Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διδασκαλία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο: Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων Ι Ενότητα 7: Η Ελιά Διδάσκουσα: Βασιλική Φωτοπούλου Τμήμα Επιστημών της.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διδασκαλία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο: Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων Ι Ενότητα 7: Η Ελιά Διδάσκουσα: Βασιλική Φωτοπούλου Τμήμα Επιστημών της."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διδασκαλία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο: Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων Ι Ενότητα 7: Η Ελιά Διδάσκουσα: Βασιλική Φωτοπούλου Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία

2 Περιεχόμενα ενότητας Περιγραφή: Γίνεται αναφορά στην ελιά μέσα από τις ποικίλες εξακτινώσεις της και προτείνονται σχετικές δραστηριότητες. Λέξεις κλειδιά: ελιά, καλλιέργεια, λάδι, παράγωγα ελιάς, τρόφιμα

3 Η ελιά Μιλάμε για: Το δέντρο Ονομάζεται ελαιόδεντρο ή ελιά Ζει πολλά χρόνια Είναι αειθαλές Φυτρώνει σε πολλά μέρη της Ελλάδας (Κρήτη, Πελοπόννησος κ.ά.)

4 Παιδί και φυσικό περιβάλλον Υλικά: Καρτέλες ή εικόνες ή παιχνίδια με έντομα (μέλισσα, ακρίδα, πασχαλίτσα, μυρμήγκι, πεταλούδα).

5 Ο καρπός (η ελιά) Περιγραφή της ελιάς (σχήμα και από τι αποτελείται) Τι και πως παράγει η ελιά; Μαζεύουμε τις ελιές Ελαιοτριβείο Λάδι (περιγραφή: υγρό με πρασινοκίτρινο χρώμα, δεν διαλύεται στο νερό και επιπλέει)

6 Φτιάχνουμε λέξεις με συνθετικό ή παράγωγο το λάδι ή την ελιά: ελαιώνας, ελαιοπαραγωγός, ελαιοτριβείο, λαδόψωμο λαδοκούλουρο Λαδόξυδο Λαδολέμονο λαδόχαρτο

7 Αξιοποίηση της ελιάς και του λαδιού Γλυκά τρόφιμα Αλμυρά τρόφιμα Ψωμί με ελιά Σαπούνι Θεραπευτικές ιδιότητες Στην Ελλάδα και στη μεσόγειο το λάδι αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής μας.

8 Παροιμίες - φράσεις για την ελιά και το λάδι Η θάλασσα είναι λάδι = Είναι ήρεμη Μου έβγαλε το λάδι = Με εξάντλησε Αν δεν σφίξεις την ελιά, δε βγάζει λάδι = Πρέπει να εργάζεσαι σκληρά για να αποδόσεις

9 Η ελιά και το λάδι στην παράδοση και στην ιστορία Εντοπίζουμε υλικό σχετικό με την ελιά, όπως αυτή έχει συνδεθεί με την παράδοση και την ιστορία. Ερευνούμε για παραδόσεις του τόπου μας που αφορούν στην ελιά.

10 Δραστηριότητα Υλικά: χαρτόνι, μαρκαδόροι, φύλλα ελιάς Σε χαρτόνι σχεδιάζουμε τον κορμό μια ελιάς και τα κλαδιά της και κολλάμε φύλλα από πραγματική ελιά. Κάθε παιδί μπορεί φτιάξει τη δική του ελιά και να δημιουργηθεί ένας ελαιώνας.

11 Τέλος Ενότητας

12 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

13 Σημείωμα Αναφοράς Copyright Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Βασιλική Φωτοπούλου, «Διδασκαλία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο: Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων Ι». Ενότητα 7: Η Ελιά. Έκδοση: 1.0. Πάτρα 2015. Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: https://eclass.upatras.gr/courses/PN1566/ https://eclass.upatras.gr/courses/PN1566/

14 Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.


Κατέβασμα ppt "Διδασκαλία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο: Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων Ι Ενότητα 7: Η Ελιά Διδάσκουσα: Βασιλική Φωτοπούλου Τμήμα Επιστημών της."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google