Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Καθαριότητα στην καθημερινή μας ζωή Εργασία στο μαθημα της Χημειας Καθαριότητα στην καθημερινή μας ζωή Παρθενίου Γεσθημανή Στεμπάρι Φλάβια Γκινάι Λούσυ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Καθαριότητα στην καθημερινή μας ζωή Εργασία στο μαθημα της Χημειας Καθαριότητα στην καθημερινή μας ζωή Παρθενίου Γεσθημανή Στεμπάρι Φλάβια Γκινάι Λούσυ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Καθαριότητα στην καθημερινή μας ζωή Εργασία στο μαθημα της Χημειας Καθαριότητα στην καθημερινή μας ζωή Παρθενίου Γεσθημανή Στεμπάρι Φλάβια Γκινάι Λούσυ Ίμπη Ρέι

2 Ενώ η Χημεία και η Τεχνολογία προσέφεραν πολλά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου ταυτόχρονα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Λύση στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν προσπαθεί να δώσει η Βιώσιμη Χημεία, που σαν στόχο έχει να μειώσει τις επικίνδυνες χημικές ουσίες σε προϊόντα και διεργασίες προκειμένου να διατηρήσει την Ποιότητα Ζωής.

3 Σαπούνι Σαπούνι ονομάζεται το άλας ενός λιπαρού οξέος, κορεσμένου ή ακόρεστου, που συνίσταται από αλυσίδα τουλάχιστον οκτώ ατόμων άνθρακα με μια βάση ή και μίγμα τέτοιων αλάτων.

4 Ιστορία σαπουνιού 2.800π.χ Οι πρώτες καταγραφες σχετικά με το σαπούνι 2.200π.Χ Συνταγή σαπουνιού 800μ.χ το σαπούνι αναφερεται ως ένα από τα προϊόντα που πρέπει να καταγράφουν οι εκπρόσωποι της βασιλικής περιουσίας 15 ος αι μ,χ ημιοβιομηχανική σαπωνοποιία

5 Εξέλιξη Στην Γαλλία κατά το δεύτερο ήμισυ του 15ου αιώνα η ημι-βιομηχανική σαπωνοποιία είχε συγκεντρωθεί σε ορισμένα κέντρα της Προβηγκίας, όπως η Τουλόν, η Ιέρ και η Μασσαλία, από τα οποία εφοδιαζόταν όλη η χώρα. Η παραγωγή, μάλιστα, της Μασσαλίας, σε δύο εργοστάσια, έτεινε να εκτοπίσει όλα τα υπόλοιπα κέντρα. Στην Αγγλία η παραγωγή σαπουνιού γινόταν σχεδόν αποκλειστικά στο Λονδίνο Από τον 16ο αιώνα και ύστερα άρχισαν να παράγονται στην Ευρώπη πιο εκλεπτυσμένα σαπούνια, με χρήση φυτικών ελαίων και όχι ζωικών λιπών. Πολλά από αυτά παράγονται ακόμη και σήμερα, είτε από βιομηχανίες είτε από οικοτέχνες.

6 Που χρησιμοποιουμε το σαπούνι Το σαπούνι χρησιμοποιείται κυρίως για το πλύσιμο, το ατομικό μπάνιο και τον καθαρισμό. Το αλκαλικό διάλυμα, που συχνά αποκαλείται "αλισίβα", αντιδρά με τα τριγλυκερίδια σε μια αντίδραση η οποία είναι γνωστή ως σαπωνοποίηση.

7 Απορρυπαντικο Ένα απορρυπαντικό είναι ένα μείγμα επιφανειοδραστικών με "ιδιότητες καθαρισμού σε αραιά διαλύματα. Αυτές οι ουσίες είναι συνήθως διαλυτές στο σκληρό νερό, επειδή τα πολικά σουλφονικά μοιάζουν λιγότερο με τα πολικά καρβοξύλια (του σαπουνιού) στη δέσμευση με το ασβέστιο και τα άλλα ιόντα που βρίσκονται στο σκληρό νερό.

8 Ιστορία απορρυπαντικου 2800π.Χ Ένα υλικό που μοιάζει με σαπούνι και βρέθηκε σε αγγείο 1500π.Χ περιγράφεται μία μέθοδος πουσυνδυάζει φυτικά και ζωικά λίπη 17 ος αι μ.Χ Φυτικά και ζωικά λίπη χρησιμοποιήθηκαν μαζί με στάχτες από φυτά και αρώματα

9 Ιδιότητες απορρυπαντικών  Μείωση επιφανειακής τάσης  Γαλακτωματοποίηση  Σχηματισμός μικυλλίων

10 Που χρησιμοποιούμε το απορρυπαντικό; Απορρυπαντικά πλυντηρίου Μια από τις πιο συχνές εφαρμογές απορρυπαντικών είναι για πλύσιμο ρούχων. Οι συνθέσεις είναι περίπλοκες και αντανακλούν τις διαφορετικές απαιτήσεις και την πολύ ανταγωνιστική αγορά. Πρόσθετα καυσίμου Τα συστατικά των εξαερωτήρων και των εγχυτήρων καυσίμου των μηχανών Ότο επωφελούνται από την ύπαρξη απορρυπαντικών στα καύσιμα για να αποτρέψουν την καθαλάτωση.

11 Νομοθεσία Με βάση την Ελληνική νομοθεσία: απαγορεύεται η πώληση χύμα απορρυπαντικών απαγορεύεται η αποσυσκευασία τους Τα απορρυπαντικά χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: Χαμηλής δραστηριότητας  Υψηλής δραστηριότητας


Κατέβασμα ppt "Καθαριότητα στην καθημερινή μας ζωή Εργασία στο μαθημα της Χημειας Καθαριότητα στην καθημερινή μας ζωή Παρθενίου Γεσθημανή Στεμπάρι Φλάβια Γκινάι Λούσυ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google