ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΤΑ ΦΑΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΣΕΒΗ ΤΖΩΡΖΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται προιόν υγιεινής διατροφής Ονομάζεται στα ελληνικά το λάδι που προέρχεται απο τους καρπούς της ελιάς Εξάγεται με έκθλιψη των ελιών, οι οποίες πρέπει να συλλέγονται πριν από την τελική τους ωρίμανση Αποθηκεύονται σε αεριζόμενους χώρους
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ Παράγεται στα ελαιουργεία με ψυχρή ή θερμή συμπίεση καρπού ελιάς Η επεξεργασία αρχίζει με το ζύγισμα, το διαχωρισμό και το πλύσιμο των ελιών Η επεξεργασία αρχίζει με το ζύγισμα, το διαχωρισμό και το πλύσιμο των ελιών Από τα τελάρα πέφτουν με χοανοειδείς αγωγούς στο ελαιοτριβείο Εξάγεται το πρώτο λάδι και παραμένει ο ελαιοπολτός, έπειτα το δεύτερο στο ελαιοπιεστήριο
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Παρθένο είναι το ελαιόλαδο που λαμβάνεται μόνο με μηχανικές μεθόδους ή άλλες φυσικές επεξεργασίες Είναι το λάδι που περιέχει ανέπαφα όλα τα βασικά συστατικά που περιείχε και μέσα στον ελαιόκαρπο Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (οξύτητα 0,8% Παρθένο ελαιόλαδο (οξύτητα 2,0%) Ελαιόλαδο Λαμπάντε (οξύτητα >2,0%)
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Εξευγενισμένο (ραφιναρισμένο- οξύτητα μέχρι 0,3%) Σύνθετο ελαιόλαδο(παλαιότερα και γνήσιο-οξύτητα μέχρι 1,0%) ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ: Ακατέργαστο Εξευγενισμένο-οξύτητα μέχρι 0,3%) Πυρηνέλαιο-οξύτητα μέχρι 1,0%)
ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Πραγματοποιείται σε ελαιόλαδο κατώτερης ποιότητας με δυσάρεστη οσμή και γεύση, επειδή περιέχουν ελεύθερα λιπαρά οξέα Έτσι αποκτά χαρακτηριστικά και γεύση όμοια με του καθαρού λαδιού Έτσι αποκτά χαρακτηριστικά και γεύση όμοια με του καθαρού λαδιού Αν υπάρχουν και ακαθαρσίες, απαιτείται μετάγγιση, πλύσιμο, διάλυση και αφαίρεση με διαλύτες και διαδοχικές διηθήσεις. Το θειούχο ελαιόλαδο έχει δυσάρεστη οσμή και χρησιμοποιείται για σαπούνι