Σεμινάρια ενημέρωσης νέων αιρετών ΥΠΕΣ-ΚΕΔΕ-ΕΕΤΑΑ, Ιούνιος - Ιούλιος 2014.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τρίπολη, 25 Νοεμβρίου 2013 Προσδοκώμενα οφέλη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου από το Έργο SoilPro Αλέξανδρος Χαραλάμπους Living.
Advertisements

Νικόλαος Πετρόπουλος Ημερίδα REPUBLIC MED Πειραιάς 20/03/ REMIDA Σύντομη παρουσίαση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011.
Χρηματοδοτικοί μηχανισμοί για την επιτυχή υλοποίηση δράσεων
Δήμος Καλαμαριάς Γεωργιάδης Γεώργιος Προϊστάμενος Τμήματος Πληροφορικής
Παρουσίαση ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 31 Ιανουαρίου 2012.
Στρατηγική & Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ---- Εναρμόνιση με την Ψηφιακή Στρατηγική της Χώρας Υπουργείο Διοικητικής.
Χαλκιδική 8/9 Ιουλίου 2006 Κ. Κοκκινοπλίτης Συντονιστής Οργανωτικής Γραμματείας Σχεδιασμού & Κατάρτισης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ΠΡΟΤΥΠΑ.
Ε.Ε.Δ.Ε - Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. – Ι.Μ.Δ.Δ.Α. « Το Μεταβατικό Σύστημα επιβεβαίωσης της διαχειριστικής επάρκειας των Ο.Τ.Α. » Εισηγητής: Γούπιος Γιάννης Δ/ντής Ανάπτυξης.
Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΔΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ Θάνος Κριεμάδης, Ph.D., M.B.A., M.A. Αν. Καθηγητής.
ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Περιφέρεια Πελοποννήσου Νέα Προγραμματική Περίοδος
Αξιολόγηση - αναδιοργάνωση δομών Δήμων
Κρίση, Κοινωνική Συνοχή & Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση
Η νέα οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ και η Ελλάδα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΑΡΓΚΟΒΑΣ.
Νέος Επενδυτικός Νόμος Ανάπτυξη στην πράξη – Απάντηση στην κρίση
1 European Union Regional Policy – Employment, Social Affairs and Inclusion ΧΩΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Εισηγητής:
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ Δρ. Ράλλης Γκέκας Σύμβουλος ΚΕΔΚΕ.
Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και ΕπικοινωνιώνΗράκλειο Κρήτης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη5 & 6 Μαϊου 2006 Σχεδιασμός.
Δημόσια διαβούλευση Επιχειρησιακού Σχεδίου για τα έτη
Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Ε.Ε.Τ.Α.Α. Παπαϊωάννου Δημήτρης Τμήμα Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης Ε.Ε.Τ.Α.Α.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Αγγελική Βογιατζή
«Παράγω & Εξάγω: το νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της Ηπείρου» 03/03/12 Δημήτρης Λακασάς Πρόεδρος ΣΕΒΕ.
Τουριστική ανάπτυξη Κατευθύνσεις και μεθοδολογία του σχεδιασμού Αλέξης Χατζηδάκης
ΑΝΑΠΤΥΞΗ AΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εισαγωγή στο θέμα,για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/05.
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ - ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΕΡΓΩΝ στο Ν. ΑΧΑΪΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Παρουσίαση της Πράξης Ενημέρωση των δυνητικών ωφελούμενων και της τοπικής κοινωνίας.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Μέμα Κλαουδάτου Project Manager ΟΠΣ ΔΠ 5 Οκτωβρίου 2010
Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για την πρόσβαση στη γνώση: βιβλιοθήκες, αρχεία Δάφνη Κυριάκη-Μάνεση, δρ Ειδική Γραμματέας ΥΠΕΠΘ.
1. Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.Εσείς πιστεύετε ότι :
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Δήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Ταμήλος Το επόμενο βήμα για την Τοπική & Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μετά την ανάπτυξη των υποδομών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
MINISTRY OF ECONOMY AND FINANCE MANAGING AUTHORITY CSF «Συντονισμός διαδικασιών Σχεδιασμού 4ης Προγραμματικής περιόδου » Ειδική Υπηρεσία.
Ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ
Οι Δήμοι στο κατώφλι της νέας προγραμματικής περιόδου
Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών Αποτελεσματική Διαχείριση στην 4η Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & Κοιν.Σ.Επ. Χορμόβα Γιάννα Γενική Γραμματέας Δήμου Καρπενησίου – Κοιν.Σ.Επ. «Ευρυτανική»
Κοινωνική Οικονομία και Τοπική Αυτοδιοίκηση Ιωάννης Μέξης Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.
Βασιλική Καρούνου Ερευνητική Ομάδα για την Τεχνολογική, Οικονομική και Στρατηγική Ανάλυση της Κοινωνίας της Πληροφορίας EBEO/EMΠ
GREEK ICT FORUM: ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
1 Δημόσιες σχέσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η συμβολή των δημοσίων σχέσεων στο (δημοκρατικό) Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρόδρομος.
Επιχειρησιακό ΠρόγραμμαΕπιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Α΄ ΦΑΣΗ: Στρατηγικός Σχεδιασμός.
2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Οι βασικοί οικονομικοί λόγοι για την κυβερνητική παρέμβαση είναι:  Ο επιχειρηματικός κύκλος- οι αποφάσεις σχετικά με.
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Χρήστος Κύρκογλου Προϊστάμενος Μονάδας Β΄ ΕΥΣΕΚΤ.
1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Τα Βασικά Στοιχεία του ΕΠ.
Η ουσία πίσω από τις λέξεις
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μsc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής.
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ.
Ελληνική Οικονομία και Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής Υπουργείο Οικονομικών Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Φίλιππος Σαχινίδης Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΩΝ
Επιχειρησιακά Προγράμματα Δήμων
Γενική Συνέλευση 17 Μαρτίου 2017
ΩΣ ΤΡΙΤΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΧΠΠΑ
Η Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε ( )
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Ο κρατικός προϋπολογισμός
Παρουσίαση στο Συνέδριο ΣΕΓΜ 2017 Γιώργος Τζιάλλας
3.4. Τοπική αυτοδιοίκηση Οι σύγχρονες τάσεις διοικητικής οργάνωσης ευνοούν την αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας σε κατώτερες βαθμίδες της Διοίκησης,
Ερωτηματολόγιο ΚΕΔΕ Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο, Ιωαννίνων 2017
Ν.2861/2010.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟΙ Ο.Ε.Υ. Ο.Τ.Α.
Christos Iordanidis Mechanical Engineer N.T.U.A.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΤΑΠΤοΚ «ΑΡΚΑΔΙΑ 2020» «Σχεδιασμός του προγράμματος ΤΑΠΤοΚ σε περιοχή παρέμβασης της Π.Ε. Αρκαδίας»
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σεμινάρια ενημέρωσης νέων αιρετών ΥΠΕΣ-ΚΕΔΕ-ΕΕΤΑΑ, Ιούνιος - Ιούλιος 2014

1. Η Ελληνική ΤΑ στο διεθνές & Ευρωπαϊκό της περιβάλλον. 2. Οι κρατικές επιχορηγήσεις στους δήμους & η εξέλιξη τους. 3. Είναι οι δήμοι το μαύρο πρόβατο των δημόσιων οικονομικών της χώρας; 4. Ποια είναι η αναμενόμενη πορεία των οικονομικών της ΤΑ για τα επόμενα χρόνια; 5. Τι πρέπει να γίνει;

Σεμινάρια ενημέρωσης νέων αιρετών ΥΠΕΣ-ΚΕΔΕ-ΕΕΤΑΑ, Ιούνιος - Ιούλιος 2014

Πηγή: Eurostat

Η Ελλάδα παραμένει από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης H απόσταση που έχει να διανύσει η Ελληνική ΤΑ από το Ευρωπαϊκό «κεκτημένο» είναι μεγάλη

Σεμινάρια ενημέρωσης νέων αιρετών ΥΠΕΣ-ΚΕΔΕ-ΕΕΤΑΑ, Ιούνιος - Ιούλιος 2014

Το 21,3% των εσόδων από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών & Νομικών Προσώπων Το 12% των εσόδων του ΦΠΑ Το 50% των εσόδων του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας

Τα 2/3 των εσόδων των ΚΑΠ χρηματοδοτούν λειτουργικές δαπάνες Το 1/3 των εσόδων χρηματοδοτούν τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ)

Οι μειώσεις που έχουν υποστεί οι δήμοι την περίοδο ξεπερνούν κάθε προηγούμενο Οι χρηματοδοτικοί περιορισμοί αγγίζουν πλέον το σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών των δήμων

Σεμινάρια ενημέρωσης νέων αιρετών ΥΠΕΣ-ΚΕΔΕ-ΕΕΤΑΑ, Ιούνιος - Ιούλιος 2014

Πηγή: ΥΠΟΙΚ

Χρέος & έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης, 2011 (% ΑΕΠ) Πηγή: CEMR

Εάν το κεντρικό κράτος επιδείκνυε την ίδια επιμέλεια & αποτελεσματικότητα με τους δήμους δε θα μιλούσαμε σήμερα για δημοσιονομικό χρέος & χρηματοδοτικά κενά

Σεμινάρια ενημέρωσης νέων αιρετών ΥΠΕΣ-ΚΕΔΕ-ΕΕΤΑΑ, Ιούνιος - Ιούλιος 2014

Πηγή: Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής

Πόροι 23,7 εκ. € (89,5%) θα διατεθούν για έργα του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ. Πόροι 2,8 εκ. € (10,5%) θα διατεθούν για έργα του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ Δηλαδή 700 εκ. € θα διατίθενται κάθε χρόνο για μη συγχρηματοδοτούμενες επενδυτικές δαπάνες κάθε είδους, των φορέων της κυβέρνησης Πηγή: Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής

Ο εκτιμώμενος αριθμός προσλήψεων για τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού (πλην εποπτευόμενων Ν.Π.) για τα έτη βασίστηκε στον κανόνα 1 : 10 & θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις τακτικού προσωπικού μόνο ΠΕ &ΤΕ Από το 2017 οι αποχωρήσεις - προσλήψεις θα είναι στην αναλογία 1:1 Πηγή: Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής

Στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται ότι τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί για τον έλεγχο των προϋπολογισμών της γενικής κυβέρνησης (Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ), αποτελούν την πρώτη φάση και αναμένεται από τον Οκτώβριο του 2014 δεύτερη φάση μέτρων με «δομικές συγκριτικές αξιολογήσεις» και ευθυγράμμιση με διεθνείς καλές πρακτικές

Οι απαιτήσεις του νέου προγράμματος είναι πολύ μεγαλύτερες, από το τρέχον ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός του είναι μειωμένος. Βασικό χαρακτηριστικό του, ακόμα & στα χρηματοδοτικά εργαλεία που προορίζονται για δήμους, ο έντονος ανταγωνιστικός τους χαρακτήρας.

Τα επόμενα χρόνια δεν αναμένεται να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση Ως βασική χρηματοδοτική πηγή για επενδύσεις αναδεικνύεται το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο όμως έχει ιδιαίτερες διαχειριστικές, τεχνικές & επιστημονικές απαιτήσεις

Σεμινάρια ενημέρωσης νέων αιρετών ΥΠΕΣ-ΚΕΔΕ-ΕΕΤΑΑ, Ιούνιος - Ιούλιος 2014

Το πρόβλημα της επόμενης δημοτικής περιόδου είναι ότι με λιγότερους πόρους (ανθρώπινους και χρηματοδοτικούς) θα πρέπει να καλυφθεί μεγαλύτερη ζήτηση δημοτικών υπηρεσιών (κυρίως κοινωνικών και αναπτυξιακών)

Οριζόντιες παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο από την ΚΕΔΕ Διορθωτικές παρεμβάσεις σε κάθε δήμο χωριστά

Απλούστευση & προτυποποίηση διαδικασιών λειτουργίας Δήμων Σύνταξη προδιαγραφών αναγκαίων πληροφοριακών συστημάτων για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών λειτουργίας Πιλοτικές Εφαρμογές / Σχέδιο Μετάβασης από το υπάρχον στο νέο μοντέλο λειτουργίας Η υποστήριξη ΟΤΑ μέσω εξειδικευμένων συμβούλων Οργάνωσης & εταιριών Πληροφορικής Επιμόρφωση προσωπικού των ΟΤΑ στην εφαρμογή των νέων μοντέλων λειτουργίας Δικτύωση / Υποστήριξη / Ενημέρωση / Ευαισθητοποίηση Ανθρώπινου δυναμικού Δήμων & Περιφερειών (πολιτικού & υπηρεσιακού προσωπικού)

Να αναζητηθούν & αξιοποιηθούν συμπληρωματικές πηγές εσόδων (ακίνητη περιουσία, τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα κλπ) Να εντοπιστούν εναλλακτικά χρηματοδοτικά μέσα (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Πράσινο Ταμείο κλπ) Να διερευνηθούν δυνατότητες συμμετοχής σε κοινοτικές πρωτοβουλίες ή χρηματοδοτικά προγράμματα εκτός ΕΣΠΑ (Αγροτικής Ανάπτυξης Erasmus, Orizon, Interreg) Για την επιτυχία όλων αυτών απαραίτητη είναι η αξιοποίηση και αναδιάταξη υπηρεσιών και πόρων

Οι δήμοι σήμερα περισσότερο από ποτέ θα πρέπει να επιδιώξουν το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη μικρότερη δυνατή δαπάνη

Το πλεόνασμα της ΤΑ είναι κοινωνικό πλεόνασμα και δεν πρέπει να διοχετεύεται στη «μαύρη τρύπα» του χρέους

Ευχαριστώ για την προσοχή σας Δρ Ράλλης Γκέκας