Τοπωνύμια και Διοικητικές Μεταβολές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (1834 -2012) Δημήτρης Μαρής Δημοσιογράφος Αθήνα 5 Απριλίου 2012.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ταξιδεύοντας από το χθες
Advertisements

Το Δίκτυο Εθνικών Σημείων Επαφής του Ειδικού Προγράμματος «Άνθρωποι»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011.
H Καινοτομία στο Εταιρικό Δίκαιο
Δρ. Κων/νος ΜαρινάκοςΤουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη1 Δρ. Κων/νος Μαρινάκος Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας.
Πιλοτική λειτουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια Κρήτης Πιλοτική λειτουργία.
Επανομή.
ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: η εταιρική υπευθυνότητα μακροχρόνια επένδυση
Τουριστικός οδηγός Αγίου Δημητρίου
ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΑΝΙΩΝ
Η Ε ΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τ ΗΣ Κ ΕΝΤΡΙΚΗΣ Ε ΝΩΣΗΣ Δ ΗΜΩΝ Ε ΛΛΑΔΟΣ LOCALIT. GR Η Ε ΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τ ΗΣ Κ ΕΝΤΡΙΚΗΣ Ε ΝΩΣΗΣ Δ ΗΜΩΝ Ε ΛΛΑΔΟΣ
«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ» ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ.
Η βασιλεία του Όθωνα.
Δημόσια διαβούλευση Επιχειρησιακού Σχεδίου για τα έτη
ΣΔΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ Project: Το Αγρίνιο στο χρόνο
Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Ε.Ε.Τ.Α.Α. Παπαϊωάννου Δημήτρης Τμήμα Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης Ε.Ε.Τ.Α.Α.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παίζοντας & ζωγραφίζοντας
Μαρίνος Σκολαρίκος Τμήμα Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης Ε.Ε.Τ.Α.Α.
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.
Ενίσχυση της έρευνας στο “ΕΠ. Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση ” Νίκος Μαρούλης, Logotech AE Καρδίτσα 18 Σεπτεμβρίου 2008.
Η ΔΕΣΜΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ.
ΣΧΗΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ & ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ Βρυξέλλες 1 0 /1 2 /07.
Δήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Ταμήλος Το επόμενο βήμα για την Τοπική & Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μετά την ανάπτυξη των υποδομών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
ΣΥΝ-ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ Διεθνές Συνέδριο για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και τις Καινοτόμες Ιδέες Δίκτυο Αναπτυξιακών Συμπράξεων ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ.
ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΓΠΣ) ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ Δ.Υ. Δευτέρα 18 Απριλίου 2011.
Η Εθνική Χαρτοθήκη συναντά τους μαθητές. Η Εθνική Χαρτοθήκη ιδρύθηκε το 1997 ως Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (ΕΚΕΧΧΑΚ) - Εθνική.
Δίκτυο Europe Direct για την Ελλάδα Αθήνα, 10 Ιουνίου 2014 Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα1 Ανεργία των Νέων και Εγγύηση για την Νεολαία (Youth Guarantee)
Ημερίδα 4 Πορεία των διαδικασιών Διασφάλισης της ποιότητας 15 Νοεμβρίου 2012.
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Κόμβος δευτερογενούς επεξεργασίας και διαχείρισης κοινωνικών δεδομένων και δεικτών Υποέργο 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ.
Bυζαντινή Φιλολογία Nεοελληνική Φιλολογία Γλωσσολογία Θεωρία Λογοτεχνίας.
GREEK ICT FORUM: ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Υποέργο 1: Υπεύθυνος Καθ. Θ.Μαλούτας ΒΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ομάδα: Άλλισον Ελισσάβετ, Οικονομολόγος,
Καθ. Γκρίτζαλης Στέφανος Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις (13)  Πρωτοβάθμιες Αυτοδιοικήσεις (370)  Γενικές Διοικήσεις (7)
1 Δημόσιες σχέσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η συμβολή των δημοσίων σχέσεων στο (δημοκρατικό) Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρόδρομος.
Δρ. Αναστάσιος Δ. Αναστασίου Κ.Υ. του ΥΠΕΣΔΔΑ
Παρουσίαση Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Σχέσεις Ελληνόφωνων χωρίων Ιταλίας- Ελλάδας Λάζαρος Συμεωνίδης Βασίλης Χατζιβασηλέιου.
ΔΕΥΑ ΧΘΕΣ – ΣΗΜΕΡΑ – ΑΥΡΙΟ… Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας.
ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ.
Η ουσία πίσω από τις λέξεις
ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ:ΔΗ.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Οι οικονομικές εξελίξεις κατά τον 20 ο αι.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΩΝ
Επιχειρησιακά Προγράμματα Δήμων
ΩΣ ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Παρουσίαση Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών
Το GIS στην υπηρεσία της διατήρησης της Ελληνικής Βιοποικιλότητας
Ιστορική εξέλιξη Παιδαγωγικής Επιστήμης Διεθνής παιδαγωγική σκέψη και πράξη Πρώτες παιδαγωγικές αντιλήψεις: φιλόσοφοι, θεολόγοι Διαμόρφωση καθαρά παιδαγωγικής.
Τουμπαλίδης Ιωάννης, 389 Υπ.καθηγητής : Καρανικόλας Νικόλαος
3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση Οι σύγχρονες τάσεις διοικητικής οργάνωσης ευνοούν την αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας σε κατώτερες βαθμίδες της Διοίκησης,
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ.
4ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου Ενημέρωση Γονέων
Ερευνητική Εργασία Η ιστορία του νομού Σερρών Β΄ τετράμηνο
Ευάγγελος Σπινθάκης ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ερωτηματολόγιο ΚΕΔΕ Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο, Ιωαννίνων 2017
Παρουσίαση Ερευνητικών Ενδιαφερόντων
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα…
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟΙ Ο.Ε.Υ. Ο.Τ.Α.
Περιδιαβαίνοντας στα σοκάκια του χωριού μου…
ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.  Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι γνώριζαν τη βότανα στη λαϊκή θεραπευτική δράση των φυτών. Διάφορες ουσίες των φυτών χρησιμοποιούνται.
Christos Iordanidis Mechanical Engineer N.T.U.A.
Διαδραστική Μάθηση © 2018.
ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τοπωνύμια και Διοικητικές Μεταβολές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ( ) Δημήτρης Μαρής Δημοσιογράφος Αθήνα 5 Απριλίου 2012

Το σήμερα έρχεται από το χθες και το μέλλον αναδύεται από το παρελθόν Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( ) (Jacques Le Goff)

Από την εποχή που ο Παυσανίας περιέγραφε τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας οικισμός για να θεωρηθεί πόλη, έως τις μέρες μας, όπου ο ρόλος των παγκοσμιουπόλεων και των Megacities είναι πρωταγωνιστικός, οι μετεξελίξεις του αστικού φαινομένου αποτελούν ένα βασικό στοιχείο των κοινωνικοοικονομικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

Σήμερα Χθες Σήμερα Χθες Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

Το χθες μέσα από το σήμερα Δήμος, Πόλη, Κοινότητα, Χωριό “Ζωντανοί Οργανισμοί” Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

Γιατί αξίζει αυτό το υλικό; Για τον απλό παρατηρητή είναι μια αδιάφορη και περιττή πληροφορία Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

Ένας Κρυμμένος θησαυρός… Για έναν μελετητή είναι εργαλείο άντλησης Ιστορικών στοιχείων για: Την ΑυτοδιοίκησηΤην ΚοινωνίαΤην ΠολιτικήΤη Γεωγραφία Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

Ενδιαφερόμενοι… Ποιοι και γιατί μπορεί να ενδιαφέρονται: οι δημότες, για να αναζητήσουν τις ρίζες τους Οι αιρετοί, για να μελετήσουν σε βάθος το ιστορικό και θεσμικό πλαίσιο της περιοχής τους. Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

Το επιστημονικό ενδιαφέρον  Επιστήμονες  Φοιτητές  Επιχειρήσεις Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

Ανθρωπογεωγραφία Από το μεταβολές ανά Δήμο και Οικισμό 619 αλλαγές έδρας του Δήμου μετονομασίες Οικισμών Οικισμοί έχουν εξαφανιστεί Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

Οι πρώτοι ΟΤΑ  Από την εγκαθίδρυση της μοναρχίας (τα πρώτα 13 χρόνια του Όθωνα, το Βασίλειο της Ελλάδας γνώρισε 3 σημαντικές νομοθεσίες) βασικό χαρακτηριστικό αυτών των πρώτων ετών υιοθετείται ο όρος της αυτοδιοίκησης, αλλά στην ουσία δήμοι, επαρχίες και νομαρχίες βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση της κυβέρνησης.  Ακολουθούν οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Θεοτόκη το 1899 και Μαυρομιχάλη  Ως πρώτη ιστορική τομή χαρακτηρίζεται από τους ιστορικούς ο νόμος ΔΝΖ του Ο Ελ. Βενιζέλος παραχωρεί την πλήρη αυτοδιοίκηση στους δήμους (δεν πράττει το ίδιο και για τις νομαρχίες).  Το μοντέλο αυτό διασώζεται μέχρι το 1990, όπου η κυβέρνηση Α. Παπανδρέου θεσπίζει τις αιρετές Ν.Α.  Λίγα χρόνια μετά υιοθετείται το Πρόγραμμα Καποδίστριας (Ν.2539/1997).  Η υφιστάμενη μορφή των δήμων είναι αποτέλεσμα της τελευταίας διοικητικής μεταρρύθμισης του προγράμματος Καλλικράτη Ν.3852/2010. Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

Αναγκαία η συνέχιση της επικαιροποίησης Να μην σταματήσει εδώ η προσπάθεια συλλογής υλικού. Να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και μάλιστα σε δύο επίπεδα. Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

Στο επίπεδο της εμβάθυνσης και στο επίπεδο της διεύρυνσης Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

Εμβάθυνση Εμβάθυνση και συνεργασία επιστημόνων και μελετητών. Για να αναζητηθεί η γέφυρα με το παρελθόν. Π.χ. διοικητική διαίρεση Ελλαδικού χώρου κατά την Οθωμανική περίοδο. Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

Αναζήτηση πληροφοριών Να αναζητηθούν στοιχεία και πληροφορίες για: την Βυζαντινή περίοδο την μεσαιωνική περίοδο Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

Σύγχρονο εργαλείο Το “Gis” της ελληνικής ιστορίας και των διοικητικών της μεταβολών Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

Social Media Διαδίκτυοfacebook You tubetwitter Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

Social Media  Διαδραστική συμμετοχή  Παρουσίαση τριών χωριών Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!!! Τοπωνύμια & Διοικητικές Μεταβολές στην Τ.Α. ( )