατεύει το προσωπικό και ιδιαίτερα τους μαγείρους από την υπερβολική ζέστη. Για αυτό τον λόγο η μπλούζα των μαγείρων είναι διπλή μπροστά. Επίσης έχει μακριά μανίκια για να προστατεύει τα χέρια από την ζέστη. Η ποδιά προστατεύει τα πόδια και την κοιλιά από νερό ή καυτό λάδι. Το καπέλο εμποδίζει τρίχες να πέφτουν στα φαγητά. Η στολή δεν πρέπει να μεταφέρεται εκτός του χώρου εργασίας αλλά να φυλάσσεται σε κατάλληλο χώρο.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΟΥ