Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Ο ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Ο ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Ο ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Ο ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ   Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Υπάρχουν πολλά επιστημονικά τεκμηριωμένα και εξαιρετικά ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με τα οφέλη του ελαιολάδου στην υγεία μας. Οι μελέτες αυτές είναι οι πιο χρήσιμες και απαραίτητες για την εξέλιξη της επιστήμης σε ότι αφορά τα συστατικά του ελαιολάδου και την δράση τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε σαν φάρμακο, από την αρχαιότητα.

3 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ 1ος αι.μ.χ
Δύο χιλιάδες χρόνια πριν, ο Διοσκουρίδης θεωρούσε ως βέλτιστο έλαιο για την υγεία εκείνο το ελαιόλαδο, που αποκαλείται ωμοτριβές ή ομφάκινο. Μάλιστα συνιστούσε τη χρήση του συγκεκριμένου ελαιολάδου για οδονταλγίες ή κεφαλαλγίες, όπως δηλαδή χρησιμοποιούνται σήμερα τα κλασικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ο Διοσκουρίδης μιλούσε προφανώς για το γνωστό αγουρέλαιο, που παράγεται από άγουρες ελιές στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου (ωμός ή ομφάκινος είναι ο ανώριμος καρπός). Από την αρχαιότητα, λοιπόν, ήταν γνωστό ότι δεν είχαν την ίδια δραστικότητα για την προστασία της υγείας όλα τα ελαιόλαδα.

4 Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου ήταν γνωστές στον Ιπποκράτη και στην ιατρική της αρχαιότητας. Αναφέρονται πολυάριθμες χρήσεις του, όπως στη μαιευτική, τη δερματολογία,  ως ήπιο αντίδοτο σε δηλητηριάσεις κ.ά. Η κορωνέικη ποικιλία που ευδοκιμεί στη Μεσσηνία, δίνει ελαιόλαδο με υψηλή και μοναδική διατροφική αξία.                                                                                          ΣΥΝΕΧΕΙΑ

5 ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Το ελαιόλαδο περιέχει: κυρίως μονο-ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία, προστατεύουν τον οργανισμό από τη δράση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες έχουν ενοχοποιηθεί για δημιουργίες καρκίνου.

6 προφυλάσσουν από την ανάπτυξη κατάθλιψη​
. Ελαττώνουν την  («κακή» χοληστερόλη), η οποία είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών και τις καρδιοαγγειαικές παθήσεις, αυξάνοντας συγχρόνως το επίπεδο της  («καλή» χοληστερόλη).​ προφυλάσσουν από την ανάπτυξη κατάθλιψη​

7 ΦΑΙΝΟΛΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
«Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρεςστα πλαίσια μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής».   Με αφορμή αυτον τον ισχυρισμό θα εμβαθύνουμε στα κλασματα του ελαιολαδου!!!

8 Το φαινολικό κλάσμα του ελαιολάδου είναι ένα σύνολο απλών φαινολών και πολυφαινολών. Από διάφορους τύπους ελαιολάδου έχουν απομονωθεί περισσότερες από 20 φαινόλες. Xαρακτηριστικότερες είναι: Υδρόξυτυροσόλη, Τυροσόλη, Βανιλλικό οξύ,Ελαιασίνη, Ελαιοευρωπαΐνη και διάφορες αγλυκόνες της, λιγκστροσίδη και διάφορες αγλυκόνες της, ελαιοκανθάλη (Ακολουθεί πινακάκι)

9 ΧΗΜΕΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΩΝ ΦΑΙΝΟΛΩΝ

10 ΦΑΙΝΟΛΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Οι φαινόλες υπάρχουν στο ελαιόλαδο από την φύση ώστε να λειτουργούν αντιοξειδωτικά και να προστατεύουν το ελαιόλαδο από το τάγγισμα, όταν αυτό δέχεται την καταστροφική επίθεση του οξυγόνου του ατμοσφαιρικού αέρα και της ηλιακής ακτινοβολίας. ΑΡΑ ένα ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες έχει υψηλό βαθμό προστασίας και άρα αντοχής στον χρόνο, ενώ ταυτόχρονα η κατανάλωσή του προστατεύει τα ανθρώπινα κύτταρα από το οξειδωτικό stress. 

11 ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ?
Ο ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για το ελαιόλαδο το οποίο περιέχει τουλάχιστον 5 mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της (π.χ. σύμπλοκο ελαιοευρωπαΐνης και τυροσόλης) ανά 20 g ελαιολάδου (αλλιώς 250 mg/l ή 250 ppm) μέχρι την ημερομηνία λήξης του. Για να χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός αυτός, θα πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή η πληροφορία ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 20 g ελαιολάδου. Επίσης θα πρέπει να αναγράφεται το ποσοστό των περιεχόμενων φαινολών ανά 100 g ελαιολάδου.

12 ΤΕΛΟΣ Υ.Γ <<ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΎ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΣΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ>>


Κατέβασμα ppt "ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Ο ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google