ΚΟΡΥΦΕΣ!!!! ΟΙ ΚΟΡΥΦΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ Είναι ΟΙ ΕΞΗΣ: ΕΒΕΡΕΣΤ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΡΟΣΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΥΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΒΟΓΑ.
Advertisements

 για το ηπειρωτικό και το υποθαλάσσιο ανάγλυφο της Γης
Ιφιγένεια Ηλιαδου! ΣΤ΄2 1 Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης
ΦιλανδIα Μαρία Ιωσήφ.
Οι Μεγαλεσ οροσειρεσ!!! Παυλίνα Μπάφα ΣΤ’2.
Ένα ταξίδι από τις Άνδεις στον Αμαζόνιο
Τα βουνά και οι πεδιάδες της Ευρώπης
ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Ε’1 ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΟΚΚΟΡΗΣ
Η ΕΛΛΑΔΑ.
Οι μεγάλες οροσειρές, οι μεγάλες πεδιάδες
Ασία, Ευρώπη, Αφρική, Β. Αμερική, Ν. Αμερική, Ωκεανία
Βουνά όλου του κόσμου Χρήστος Μ. Στ’ Τάξη
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων.
ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ Ν. ΑΜΕΡΙΚΗΣ “Όταν απουσιάζει η ανθρώπινη παρέμβαση η φύση κάνει θαύματα!” προκοπίου σώτη γεωγραφία.
Οι μεγάλες οροσειρές του πλανήτη
ΒΟΥΝΑ Ένα βουνό ή όρος είναι ένας γεωλογικός σχηματισμός που εξαπλώνεται πάνω από τη γύρω περιοχή, σε μια περιορισμένη έκταση, με μια κορυφή. Ένα βουνό.
ΒΟΥΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤ2.
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων.
ΒΟΥΝΑ Ένα βουνό ή όρος είναι ένας γεωλογικός σχηματισμός που εξαπλώνεται πάνω από τη γύρω περιοχή, σε μια περιορισμένη έκταση, με μια κορυφή. Ένα βουνό.
Τα βουνά.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων.
Οι μεγάλες οροσειρές, οι μεγάλες πεδιάδες
Παγκόσμιος Χάρτης.
TA MEΓΑΛΥΤΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΡΟΣΕΙΡΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ
ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
Τα ποτάμια της Αφρικής Από: Ιωάννα Φουσκαρή Αναστασία Πατσιαούρα
Κεφάλαιο 17ο : Το κλίμα της Ελλάδας Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθετε:
Β 2.1 Η σύνθεση της ατμόσφαιρας, η θερμοκρασία, οι άνεμοι
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΝΟ; Τι είναι το βουνό.
Β 4.4 Τα πλεονεκτήματα της ζωής στα βουνά
ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ: ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΗΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τι θα μελετήσουμε σ’ αυτή την ενότητα (Α) Βασικές έννοιες. Έννοιες που συνδέονται.
Οι πέντε πιο ψηλές κορυφές Άννα Αργυροπούλου 1ο Π.Δ.Σ. Θεσ/νίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Τάξη: Στ2 Έτος:
Συναντούνται στη ζώνη που βρίσκεται μεταξύ του γεωγραφικού πλάτους των 10 μοιρών στο νότιο ημισφαίριο και του γεωγραφικού πλάτους των 25 μοιρών στο βόρειο.
Σονίλα Τζεχαλίου Άνδεις. ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ ΤΜΗΜΑ A3 Σχολικό έτος: Καθηγητής: Κατσοπρινάκης Σταύρος.
Εισαγωγή στη Χιονοδρομία Ακαδημαϊκό έτος
Κεφάλαιο 37 Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Αφρικής.
5 ΠΟΤΑΜΙΑ Βασίλης Α. Ιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Τάξη Στ
Κατακόρυφος διαμελισμός Επιμέλεια-Συγκέντρωση υλικού: Πόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου.
ΛΙΟΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α 4 Σχ. Έτος ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ.
ΕΛΒΕΤΙΑ.
Η ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η ήπειρος που θα εξερευνήσουμε
Γεια σασ παιδια σημερα θα δειτε για τουσ ωκεανουσ και τισ θαλασσεσ
Τα 5 ψηλότερα βουνά του κόσμου!
Λίμνες Η λίμνη Βαϊκαλή Ευστράτιος- Ευάγγελος
5 ΠΟΤΑΜΙΑ 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Γιάννης Βαρής
Μυρσίνη Μαλιόγκα Στ’ ο ππτσ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ.
Θέμα: Ηφαίστειο Κιλιμάντζαρο
5 από τα μεγαλύτερα ποτάμια του κόσμου
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ
Mauna Kea Έβερεστ Κ2 Μανασλού Λευκό όρος Ευάγγελος Σ.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΤΟΥΜΑΝΗΣ ΤΜΗΜΑ Α4 ΣΧ. ΕΤΟΣ
Τα βουνά και οι πεδιάδες της Ευρώπης
Άννα Τορτοπίδου Παναγιώτης Πρίτσας Πηγή: wikipedia
Γεωγραφικές συντεταγμένες
Ιμαλαϊα Ελένη Μιχελάκη Αναστασία Σαριβασιλείου Δήμητρα Στάθογλου
Τα 5 ψηλότερα βουνά Φανή Λαζάρου-Τρανού ΣΤ
Μορφές του νερού στη Γη.
Εργασία για την Ιταλία Χαρίτου Γιαννούλα Β4
Παναγιώτης Αυγουστίδης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
Εργασία Γ΄ τριμήνου Γεωγραφίας
7. Η κατανομη των ηπειρων και των ωκεανων
5 από τις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου
ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ.
Ο βαρύς χειμώνας αποκλείει τις ορεινές περιοχές αρκετά συχνά
3ον Δρόμοι επικοινωνίας και ανταλλαγής αγαθών και πολιτισμού
Οι μεγάλες οροσειρές, οι μεγάλες πεδιάδες
Γεωγραφικές συντεταγμένες
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΟΡΥΦΕΣ!!!! ΟΙ ΚΟΡΥΦΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ Είναι ΟΙ ΕΞΗΣ: ΕΒΕΡΕΣΤ ΛΕΥΚΟ ΟΡΟΣ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ ΑΚΟΝΚΑΓΚΟΥΑ

ΕΒΕΡΕΣΤ To όρος Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό της οροσειράς των Ιμαλαΐων και η κορυφή του το υψηλότερο σημείο της Γης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε υψόμετρο 8.848 μέτρων.Βρισκεταιμεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ. Το ύψος της μεταβάλλεται κατά μερικά χιλιοστά κάθε έτος λόγω της διαδικασίας ορογένεσης που δημιούργησε τα Ιμαλάια και συνεχίζεται και στην εποχή μας καθώς η Ινδική τεκτονική πλάκα συγκρούεται με αυτή της Ασίας. Τα 8.850 μέτρα είναι στα δύο τρίτα περίπου του ύψους της τροπόσφαιρας. Σε αυτό το ύψος ο αέρας είναι αραιός και η έλλειψη οξυγόνου, οι δυνατοί άνεμοι και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την ανάπτυξη χλωρίδας ή πανίδαςστις ανώτερες πλαγιές.

ΛΕΥΚΟ ΟΡΟΣ Το Λευκό Όρος  είναι μεγάλος ορεινός όγκος των Δυτικών Άλπεων. Περιλαμβάνει την ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης με ύψος 4.807 μ.. Η κορυφή βρίσκεται στο γαλλικό έδαφος, ενώ ολόκληρο το όρος βρίσκεται στα σύνορα 3 κρατών: της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας. Έχει προσανατολισμό από ΝΔ. προς ΒΑ. και χωρίζεται από βαθιές και απότομες χαράδρες. Εξαιτίας του μεγάλου ύψους του ορεινού αυτού όγκου, το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από χιόνι και πάγους. Το σχήμα του όρους μοιάζει με τραπέζι με μήκος 50 χλμ. και μέσο πλάτος 15 χλμ. Την κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή του όρους αποτελεί ο τουρισμός. Πράγματι οι απότομες πλαγιές του αποτελούν πόλο έλξης για τους ορειβάτες όλου του κόσμου, που ξεκινούν από τα ξενοδοχεία που υπάρχουν στις πλαγιές του, με σκοπό να κατακτήσουν τις κορυφές του. Για αυτό το λόγο άλλωστε έχει κατασκευαστεί και εναέριος σιδηρόδρομος, που ανεβάζει τους τουρίστες σε ύψος 2.665 μ. Το νέο τούνελ μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, εκτός του ότι συντομεύει την απόσταση μεταξύ των δύο χωρών, συντελεί και στην τουριστική ανάπτυξη του όρους.

ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ Το Κιλιμάντζαρο είναι το υψηλότερο βουνό της Αφρικής με ύψος 5.895 μέτρα. Βρίσκεται στην Βορειοδυτική Τανζανία και πολύ κοντά στον Ισημερινό. Αποτελεί μεμονωμένο ηφαιστειογενή ορεινό όγκο με δύο κορυφές από τις οποίες η κορυφή Κίμπο (5895 μ.) είναι η υψηλότερη της Αφρικής, που συνδέεται με αυχένα με τη δεύτερη τη Μαβένσι (5.355 μ.). Η Κίμπο είναι κρατήρας ηφαιστείου που βαίνει σε οριστική σβέση, η δε Μοβένσι είναι επίσης κρατήρας σβησμένου ηφαιστείου, άλλοτε ψηλότερη που έχασε μέρος του ύψους της από διάβρωση. Και οι δύο αυτές κορυφές καλύπτονται από παγετώνες, που είναι και οι μοναδικοί περί τον Ισημερινό.

ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ (2) Ο παγετώνας της κορυφής Κίμπο κατεβαίνει μέχρι τα 4.900 μέτρα. Οι χαμηλότερες ζώνες του όρους από ύψος 3000 μέχρι 2000 μέτρα καλύπτονται από παρθένα δάση, ενώ οι ακόμη χαμηλότερες σχηματίζουν εξαιρετικές εκτάσεις καλλιέργειας. Το Κιλιμάντζαρο ως μεμονωμένο επιβλητικό ορεινό κώνο αντίκρισαν πρώτοι οι Ευρωπαίοι ιεραπόστολοι Ρέμπαν και Κράπφ το 1848. Ακολούθησαν από τότε πολλές αποστολές για την αναγνώριση και εξερεύνησή του. Νεότερες αποστολές διαπίστωσαν πως οι παγετώνες του Κιλιμάντζαρο, από τους οποίους τροφοδοτούνται πολλοί ποταμοί της ανατολικής Αφρικής, ακόμη και αυτός ο Νείλος, συνεχώς μειώνονται.

ΑΚΟΝΚΑΓΚΟΥΑ Η Ακοκάνγκουα ειναι το ψηλότερο βουνό στην Αμερική με ύψος 6.959 μέτρα. Βρίσκεται στις Άνδεις, στην επαρχία Μεντόζα της Αργεντινής, 112 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσα της επαρχίας Μεντόζα. Η κορυφή απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από την επάρχεία Σαν Χουάν και 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Χιλή. Η Ακοκάνγκουα είναι η υψηλότερη κορυφή τόσο στο δυτικό όσο και στο νότιο ημισφαίριο.

ΑΚΟΝΚΑΓΚΟΥΑ Η Ακοκάνγκουα που οριοθετείται από τις κοιλάδες Βάγε ντε λας Βάκας στα βόρεια και ανατολικά και τη Βάγε ντε λος Ορκόνες Ινφεριόρ στα δυτικά και νότια. Το βουνό και η γύρω περιοχή είναι μέρος του Επαρχιακού πάρκου Ακονκάγκουας. Το βουνό έχει μια σειρά από παγετώνες. Ο μεγαλύτερος παγετώνας είναι ο Horcones Ventisquero Inferior με μήκος περίπου 10 χιλιομέτρων, που κατέρχεται από το νότιο μέτωπο και φτάνει σε υψόμετρο περίπου 3600 μ. κοντά στη κατασκήνωση Κονφλουένσια.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ!!!   ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ!!!   