Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
Η Διατροφή μας Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006

2 Περιεχόμενα Τι είναι τρόφιμα; Τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης
Νωπά τρόφιμα Μεταποιημένα τρόφιμα Οι νέοι διατροφικοί κίνδυνοι Ελέγχουμε τι αγοράζουμε; Μεσογειακή διατροφή Χαρακτηριστικά Μεσογειακής διατροφής Πυραμίδα Μεσογειακής διατροφής Διατροφικές οδηγίες Μεσόγειος θάλασσα

3 Τι είναι τρόφιμα; Τρόφιμα είναι τα προϊόντα που προέρχονται από γεωργικές καλλιέργειες ή από την κτηνοτροφία και χρησιμεύουν για τη διατροφή του ανθρώπου. Περιέχουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία μετάλλων και άλλα θρεπτικά συστατικά.

4 Τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης.
Τρόφιμα φυτικής προέλευσης: Προέρχονται από γεωργικές καλλιέργειες και είναι τα δημητριακά, τα όσπρια, τα λαχανικά, το λάδι, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί κ.ά. Τρόφιμα ζωικής προέλευσης: Προέρχονται από τα ζώα και είναι το κρέας παραγωγικών ζώων, τα πουλερικά, τα ψάρια τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά κ.ά.

5 Νωπά τρόφιμα. Νωπά είναι τα τρόφιμα που από το σημείο παραγωγής μέχρι να τα αγοράσουμε, δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία π.χ. τα φρούτα, τα φρέσκα λαχανικά, το κρέας, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί κ.ά.

6 Μεταποιημένα τρόφιμα Μεταποιημένα είναι τα τρόφιμα που μέχρι να τα καταναλώσουμε έχουν υποστεί διάφορες επεξεργασίες π.χ. συντήρηση, κατάψυξη, τυποποίηση κ.λ.π. Είναι κυρίως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι κονσέρβες, τα αλλαντικά, τα κατεψυγμένα κρέατα και λαχανικά, οι σοκολάτες κ.ά.

7 Οι νέοι διατροφικοί κίνδυνοι
Τα ‘‘νεοφανή’’ ή γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα Η νόσος των τρελών αγελάδων Η γρίπη των πτηνών

8 Ημερομηνία Προέλευση λήξης Ποιότητα Τιμή Συσκευασία ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΙ
ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ; Ποιότητα Τιμή Συσκευασία

9 Μεσογειακή διατροφή Τη συναντάμε σε χώρες της Μεσογείου
Κεντρική θέση κατέχει το ελαιόλαδο Κύρια συστατικά αποτελούν το σιτάρι, η ελιά, το σταφύλι και τα παράγωγά τους Σε συνδυασμό με άσκηση και αποχή από το κάπνισμα, προάγει την υγεία και προστατεύει από χρόνια νοσήματα

10 Χαρακτηριστικά Μεσογειακής Διατροφής
Χρησιμοποίηση ελαιολάδου Μεγάλη κατανάλωση λαχανικών Μεγάλη κατανάλωση φρούτων Μεγάλη κατανάλωση δημητριακών Μεγάλη κατανάλωση οσπρίων Μικρή κατανάλωση κρέατος και κρεατοσκευασμάτων Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων Μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος.

11 Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής
Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής

12 Διατροφικές οδηγίες Μην ξεπερνάτε το επιθυμητό βάρος για το ύψος σας
Τρώτε αργά και σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας Προτιμάτε φρούτα ή ξηρούς καρπούς και όχι γλυκίσματα στα ενδιάμεσα μικρογεύματα προτιμάτε νερό και όχι αναψυκτικά Τα υγιή άτομα δε χρειάζονται διατροφικά συμπληρώματα Προτιμάτε ψωμί ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υποθερμιδικών τροφίμων οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους.

13 Μεσόγειος θάλασσα flags_gr.htm


Κατέβασμα ppt "Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google