Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θέμα: Ηφαίστειο Κιλιμάντζαρο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θέμα: Ηφαίστειο Κιλιμάντζαρο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θέμα: Ηφαίστειο Κιλιμάντζαρο
Εργασία στη Γεωγραφία Θέμα: Ηφαίστειο Κιλιμάντζαρο

2 Το ηφαίστειο Κιλιμάντζαρο έχει ύψος 5. 895 μ
Το ηφαίστειο Κιλιμάντζαρο έχει ύψος μ .και βρίσκεται στη βορειοδυτική Τανζανία και πολύ κοντά στον Ισημερινό. Αποτελεί μεμονωμένο  ηφαιστειογενή ορεινό όγκο με δύο κορυφές από τις οποίες η κορυφή Κίμπο (5895 μ.) είναι η υψηλότερη της Αφρικής, που συνδέεται με αυχένα με τη δεύτερη τη Μοβένσι (5.355 μ.). Η Κίμπο είναι κρατήρας ηφαιστείου που βαίνει σε οριστική σβέση, η δε Μοβένσι είναι επίσης κρατήρας σβησμένου ηφαιστείου, άλλοτε ψηλότερη που έχασε μέρος του ύψους της από διάβρωση. Και οι δύο αυτές κορυφές καλύπτονται από παγετώνες , που είναι και οι μοναδικοί περί τον Ισημερινό.

3 Έκρηξη του ηφαιστείου και το μέγεθος της καλντέρας
Έκρηξη του ηφαιστείου και το μέγεθος της καλντέρας Η πρώτη σημαντική έκρηξη της Κίμπο ήταν χρόνια πριν, και η πιο πρόσφατη δραστηριότητα πέρα ​​από απαέρωση ήταν στα τέλη του 1800 (αν και εκθέσεις της τέφρας κατά τη σύνοδο κορυφής πριν από 200 χρόνια είναι ανεπιβεβαίωτες). Η γεωλογική προέλευση του  όρους Κιλιμάντζαρο βρέθηκε στη διαμόρφωση του Rift Valley, πίσω στις αρχές της περιόδου Πλειστοκαίνου (περίπου 1,5 εκατομμύρια χρόνια πριν). Η ηφαιστειακή δραστηριότητα επικεντρώθηκε στους κρατήρες  Κίμπο και Μοβένσι Καθένας μεγάλωσε ξεχωριστά και οι κορυφές του ήταν άνω των 5000μ. και η Μοβένσι είναι ανενεργή , ενώ η Κίμπο παραμένει ενεργή μέχρι και σήμερα.  Η τελευταία έκρηξη της  Κίμπο ήταν χρόνια πριν. Συνολικά, εννέα τύποι λάβας από τις προηγούμενες δραστηριότητες έχουν εντοπιστεί. Επί του παρόντος η Kibo χαρακτηρίζεται ως αφανής ενεργό ηφαίστειο

4 Στην κορυφή του Kibo βρίσκεται μια σειρά από ένθετα καλδέρες, που είναι ακόμα ενεργές, με την έννοια ότι είναι συνεχώς ατμού εξαερισμού μέσω διαφόρων ατμίδες. Το συνολικό συγκρότημα καλντέρας είναι 2,4 με 3,6 χιλιόμετρα σε μέγεθος. Υπάρχουν πάνω από 250 δορυφορικοί ηφαιστειακοί κώνοι για την Κίμπο, και έχουν σκορπιστεί γύρω από το ηφαίστειο, αλλά ως επί το πλείστον βρίσκονται σε ΒΔ-ΝΑ γραμμή, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση της κοιλάδας του Rift .

5 Αεροφωτογραφία του κρατήρα του Κιλιμάντζαρου

6 Αεροφωτογραφία του κρατήρα του Κιλιμάντζαρου

7 Επίδραση των ηφαιστείων
Τα ηφαίστεια είναι γνωστά για τις φοβερές τους εκρήξεις, οι οποίες προκαλούν πολλές φορές σεισμούς , και αντιμετωπίζονται από τους περισσότερους ανθρώπους σαν ένα φοβερό, επικίνδυνο και βλαβερό φυσικό φαινόμενο. Πράγματι, οι ηφαιστειακές εκρήξεις αποτελούν συχνά πρόβλημα και μπορεί να έχουν τρομερές επιπτώσεις τόσο σε ανθρωπινές ζωές και στην οικονομία όσο και στο περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, πολλές φορές τα ηφαίστεια αποτελούν ισχυρή πηγή πλούτου για τους ντόπιους κατοίκους των τόπων όπου βρίσκονται.

8 Οι γεωργικές καλλιέργειες (η γη γύρω από τα ηφαίστεια είναι ιδιαίτερα εύφορη) και η εξόρυξη ηφαιστειογενών ορυκτών και μεταλλευμάτων είναι οι κύριες οικονομικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται γύρω από την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Σε άλλες περιπτώσεις τα ηφαίστεια είναι δυνατή πηγή τουρισμού, όπως για παράδειγμα το ηφαίστειο της Σαντορίνης το οποίο δέχεται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Σπανίως, η ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας.

9 ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ el.wikipedia.org/wiki/Ηφαίστειο
santosight.blogspot.com/.../video_03.html  africatravelling.blogspot.gr/ arc hive.html unofficialnetworks.com/skiing-exotic-volcanoes – kilimanjaro-66353 el.wikipedia.org/wiki/Ηφαίστειο 

10 Χρυσοβαλάντου Αριανά ΤΑΞΗ : Α`1
Χρυσοβαλάντου Αριανά ΤΑΞΗ : Α`1


Κατέβασμα ppt "Θέμα: Ηφαίστειο Κιλιμάντζαρο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google