Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΑΛΥΣΟΥ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΒΑΛΑΝΤΩ ΜΠΑΚΑΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

2 ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΑΛΥΣΟΥ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΟΜΑΔΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ

3 ΟΜΑΔΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ
Βάψε ελιά για τη ζωή σου και συκιά για το παιδί σου. Από το θέρο ως τις ελιές δεν απολείπουν οι δουλειές. Άκουσες λάδι τρέχα, άκουσες στεφάνι φεύγα. Δίχως λάδι, δίχως ξύδι πώς θα κάνουμε ταξίδι.

4 ΟΜΑΔΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ
Όποιος έχει σιτάρι, κρασί και λάδι στο πιθάρι έχει του κόσμου τα καλά και του θεού τη χάρη. Δεν τρώγεται ούτε με το λάδι ούτε με το ξύδι. Αν δε σφίξεις την ελιά, δε βγάζει λάδι. Μου 'βγαλε το λάδι.

5 ΟΜΑΔΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΑ
Ένα από τα κύρια γνωρίσματα των χωρών που βρίσκονται γύρω από την υδάτινη λεκάνη της Μεσογείου είναι η παρουσία ελαιόδεντρων. Η ελιά είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτοφυόταν στις χώρες της Μεσογείου από την εποχή της εμφάνισης των πρώτων ανθρώπων στην περιοχή.

6 ΟΜΑΔΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΑ
Είναι χαρακτηριστικό ότι με αυτό άλειφαν το σώμα των δρομέων για να περιορίσουν την αφυδάτωση και τους τραυματισμούς. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στεφάνωναν τους νικητές με κλαδί άγριας ελιάς (κότινος), εκδήλωση υψίστης τιμής, για κάθε διακεκριμένο πολίτη.

7 ΟΜΑΔΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΑ
Σύμφωνα με το μύθο τα στεφάνια αυτά προέρχονταν από μια ελιά που είχε φυτέψει ο ίδιος ο Ηρακλής. Ο Όμηρος αποκαλούσε το ελαιόλαδο «χρυσό υγρό» και ο Ιπποκράτης «μεγάλο θεραπευτή».

8 ΟΜΑΔΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΑ
Στην Αρχαία Ελλάδα, από το πρώτο πρεσάρισμα του καρπού έπαιρναν το λάδι για το φαγητό τους. Από το δεύτερο πρεσάρισμα έφτιαχναν αλοιφές και το τρίτο πρεσάρισμα το χρησιμοποιούσαν για τις λάμπες τους.

9 ΟΜΑΔΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΑ
Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν το δένδρο της ελιάς για τα πολύτιμα προϊόντα του, την ελιά και το ελαιόλαδο. Το δένδρο της ελιάς, υπήρξε πάντοτε μια ατέλειωτη πηγή έμπνευσης για το ελληνικό πνεύμα και ψυχή.

10 ΟΜΑΔΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΑ
Ο Σόλων (μεγάλος νομοθέτης της Αρχαίας Ελλάδας) κατοχύρωσε νομικά την ελιά, η οποία θεωρήθηκε ιερό δέντρο, αλλά και σύμβολο Ζωής, Σοφίας και Ευημερίας. Μια εκδοχή υποστηρίζει ότι τόπος προέλευσης της είναι περιοχές της Συρίας και της Μικράς Ασίας, ενώ μία άλλη επιμένει πως είναι η Αίγυπτος.

11 ΟΜΑΔΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΑ
Στην αρχαία Ελλάδα, η ελιά ήταν γνωστή για τα οφέλη της και τις χρησιμότητές της από πολύ παλιά όπως προκύπτει από αγγειογραφίες και τοιχογραφίες στην Κρήτη και στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Τα απολιθωμένα φύλλα ελιάς ηλικίας εξήντα χιλιάδων ετών που βρέθηκαν πρόσφατα στη Σαντορίνη.

12 ΟΜΑΔΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΑ
Είναι γνωστός ο μύθος ότι η θεά Αθηνά δώρισε στους πολίτες των Αθηνών ένα δέντρο ελιάς για να κερδίσει τον Ποσειδώνα και να εκλεγεί προστάτιδα της πόλης που γι' αυτό το λόγο πήρε το όνομά της .

13 ΟΜΑΔΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
«Την ταπεινοσύνη και την εργατικότητα της ελιάς τη τραγούδησε ο ποιητής Ι. Πολέμης». Ευλογημένο να 'ναι ελιά το χώμα που σε τρέφει κι ευλογημένο το νερό που πίνεις απ' τα νέφη κι ευλογημένος τρεις φορές αυτός που σ' έχει στείλει για το λυχνάρι του φτωχού, για του άγιου το καντήλι.

14 ΟΜΑΔΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Πατρίδα τα λιοτριβία σου δουλεύουν νύχτα μέρα με του λαδιού τη μυρωδιά γεμίζουν τον αέρα Κι ειν' οι ελιές, πατρίδα μου ακούραστες γριούλες με τον καρπό τους τρέφουνε παιδάκια και μανούλες Κι είν' οι ελιές, Πατρίδα μου δέντρα ευλογημένα που στέκονται στον άνεμο με τα κλαδιά απλωμένα.

15 ΟΜΑΔΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ
Το λιόψωμο μ’ανέθρεψε κι η κριθινοκουλούρα γι’αυτό κι αντέχω τση ζωής τον κάσο και τα λούρα. Το λιόλαδο μ ανέθρεψε ο τραχανάς κι η βρούβα γι αυτό και βγαίνω γλακητος στη νίδα και στο πούβα. Ξεφτίλισε το λύχνο του βαλε του το λάδι και άσε την πόρτα σου ανοιχτή και εγώ θα έρθω το βράδυ.


Κατέβασμα ppt "ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google