O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ερώτηση στην διδασκαλία
Advertisements

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Δουλεύοντας με Σχέδια Εργασίας – Η μέθοδος Project Γιάννης Ρουσσάκης.
Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Στρατηγικές διδασκαλίας και σχεδιασμός μαθήματος
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Δουλεύοντας με Σχέδια Εργασίας – Η μέθοδος Project Γιάννης Ρουσσάκης / Μαρία Κουτάτζη.
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ.  Κ ανένα παιδί απ’ έξω  Ό λα τα παιδιά ενταγμένα στη μαθησιακή διαδικασία εκπαιδευτικός συνδιαμορφωτής του υλικού  Ο.
Προβλήματα που διαπιστώθηκαν από την εφαρμογή των αρχών του συμπεριφορισμού Χριστίνα Σολομωνίδου Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Π.Θ.
2. ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
Η εργαστηριακή διδασκαλία στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών
Οι επιρροές του κοινωνικού περιβάλλοντος
Σωφρ. Χατζησαββίδης Η διδασκαλία της Πρώτης Γραφής και Ανάγνωσης
Αναπτύσσοντας δεξιότητες αναζήτησης στον Παγκόσμιο Ιστό: Η χρήση των WebQuest.
Διαφοροποιημένη Διδασκαλία
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ:
Πρόταση αποτελεσματικής μαθησιακής διαδικασίας για το μάθημα : Προγραμματιστικά εργαλεία για το διαδίκτυο. Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας.
Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Συστημάτων Instructional Systems Design -ISD ή Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Instructional Design -ID.
ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΟΥΡΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Σταδιοποίηση της διδασκαλίας Δέγγλερη Σοφία.
 Εισαγωγή  Χωροταξική κατανομή  Προσωπικό  Μαθησιακές μέθοδοι  Επίλογος.
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γνώση και κατανόηση της Παιδαγωγικής. Επεξεργασία της Εκπαιδευτικής Στρατηγικής. Επιλογή Εκπαιδευτικών μέσων και εργαλείων. Ψαθάκη.
Ερευνητικές Εργασίες Παιδαγωγικό πλαίσιο. Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία; Προσεγγίζουν διερευνητικά την γνώση και τη μάθηση Προϋποθέτουν.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ
Ημερίδα : «Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση » Οι ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία Οι ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία.
«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ» ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
Εποπτεία και διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Οργανικός και Λειτουργικός Σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Σύγχρονες Θεωρίες Μάθησης στη Διδασκαλία με ΤΠΕ
Εκπαιδευτικό λογισμικό Εκπαιδευτικό λογισμικό είναι το προϊόν της τεχνολογίας μέσω του οποίου πραγματοποιείται η διδασκαλία ενός ή περισσοτέρων γνωστικών.
Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Axαΐας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καινοτόμο Σεμινάριο Περιβαλλοντικής.
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Ιστορίας
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «…Ελιά και Λάδι ……»
Αναπτύσσοντας δεξιότητες αναζήτησης στον Παγκόσμιο Ιστό: Η χρήση των WebQuests webquest.
Εννοιολογική Χαρτογράφηση
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Αντωνία Παπαδάκη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Πέλλας.
Η ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΤΟΥ Α.Π ΤΩΝ Φ.Ε ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ EΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ  Ζ. Σμυρναίου   Λέκτορας στη Διδακτική Θετικών Επιστημών, 
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
«Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ EDWARD DE BONO» 24-28/11/14 Λιουμπλιάνα, Σλοβενία.
1 Σχέδια Εργασίας & Φυσική Αγωγή. 2 Σκοπός της συνάντησης η παρουσίαση, ανάπτυξη & εφαρμογή της μεθόδου διδασκαλίας με σχέδια εργασίας στη Φυσική Αγωγή.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
Διάλεξη : είναι η μετάδοση γνώσεων από τον δάσκαλο στο μαθητή με το λόγο, την επίδειξη αντικειμένων, την υποδειγματική εκτέλεση δεξιοτήτων ( πνευματικών.
Παιδαγωγική Ψυχολογία Φ. Αντωνίου
Εργαστήριο με θέμα: Η χαρτογράφηση εννοιών ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο πλαίσιο της Π.Ε/ Ε.Α.Α.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΩΝ Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ-ΠΑΚΕ ΒΟΛΟΥ Κωνσταντίνα Ματσούκα, φιλόλογος.
Μάθηση σημαίνει τροποποίηση συμπεριφοράς & σχηματισμό συνηθειών
Ορισμός Είναι ένα σύνολο συστηματικών, προγραμματισμένων, μεθοδικών και σκόπιμων δραστηριοτήτων (λέξεις μέσα σε πράξεις) με τις οποίες επιτυγχάνονται.
Πορεία διδασκαλίας Στάδιο προετοιμασίας Στάδιο παρουσίασης
Μη τυπική εκπαίδευση: ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής, η επίσκεψη, το μουσείο Μάθημα 7 Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την μη τυπική εκπαίδευση ΠΔΜ.
Παρουσίαση στο μάθημα «Διγλωσσία και εκπαίδευση»
κεφαλαιο 9 Μεθοδοι στρατηγικησ και αξιολογηση
Εναλλακτικές εφαρμογές αξιολόγησης
Εισαγωγή στο πρόγραμμα Mascil
Θεωρίες Μάθησης και Μοντέλα Ενσωμάτωσης
«Διδακτικές Διαδρομές στο Σημερινό Σχολείο»
Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο
Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας
Οργάνωση της Εκπαίδευσης σε Προγράμματα δραστηριοτήτων
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Παιχνίδι ρόλων Δρ. Δ. Δαποντας.
Η ερώτηση στην διδασκαλία Η ερώτηση έχει σημαντική θέση στη διδακτική διαδικασία Δημιουργία ενδιαφέροντος Εστίαση της μαθητική προσοχής σε συγκεκριμένο.
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Ιστορίας
Best practices - Benchmarking
ΜΝΗΜΗ: ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Οργανικός και Λειτουργικός Σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία των γραμμάτων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ Ο παρωθητικός ρόλος του εκπαιδευτικού κατά τη διαδικασία διδασκαλίας-μάθησης

«Αν ερωτηθεί ένας έμπειρος εκπαιδευτικός τι είναι εκείνο που τον ενδιαφέρει περισσότερο αναφορικά με τη μάθηση των μαθητών του, η πιο πιθανή απάντηση θα είναι, το πώς να τους εμπλέξει στη διαδικασία της μάθησης και πώς να διατηρήσει το διαφέρον τους γι’ αυτή – με μια λέξη η παρώθηση, το κίνητρο. Το κυρίαρχο πρόβλημα του εκπαιδευτικού είναι πώς να παρακινεί τους μαθητές του προς τη κατεύθυνση αυτή. Το κίνητρο/διαφέρον μπορεί να αντισταθμίσει την κούραση κι ακόμη κάποια έλλειψη ικανότητας για μάθηση». R. Gorman (1974). The psychology of classroom learning. An inductive approach. Bell & Howell Co, USA

Βασικός στόχος της διδασκαλίας είναι η μάθηση Η μάθηση δεν μεταβιβάζεται αλλά διευκολύνεται Ο μαθητής είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας μάθησης Διδασκαλία και μάθηση συνδέονται διαλεκτικά: η πρώτη διευκολύνει τη δεύτερη με την ενεργοποίηση των εσωτερικών διεργασιών στο μαθητή (οι οποίες αποτελούν την πραγματική φύση της μάθησης) Διδασκαλία - Σχεδιασμός - Διεξαγωγή έχουν στόχο την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του μαθητή και την ενεργητική συμμετοχή του στη μάθηση, δηλ την ενεργοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών του μαθητή

Ερέθισμα – Υποκείμενο - Αντίδραση Έργο των διαδικασιών αυτών είναι η επεξεργασία του ερεθίσματος Ανάλυση Σύνθεση σύλληψη νέων μορφών σχέσεων Αποτέλεσμα: κατάκτηση της γνώσης με προσωπικό και ενεργητικό τρόπο.

Κάθε μαθητής εφαρμόζει διαφορετικές στρατηγικές μάθησης Εργαλεία του μαθητή Νοητικά σχήματα (οι σχετικές με το θέμα γνώσεις) Επίπεδο ανάπτυξης των γνωστικών του ικανοτήτων Κάθε μαθητής εφαρμόζει διαφορετικές στρατηγικές μάθησης Χωρίς την επιθυμία του μαθητή δεν έχουμε μάθηση

J. Dewey (1980). Εμπειρία και Εκπαίδευση. Αθήνα: Γλάρος «Θα ήταν γελοίος ένας έμπορος, που θα έλεγε ότι πούλησε πολλά προϊόντα, αν και κανείς δεν αγόρασε απ’ αυτά. Αλλ’ ίσως υπάρχουν εκπαιδευτικοί που σκέφθηκαν ότι εργάσθηκαν καλά, ανεξάρτητα από όσα οι μαθητές έμαθαν. Μεταξύ διδασκαλίας και μάθησης υπάρχει η ίδια εξίσωση που υπάρχει ανάμεσα στην πώληση και αγορά». J. Dewey (1980). Εμπειρία και Εκπαίδευση. Αθήνα: Γλάρος

Το ενδιαφέρον έχει τις ρίζες του στις ανάγκες Είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής του ανθρώπου Κατέχει κεντρική θέση στην ψυχική του εξέλιξη Αποτελεί κινητήρια εσωτερική δύναμη Προσδιορίζει τη συμπεριφορά Σχετίζεται με το συναίσθημα και τη βούληση Προκαλεί και διατηρεί την προσοχή ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΜΑΘΗΣΗ

Τέσσερις ανάγκες που δημιουργούν ενδιαφέροντα και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της μάθησης Η συγκρότηση και ανάπτυξη ισορροπημένης αυτοεικόνας Η ανάγκη για ανεξαρτησία και αυτονομία Η ανάγκη να αγαπά και να αγαπιέται Η ανάγκη για αυτοπραγμάτωση