Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Νέος Ιός της Γρίπης Α(Η1Ν1)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Νέος Ιός της Γρίπης Α(Η1Ν1)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Νέος Ιός της Γρίπης Α(Η1Ν1)
Νοσηλευτικές Υπηρεσίες Υπουργείου Υγείας

2 Μεταδοτικότητα Οι άνθρωποι μολύνονται από το νέο ιό Α(Η1Ν1) με τον ίδιο τρόπο όπως στην εποχική γρίπη. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα στον άνθρωπο, με την επαφή με τα χέρια ή άλλες επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από σταγονίδια ασθενή.

3 Συμπτώματα Τα συμπτώματα της νόσου από το νέο ιό της γρίπης Α(Η1Ν1) στον άνθρωπο είναι παρόμοια με της εποχικής γρίπης: αιφνίδια έναρξη πυρετού συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, καταρροή), πονόλαιμος μυαλγία κεφαλαλγία άλλα συμπτώματα όπως ρίγος, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμετοί.

4 Χρόνος επώασης-περίοδος μεταδοτικότητας
Ενήλικες Χρόνος επώασης 1-7 μέρες Περίοδος μετάδοσης μέχρι 7 μέρες Περισσότερο μεταδοτική 24 ώρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και κατά την έντονη συμπτωματολογία (3-5 μέρες μετά) Παιδιά Καθυστερημένη έναρξη συμπτωμάτων Περίοδος μετάδοσης 7 μέρες δυνατό και περισσότερες

5 Επιβίωση ιού Ο ιός της γρίπης επιβιώνει σε χαμηλά επίπεδα υγρασίας (χειμώνας) Σε σκληρές επιφάνειες όπως βιβλία, πόμολα των πόρτων κλπ., επιβιώνει 2-8 ώρες Αδρανοποιείται με αλκοόλη 70% ή με χλωρίνη 1% σε διάλυμα 1:10. Σκοτώνεται σε θερμοκρασία >71°C για 25΄

6 Προφύλαξη από τη νόσο Αποφύγετε στενή επαφή με άρρωστο
Αποφύγετε συγχρωτισμένους χώρους (σινεμά, πολυκαταστήματα) Εάν αρρωστήσετε: Περιοριστείτε στο σπίτι κρατήστε απόσταση από τους άλλους Αποφύγετε εργασία / σχολείο

7 …Προφύλαξη από τη νόσο Αίθουσες διδασκαλίας
Θα πρέπει να αερίζονται καλά οι αίθουσες διδασκαλίας Αποφεύγετε όσο το δυνατό συνδιδασκαλίες Διατηρείτε αποστάσεις μαθητών και θρανίων Χρήση ατομικών αντικειμένων από τους μαθητές (ξύστρα, μολύβι κτλ) Διαθέσιμα χαρτομάντιλα, αλκοολούχα διαλύματα, ποδοκίνητοι κάδοι απορριμμάτων

8 …Προφύλαξη από τη νόσο Παιδιά!!!!!!
Όταν φταρνίζεστε ή βήχετε καλύψετε τη μύτη και το στόμα με χαρτομάντιλο Εναλλακτικά, χρησιμοποιείστε το βραχίονα Πετάξτε αμέσως το χαρτομάντιλο στον κάλαθο

9

10 …Προφύλαξη από τη νόσο Στην τσάντα των Παιδιών!!!!!!
Ατομικά χαρτομάντιλα Υγρές πετσετούλες εμποτισμένες με αντισηπτικό διάλυμα Ατομικό αλκοολούχο υγρό διάλυμα

11 …Προφύλαξη από τη νόσο Συχνό πλύσιμο χεριών (μετά από βήχα, φτάρνισμα, πριν και μετά το φαγητό/τουαλέτα) Χρήση αλκοολούχου διαλύματος για τα χέρια Αποφεύγεται να ακουμπάτε με τα χέρια (μύτη, στόμα, μάτια)

12 Πλύσιμο των χεριών Το πλύσιμο των χεριών είναι το πλέον αποτελεσματικό μέτρο που πρέπει να λαμβάνεται για την πρόληψη διασποράς των μικροβίων. Σκοπός του είναι η απομάκρυνση των ορατών ρύπων, η απομάκρυνση των βιολογικών υγρών και της παροδικής μικροβιολογικής χλωρίδας των χεριών.

13

14 Τεχνική πλυσίματος χεριών

15 Περιοχές που διαφεύγουν πλυσίματος
Περιοχές που συνήθως διαφεύγουν πλυσίματος

16 Καθαριότητα – Απολύμανση
To προσωπικό καθαριότητας κατά την διαδικασία καθαριότητας των αιθουσών δεν πρέπει να αγγίζουν με τα χέρια το στόμα, ή τα μάτια, να καπνίζουν ή να τρώνε. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν στα χέρια δερματικές παθήσεις, αλλεργίες ή σχισμές του δέρματος επιβάλλεται η χρήση γαντιών. Κατά τη διαδικασία καθαριότητας των αποχωρητηρίων, το προσωπικό πρέπει να φοράει γάντια.

17 Καθαριότητα – Απολύμανση χώρων
H καθαριότητα αρχίζει από τα πιο καθαρά και προχωρεί στα πιο βρώμικα (πλακάκια, νιπτήρες τουαλέτες, δάπεδα). Χρησιμοποιούνται διαφορετικά πανιά και λεκάνες καθαρισμού για την καθαριότητα-απολύμανση όλων των χώρων (αίθουσες διδασκαλίας, γραφεία, διάδρομοι), επίπλων, παραθύρων ή άλλων αντικειμένων. Είναι απαραίτητο το καθημερινό σφουγγάρισμα όλων των δαπέδων. Ο εξοπλισμός Καθαριότητας (σφουγγαρίστρα και κάδος) πλένεται και απολυμαίνεται με απολυμαντικό ευρέως φάσματος και αντιβακτηριδιακής και αντιϊκής δράσης (π.χ. διάλυμα χλωρίνης 1% σε αναλογία 1:10). Μετά το πέρας της καθαριότητας η σφουγγαρίστρα και ο κάδος σφουγγαρίσματος πρέπει να διατηρούνται στεγνοί και καθαροί για την επόμενη χρήση.

18 Καθαριότητα – Απολύμανση
Αίθουσες διδασκαλίας Η καθαριότητα πρέπει να γίνεται στο τέλος της ημέρας, μετά τη λήξη των μαθημάτων και αφού φύγουν όλα τα παιδιά από τις τάξεις. Σαν επιπρόσθετο μέτρο, στο μεγάλο διάλειμμα συστήνεται όπως γίνεται υγρή απολύμανση στα θρανία, γραφεία και στα χερούλια των πόρτων.

19 Καθαριότητα – Απολύμανση
Τουαλέτες Μετά από κάθε διάλειμμα, πρέπει να γίνεται έλεγχος της καθαριότητας των αποχωρητηρίων και εν συνεχεία να γίνεται υγρή απολύμανση όλων των επιφανειών του χώρου. Χρησιμοποιούνται διαφορετικές σφουγγαρίστρες για τις αίθουσες και διαφορετικές για τις τουαλέτες. Καθαρίζονται και απολυμαίνονται όλες οι επιφάνειες και ιδιαίτερα τα χερούλια πορτών και τουαλέτας, αρχικά με απορρυπαντικό και νερό και στη συνέχεια με αλκοόλη 70%.

20 Βασικές Αρχές Καθαριότητας
Ποτέ δεν αναμιγνύονται τα απορρυπαντικά με τα απολυμαντικά. Η ετοιμασία των διαλυμάτων καθαρισμού πρέπει να γίνεται αμέσως πριν την χρήση τους. Χρησιμοποιείται η σωστή αναλογία (απολυμαντικού – νερού). Γίνεται χρήση γαντιών κατά τη διάλυση και χρήση απολυμαντικών. Μετά το πέρας της καθαριότητας γίνεται τελικό ξέπλυμα και στέγνωμα κουβά και σφουγγαρίστρας (διάλυμα χλωρίνης). Στο τέλος της εργασίας γίνεται καλό πλύσιμο των χεριών.

21 Διαχείριση απορριμμάτων
Θα πρέπει να υπάρχουν ποδοκίνητοι κάδοι απορριμμάτων με σκέπασμα και να κλείνουν καλά. Πρέπει να αποφεύγεται η υπερχείλισή τους. Οι σάκοι πρέπει να δένονται και να συλλέγονται με ασφάλεια. Κατά την διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιούνται γάντια. Μετά το πέρας της διαχείρισης να ακολουθεί καλό πλύσιμο των χεριών με υγρό αντισηπτικό σαπούνι.

22 Εσύ έπλυνες τα χέρια σου;

23 Σας Ευχαριστώ


Κατέβασμα ppt "Νέος Ιός της Γρίπης Α(Η1Ν1)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google