Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Στοματική Υγεία Στέφανος Βογιατζής Μελίνα Ιωαννίδη Ιουλία Γκόγκα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Στοματική Υγεία Στέφανος Βογιατζής Μελίνα Ιωαννίδη Ιουλία Γκόγκα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Στοματική Υγεία Στέφανος Βογιατζής Μελίνα Ιωαννίδη Ιουλία Γκόγκα
Αναστάσης Ασημογιώργος Ρενάτα Καρανικόλα Άννα- Μαρία Κατσανάκη Μαυροκεφάλου Χλόη Ζαμπέλλα

2 ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ Η στοματική κοιλότητα είναι το πρώτο τμήμα του πεπτικού συστήματος. Περιλαμβάνει τα δόντια, τα ούλα και τη γλώσσα. Τα δόντια είναι οι φρουροί της υγείας μας. Η σημαντικότερη λειτουργία τους είναι η μάσηση της τροφής και η ομιλία.

3 ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ Οι κυριότερες παθήσεις του στόματος είναι:
Οι κυριότερες παθήσεις του στόματος είναι: Η τερηδόνα, που προσβάλλει τους σκληρούς ιστούς του δοντιού, αδαμαντίνη και οδοντίνη, και προκαλεί πόνο. Η τερηδόνα συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση γλυκών.

4 ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ Η περιοδοντίτιδα : Είναι η νόσος που προσβάλλει τα ούλα, τα οποία αποτελούν τους στηρικτικούς ιστούς των δοντιών, και το περιρρίζιο, το οποίο είναι οστό της σιαγόνας. Αιτία της περιοδοντικής νόσου είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα.

5 ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα θα πρέπει να θεραπευτούν διότι θα προκαλέσουν καταστροφή των ούλων, δηλαδή των ιστών που στηρίζουν τα δόντια, και έτσι τα δόντια θα πέσουν.

6 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Η πρόληψη είναι η καλύτερη φροντίδα για τη στοματική υγεία, όπως: Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών συνήθως 3 φορές την ημέρα, μετά από κάθε γεύμα και, κυρίως, μετά το βραδινό φαγητό για 3 λεπτά περίπου. Η χρήση μαλακής ή μέτριας οδοντόβουρτσας και η αλλαγή της κάθε 2 ή 3 μήνες. Από την ηλικία των 2-2,5 χρόνων ξεκινά η χρήση της οδοντόβουρτσας με την επίβλεψη των γονέων.

7 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Η χρήση οδοντικού νήματος, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Η χρήση φθοριούχου διαλύματος μια φορά την ημέρα και φθοριούχου οδοντόκρεμας. Oι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα. Σωστή διατροφή. Κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ψαριών, φρούτων και λαχανικών, πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, φθόριο, σίδηρο, κάλλιο, βιταμίνες κ.ά.

8 ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ
1. Βουρτσίστε μαλακά τις  εξωτερικές επιφάνειες των  δοντιών με κυκλικές κινήσεις. 2.Γυρίστε τη βούρτσα λίγο προς τα πάνω και βουρτσίστε εκεί που ενώνονται  τα ούλα με τα δόντια. 4.Βουρτσίστε τις επιφάνειες  που μασάμε με  οριζόντιες κινήσεις.  Χρησιμοποιήστε το οδοντικό  νήμα μια φορά την ημέρα. 3.Βουρτσίστε τα δόντια εσωτερικά, χωρίς να τραυματίζετε τα ούλα.

9 Τυρί Το τυρί δυναμώνει τα δόντια και βοηθά στην εξουδετέρωση
Γάλα Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο συμβάλλουν καθοριστικά στην υγεία των δοντιών. Τυρί Το τυρί δυναμώνει τα δόντια και βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων στο στόμα. Δαγκώνοντας τυρί δημιουργούμε ένα προστατευτικό στρώμα γύρω από το δόντι. Εσπεριδοειδή- Ακτινίδια Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα γκρέιπφρουτ , τα ακτινίδια είναι όλα πλούσια σε βιταμίνη C, που είναι απαραίτητη για την υγεία των ούλων και για την αποφυγή προβλημάτων με περιοδοντίτιδα. Αχλάδια Τα αχλάδια κάνουν καλό στα δόντια καθώς έχουν πολύ νερό και η μάσηση τους καθαρίζει το στόμα μας από μικρόβια. ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΝΑΚΗ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ

10 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ
Ψάρια - Σαρδέλες Οι σαρδέλες και γενικότερα τα ψάρια είναι τροφή πλούσια σε φώσφορο και βοηθούν την καλύτερη δυνατή ποιότητα δοντιών. Σουσάμι Περιέχουν επίσης πολύ ασβέστιο που βοηθάει στην ενίσχυση των δοντιών. Τσίχλες χωρίς ζάχαρη Οι τσίχλες βοηθούν τον καθαρισμό των δοντιών. Πράσινο τσάι Το φθόριο που περιέχει βοηθάει στην τερηδόνα.

11 ΤΕΛΟΣ Π.Σ.Π.Α Α1 ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Κατέβασμα ppt "Στοματική Υγεία Στέφανος Βογιατζής Μελίνα Ιωαννίδη Ιουλία Γκόγκα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google