Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η βασιλεία του Όθωνα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η βασιλεία του Όθωνα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η βασιλεία του Όθωνα

2 Ο Όθωνας βασιλιάς της Ελλάδας
Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια επικρατούσε στη χώρα αναρχία και εμφύλιες συγκρούσεις. Οι Μεγάλες Δυνάμεις επέλεξαν ως βασιλιά της Ελλάδας το Βαυαρό πρίγκιπα Όθωνα, ο οποίος έφτασε στο Ναύπλιο στις 25 Γενάρη του 1833.

3 Γιατί ο Όθωνας δεν ανέλαβε αμέσως τη διακυβέρνηση της χώρας;
Ο Όθωνας ήταν ανήλικος και γι’ αυτό δεν ανέλαβε αμέσως τα καθήκοντά του. Για δύο χρόνια την εξουσία την άσκησαν τρεις Βαυαροί ως αντιβασιλείς.

4 Τι μέτρα πήραν οι Βαυαροί για την ανασυγκρότηση του κράτους;
Οι Βαυαροί πήραν δραστικά μέτρα για την ανασυγκρότηση του κράτους. Ο στρατός έγινε τακτικός, με ιππικό και πυροβολικό.

5 Η χώρα χωρίστηκε σε δέκα νομούς και οι νομοί σε δήμους για να διευκολυνθεί η διοίκηση. H πρωτεύουσα μεταφέρθηκε το Δεκέμβριο του 1834 από το Ναύπλιο στην Αθήνα. Χάρτης που απεικονίζει τη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα.

6 Η εκπαίδευση στην Ελλάδα
Ιδρύθηκαν σχολεία για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Δημοτικά, Ελληνικά και Γυμνάσια), Διδασκαλείο καθώς και Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, που άρχισε να λειτουργεί το 1837.

7 Ποιες ήταν οι συνέπειες της δυσαρέσκειας των Ελλήνων;
Παρά τις προσπάθειες τους για την ανασυγκρότηση της χώρας ο λαός όμως ήταν δυσαρεστημένος επειδή υπήρχε φτώχεια οι μεγάλες δυνάμεις αναμειγνύονταν στην πολιτική ζωή της χώρας ο Όθωνας όπως και όλοι οι Βαυαροί ήταν ξένοι ως προς την ελληνική νοοτροπία (οι περισσότεροι δεν μιλούσαν καν ελληνικά) η διακυβέρνηση του Όθωνα ήταν απολυταρχική και οι αγωνιστές της επανάστασης παραμερίστηκαν και ταπεινώθηκαν

8 Ποιοι και πότε οργάνωσαν το κίνημα και τι κατάφεραν να πετύχουν μ’ αυτό;
Αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας ήταν να ξεσπάσει στις 3 του Σεπτέμβρη του 1843 επαναστατικό κίνημα. Ο συνταγματάρχης Καλλέργης μαζί με το Μακρυγιάννη και άλλους αγωνιστές κύκλωσαν το παλάτι με το στρατό και ανάγκασαν τον Όθωνα να παραχωρήσει σύνταγμα.

9 Πώς και πότε έφυγε ο Όθωνας από την Ελλάδα;
Πώς και πότε έφυγε ο Όθωνας από την Ελλάδα; Ο Όθωνας πίστευε ότι θα απελευθέρωνε από τους Οθωμανούς όλα τα εδάφη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας (Μεγάλη Ιδέα). Οι προσπάθειές του όμως απέτυχαν και η απογοήτευση του λαού είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει νέα επανάσταση εναντίον του. Ο Όθωνας έχασε το θρόνο του και μαζί με τη βασίλισσα Αμαλία επέστρεψε στην πατρίδα του, τη Βαυαρία, το 1862.

10 Ο Όθωνας στο Ναύπλιο

11 Ιστορική γραμμή

12 Η οικονομική κατάσταση του ελληνικού κράτους λίγο πριν εκδηλωθεί το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 ήταν αρκετά επιβαρυμένη. Υπήρχε αδυναμία συγκέντρωσης του ποσού για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους του ελληνικού κράτους. Στη φωτογραφία χρυσό νόμισμα είκοσι δραχμών που απεικονίζει το βασιλιά Όθωνα. Κόπηκε το 1833 στο Μόναχο.

13 Η Βουλή των Ελλήνων Το κτήριο, στο οποίο στεγάζεται σήμερα η Βουλή των Ελλήνων, ήταν αρχικά το ανάκτορο του βασιλιά Όθωνα. Χτίστηκε την περίοδο Το 1929 ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αποφάσισε να στεγασθεί εκεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο.


Κατέβασμα ppt "Η βασιλεία του Όθωνα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google