Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επανομή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επανομή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επανομή

2 ~ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ~ ~ΕΠΑΝΟΜΗΣ ~
Η Επανομή ανήκει στον δήμο ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “η Επανομή”. Έδρα του δήμου είναι η Περαία και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Επανομή ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Επανομής, του πρώην Δήμου ΕΠΑΝΟΜΗΣ του Νομού ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.`

3 ~Η Ιστορία της Επανομής~
Η αρχή της ιστορίας της Επανομής βρίσκεται πολύ παλιά καθώς είναι από τους αρχαιότερους οικισμούς της περιοχής και κατοικούταν από τα νεολιθικά χρόνια. Στην περιοχή της Επανομής έχουν βρεθεί πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που αναφέρονται κυρίως στα παλαιοχριστιανικά και πρωτοχριστιανικά χρόνια. Σε όλη τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας ανήκε διοικητικά στο ναχιγιέ της Καλαμαριάς και φορολογικά στο χάσι του Λόγγγου. Στην επανάσταση του 1821, οι Επανομίτες πρόσφυγες συμμετείχαν ενεργά με πολλούς αγωνιστές, όπως ο Γεώργιος Ιωάννου, ο οποίος ήταν πληρεξούσιος της Χαλκιδικής στην Α' Εθνοσυνέλευση Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος ο Χριστόδουλος Θεοδώρου (γεν. 1796), ο Βασίλειος Αντωνίου (γεν. 1790), ο Τριαντάφυλλος Κώστα (γεν. 1793) και ο Αγγελής Λάμπρου ( )

4 ~Το σχολείο μας~ Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Επανομής , εγκαινιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου 2001 από το δήμαρχο περιφέρειας Θεσσ/νικης. Το σχολείο μας βρίσκεται στην άκρη του χωριού, στο δρόμο πηγαίνοντας για την παραλία Επανομης. Σίγουρα όσοι έχετε επισκεφτεί την παραλία μας, έχετε περάσει μπροστά από το κτίριό μας και το έχετε θαυμάσει. Ένα κτίριο, εξαιρετικών προδιαγραφών, με ευρύχωρο εσωτερικό αύλειο χώρο, αίθουσες μεγάλες και ηλιόλουστες.

5 ~Εκδηλώσεις της Επανομής~
Στην πόλη μας έχουμε πολλές εκδηλώσεις όπως: Τα Αργύρια, που είναι προς τιμή του Επανομίτη Αγίου Αργυρίου. Από τα παλιά χρόνια στηνόταν ένα πανηγύρι στο χώρο που βρίσκεται σήμερα ο ναός του. Χόρευαν παραδοσιακούς χορούς, γλεντούσαν και διαγωνίζονταν στην πάλη. Σήμερα αφιερώνουν 2-3 ημέρες πριν τις 11 Μαΐου που τιμάται ο άγιος κάνοντας μουσικοχορευτικές και αθλητικές εκδηλώσεις και τελειώνουν την ημέρα της εορτής του αγίου. Η γιορτή της σαρδέλας και του τσίπουρου είναι ένα παραδοσιακό γλέντι στην παραλία Επανομής και προσφέρουν στον κόσμο σαρδέλα, τοπικά εδέσματα και τσίπουρο. Ακόμη μια εκδήλωση γίνεται στην παραλία Επανομής την καθαρή Δευτέρα που μοιράζουν στον κόσμο λαγάνα, φασολάδα, ελιές, ταραμά και τουρσί.

6 Αξιοθέατα της Επανομής<-klick
Η Επανομή έχει πολλά αξιοθέατα όπως τον υδροβιότοπο που κάποιες εποχές συχνάζουν αποδημητικά πουλιά , τις παραλίες του «Ποταμού» και του «Πάλιουρα» και το κτήμα Γεροβασιλείουστο οποίο έχει κρασιά έχει χώρους που γίνονται παραστάσεις και διάφορα θεατρικά έργα. Επίσης είναι και μουσείο στο οποίο μπορείς να μάθεις την ιστορία του κρασιού.

7 Αυτό ήταν ένα PowerPoint από τα παιδιά της Ε τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Επανομής


Κατέβασμα ppt "Επανομή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google