Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
ΕΛΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

2 ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΣ… Κα. Δεληγιάννη Κατερίνα Κος. Μακεδών Γιώργος

3 1η ΟΜΑΔΑ ΒΛΑΣΗΣ ΔΑΛΑΒΙΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΡΑΤΑΡΑΚΗ ΝΙΚΗ ΔΟΥΡΟΥ-ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ

4 2η ΟΜΑΔΑ ΑΝΕΤΑ ΣΑΝΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΡΓΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΙΛΗΔΗ
ΓΙΩΤΑ ΓΙΩΓΟΥ

5 3η ΟΜΑΔΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΑΓΚΤΖΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΜΗΤΣΑΣ ΦΑΙΔΡΑ ΚΑΨΙΜΑΛΗ

6 4η ΟΜΑΔΑ ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΠΟΤΣΗ ΑΛΕΞΗΣ ΚΕΡΠΕΛΗΣ ΒΑΣΙΑ ΑΥΓΟΥΣΤΗ

7 ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ 1η ΟΜΑΔΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ. (ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ, ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ) 2η ΟΜΑΔΑ: ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΜΥΘΟΙ (ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΠΟΙΗΜΑΤΑ, ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ, ΜΥΘΟΙ, ΘΡΗΣΚΙΕΣ) 3η ΟΜΑΔΑ: ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ (ΒΡΩΣΙΜΗ ΕΛΙΑ, ΜΕ ΒΡΩΣΙΜΗ ΕΛΙΑ, ΠΑΡΑΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ) 4η ΟΜΑΔΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ (ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΛΑΔΙΟΥ, ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ, ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ)

8 Οι κατασκευές μας Σαπούνι. Καλούπια για τα σαπούνια.
Διακόσμηση για την παρουσίαση των σαπουνιών.

9 Για την παρασκευή των σαπουνιών χρησιμοποιήσαμε τα παρακάτω υλικά.
Ελαιόλαδο Νερό Φοινικέλαιο Καρυδέλαιο Καυστική σόδα Άρωμα Τριαντάφυλλο Άρωμα Λεβάντα Άρωμα Κανέλας

10 Τι χρειαστήκαμε για την παρασκευή του σαπουνιού
Βήμα 1ο :Σιγουρευτήκαμε πως έχουμε όλα τα υλικά πριν αρχίσουμε την ζύγιση τους Βήμα 2ο :Σε μια κανάτα με νερό προσθέτουμε με προσοχή την καυστική σόδα ανακατεύοντας την συνέχεια. Βήμα 3ο : Αφήνουμε το διάλυμα να θερμαίνεται μέχρι τους 80 βαθμούς. Βήμα 4ο : Παρατηρούμε το θερμοκρασία των λαδιών και της σόδας, τοποθετώντας ένα θερμόμετρο. Βήμα 5ο : Όταν τα λάδια και το υγρό διάλυμα είναι περίπου σε θερμοκρασία 50ο C, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μέχρι τη στιγμή που θα πήξουν λίγο.

11 Βήμα 6ο : Προσθέτουμε αιθέριο έλαιο λίγο πριν πήξει και τα ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
Βήμα 7ο : Αδειάζουμε το μίγμα στο καλούπι. Τέλος αφού κρυώσει το σαπούνι μας( μετά από 1 μέρα περίπου), το ξεφορμάρουμε και έπειτα μετά από μερικές ήμερες μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία κοπής αλλά και της διακόσμησης!

12 Για την κατασκευή των καλουπιών
Χρειαστήκαμε 3 μεγάλες σανίδες, 30 βίδες και 10 γωνιές για να τα ενώσουμε. Κόψαμε τις σανίδες έτσι ώστε να φτιάξουμε τρία καλούπια ένα μεγάλο και δύο μικρότερα. Για να κλείσουμε τα καλούπια κόψαμε κομμάτι από τις σανίδες και τα τοποθετήσαμε στις άκρες.

13 ΤΑ ΚΑΛΟΥΠΙΑ ΜΑΣ!

14 Λίγη Ποίηση!! Ε, σεις στεριές και θάλασσες
   Ελιά και ποίηση        Ε, σεις στεριές και θάλασσες τ’ αμπέλια κι οι χρυσές ελιές ακούστε τα χαμπέρια μου μέσα στο μεσημέρι μου. Σ’ όλους τους τόπους και αν γυρνώ Μόνον ετούτο αγαπώ.  Καταμεσήμερο Ιουλίου Που κι αν ακόμα δεν υπήρχαν ελαιώνες Θα τους είχε επινοήσει Οδυσσέας Ελύτης

15 Και ένα μικρό απόσπασμα από το ποίημα ‘Η ελιά’ του Κ. Παλαμά.
Είμαι του ήλιου η θυγατέρα Η πιο από όλες χαϊδευτεί, Χρόνια η αγάπη του πατέρα Σ’ αυτόν τον κόσμο με κρατεί. Όσο να γύρω νεκρωμένη Αυτόν το μάτι μου ζητεί. Ειμ’ η ελιά η τιμημένη. Όπου κι αν λάχω κατοικία Δε μ’ απολείπουν οι καρποί, ως τα βαθειά μου γηρατειά Δε βρίσκω στη δουλειά ντροπή..

16 Ερωτηματολόγιο Στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας με θέμα την ΕΛΙΑ συντάξαμε ένα ερωτηματολόγιο και το μοιράσαμε στους μαθητές του σχολείου για να δούμε κατά πόσο γνωρίζουν για τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων της ελιάς

17 1η Ομάδα ερωτήσεων Διατροφική αξία του ελαιολάδου

18 Συμπεράσματα της 1ης ομάδας ερωτήσεων
Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι: το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών είναι ενήμερο για την διατροφική αξία του λαδιού. Γνώριζαν ότι είναι απαραίτητο συστατικό για μια υγιεινή διατροφή και για την υπεροχή του σε σχέση με άλλα σπορέλαια. ‘Όμως πιστεύουν ότι δεν είναι κατάλληλο για τηγάνισμα και ότι χάνει κάποιες ιδιότητες στο μαγείρεμα.

19 2η Ομάδα ερωτήσεων Χρήση του ελαιολάδου στην ατομική υγιεινή

20 2η Ομάδα ερωτήσεων Χρήση του ελαιολάδου στην ατομική υγιεινή

21 Συμπεράσματα της 2ης ομάδας ερωτήσεων
Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι: οι περισσότεροι μαθητές πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο συμβάλει στην πρόληψη νοσημάτων. Επίσης απάντησαν ότι τα προϊόντα από την ελιά είναι καλά για την περιποίηση μαλλιών, προσώπου και σώματος.

22 3η Ομάδα ερωτήσεων Προμήθεια και κριτήρια επιλογής ελαιολάδου

23 Συμπεράσματα της 3ης ομάδας ερωτήσεων
Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι: Οι περισσότερoι αγοράζουν λάδι από γνωστό τους παραγωγό, αλλά έχουν σαν κύριο κριτήριο την ποιότητα.

24 Τα συμπεράσματα από την εργασία μας!
Μάθαμε: Πώς να φτιάχνουμε σαπούνια. Την ιστορία της ελιάς, Τη χρησιμότητα του λαδιού στη ζωή μας. Για την καλλιέργεια της ελιάς όταν πήγαμε στο «ΑΛΣΟΣ ΣΥΓΚΡΟΥ» στο Ι.Γ.Ε. Κατά την επίσκεψή μας στην έκθεση «Ελαιοτεχνία» διαπιστώσαμε την εμπορευματοποίηση των προϊόντων της Πώς να προωθούμε τα προϊόντα που παρασκευάσαμε. Πως με δικά μας έσοδα, πουλώντας μετοχές μιας εικονικής επιχείρησης που έστησε το τμήμα Οικονομίας & Διοίκησης, αγοράσαμε τα υλικά για τις κατασκευές μας. Τέλος το κυριότερο που μάθαμε ήταν να συνεργαζόμαστε και να αλληλοβοηθιόμαστε!!!!

25 Από την επίσκεψη μας στην έκθεση ελιάς

26 Οι ομάδες των παιδιών που συνεργάστηκαν για την ‘ελιά’

27 Αν θέλετε να δείτε όλη τη δουλειά μας, μπορείτε να την δείτε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα
oliverocks.weebly.com, η οποία στήθηκε με υλικό που δημιουργήθηκε απ’ όλες τις ομάδες, αλλά με τη σημαντική βοήθεια και τεχνογνωσία των δύο καθηγητών μας. Σας ευχαριστούμε


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google