Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γεια σασ παιδια σημερα θα δειτε για τουσ ωκεανουσ και τισ θαλασσεσ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γεια σασ παιδια σημερα θα δειτε για τουσ ωκεανουσ και τισ θαλασσεσ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γεια σασ παιδια σημερα θα δειτε για τουσ ωκεανουσ και τισ θαλασσεσ
ΤΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

2 γ Ωκεανοι & θαλασσεσ

3 ΩΚΕΑΝΟΙ

4 ΜΕΓΕΘΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ
ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ ΙΝΔΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ ΑΡΤΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ ΝΟΤΙΟΣ ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ

5 ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ Ο Ειρηνικός Ωκεανός πήρε το όνομά του από τον Πορτογάλο θαλασσοπόρο Μαγγελάνο Εκτείνεται στο ένα τρίτο της επιφάνειας της γης με χμ² . Στον Ειρηνικό βρίσκεται το βαθύτερο σημείο όλων των θαλασσών και ωκεανών της γης, μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στην τάφρο των Μαριανών Στον Ειρηνικό βρίσκονται νησιά

6 ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ Ο Ατλαντικός Ωκεανός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ωκεανός της γης, μετά τον Ειρηνικό και καλύπτει το ένα πέμπτο της επιφάνειάς της. Το όνομά του προέρχεται από τον Άτλαντα που έπεσε στον ωκεανό αυτόν καθώς γλίστρησε από το μεγάλο βουνό της Αφρικής. Έχει έκταση χμ² και όγκο χμ³. Το άνοιγμα του ωκεανού κυμαίνεται μεταξύ χλμ, στο σημείο μεταξύ Βραζιλίας και Λιβερίας, και χλμ στο σημείο μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Βορείου Αφρικής.

7 ΙΝΔΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ Ο Ινδικός Ωκεανός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ωκεανός της γης και καλύπτει σχεδόν το 20% της επιφάνειάς της. Η έκτασή του είναι χμ². Ο όγκος του νερού που περιέχει εκτιμάται σε χμ³.

8 ΑΡΚΤΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ Είναι ο μικρότερος και ο πιο ρηχός από τους πέντε ωκεανούς της γης. Η επιφάνεια του Αρκτικού Ωκεανού είναι τετρ. xλμ. Το βαθύτερό του σημείο απέχει μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Κατά την περίοδο του χειμώνα οι πάγοι τον καλύπτουν απ' άκρη σ' άκρη, ενώ κατά την περίοδο του καλοκαιριού οι πάγοι υποχωρούν.

9 ΝΟΤΙΟΣ ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ
Είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ωκεανός της γης. Η επιφάνεια της είναι χλμ² και το μήκος των ακτών του χλμ. Γεωγραφικά ορίζεται ως η θαλάσσια έκταση νοτίως του εξηκοστού νοτίου παραλλήλου, μέχρι τις ακτές της Ανταρκτικής.

10 ΘΑΛΑΣΣΕΣ

11 ΜΕΓΕΘΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ
ΑΡΑΒΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΟΤΙΑΣ ΚΙΝΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΡΑΙΒΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

12 ΑΡΑΒΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Η επιφάνειά της είναι περίπου τετρ. χιλιόμετρα. Το μέγιστο πλάτος της είναι περίπου χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος της μέτρα ή πόδια στην αραβική λεκάνη. Πολλές εμπορικές διαδρομές διασχίζουν την Αραβική Θάλασσα από την αρχαιότητα, οι οποίες συνδέουν τη Μέση Ανατολή με τηνΑνατολική Αφρική, την Ινδία, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα.

13 ΝΟΤΙΑΣ ΚΙΝΑΣ ΘΑΛΑΣΣΑ Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή Νότια Σινική Θάλασσα είναι θάλασσα του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού και περιλαμβάνει μια περιοχή από τη Σιγκαπούρη και τα στενά της Μαλάκας μέχρι τα στενά της Ταϊβάν. Με έκταση περίπου 3,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Περίπου το 1/3 της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας διέρχεται από τα νερά της, ενώ θεωρείται ότι κάτω από τον πυθμένα της βρίσκονται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

14 ΚΑΡΑϊΒΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Η Καραϊβική Θάλασσα είναι μία από τις μεγαλύτερες αλμυρές θάλασσες και έχει έκταση περίπου χλμ². Το βαθύτερο σημείο της θάλασσας είναι η Τάφρος Καϋμάν, στα μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Ολόκληρη η περιοχή της Καραϊβικής Θάλασσας, ιδιαίτερα τα πολυάριθμα νησιά, είναι γνωστή ως Καραϊβική.

15 ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ Ως Μεσόγειος είναι γνωστή από τα αρχαιότατα χρόνια μεγάλη κλειστή θάλασσα, που βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους: την Ευρώπη,την Ασία και την Αφρική. Έχει έκταση τ.χλμ. ή περίπου τετρ. μίλια. Το μέγιστο βάθος είναι μέτρα σε απόσταση 62 μιλίων νοτιοδυτικά από το ακρωτήριο Ταίναρο.

16 ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Η Μαύρη Θάλασσα δέχεται επίσης νερά ποταμών από μεγάλα Ευρασιατικά ποτάμια συστήματα στα βόρειά της, από τα οποία τα σημαντικότερα είναι του Ντον, του Δνείπερου και του Δούναβη. Στο παρελθόν η στάθμη του νερού διέφερε σημαντικά.

17 ΕΙΚΟΝΕΣ ΩΚΕΑΝΩΝ

18 ΕΙΚΟΝΕΣ ΘΑΛΑΣΣΩΝ

19 ΤΩΡΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

20 ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΚΑΠ


Κατέβασμα ppt "Γεια σασ παιδια σημερα θα δειτε για τουσ ωκεανουσ και τισ θαλασσεσ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google