Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ
Τα 5 μεγαλύτερα ποτάμια Νικόλας Μ. 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ Τάξη ΣΤ’2 Σχολικό Έτος

2 Νείλος Ο Νείλος είναι ποταμός στην Αφρική και ο μεγαλύτερος του κόσμου. Ο ποταμός έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της αρχαίας Αιγύπτου με τον πολιτισμό της να οφελείται ιδιαίτερα από τον ποταμό. Έτσι, ο Ηρόδοτος αποκάλεσε την Αίγυπτο Δώρο του Νείλου. Ο Νείλος έχει δύο μεγάλους παραποτάμους από τους οποίους σχηματίζεται: τον Λευκό Νείλο από την Ισημερινή Ανατολική Αφρική και τον Γαλάζιο Νείλο από την Αιθιοπία. Χύνεται στη Μεσόγειο θάλασσα σχηματίζοντας το γνωστό Δέλτα του Νείλου. Ο Νείλος είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Αφρικής, αλλά και του κόσμου. Πηγάζει νότια του Ισημερινού και ρέοντας προς Βορρά δια μέσου της βορειοανατολικής Αφρικής εκβάλλει στη Μεσόγειο Θάλασσα. Έχει μήκος χιλιόμετρα και αποστραγγίζει έκταση που υπολογίζεται σε τετραγωνικά χιλιόμετρα.

3 Αμαζόνιος Ο Αμαζόνιος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Γης. Διαρρέει τη Νότια Αμερική από τις Άνδεις ως τις εκβολές του, στον Ατλαντικό Ωκεανό. Γενικά θεωρείται ο δεύτερος μακρύτερος ποταμός στη Γη μετά τον Νείλο, με μήκος χιλιόμετρα, αλλά παρ'όλα αυτά, το μήκος του ανάλογα με το πιο θεωρείται το σημείο των εκβολών, φτάνει μέχρι τα χιλιόμετρα, οπότε είναι ο μακρύτερος ποταμός στη Γη. Ο Αμαζόνιος όμως είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος ποταμός όσον αφορά τη μέση παροχή, που ανέρχεται σε κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Υπολογίζεται ότι το 1/5 τού συνόλου του γλυκού νερού που ρέει στην επιφάνεια της γης μεταφέρεται απ' τον Αμαζόνιο. Το εμβαδόν της λεκάνης απορροής του είναι χλμ. και είναι η μεγαλύτερη στη Γη. Ως πηγή του έχει αναγνωριστεί το όρος Μίσμι στο νότιο Περού.

4 Μισισιπής Ο Μισσισσιππής είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Βόρειας Αμερικής με μήκος 5969 χλμ. Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη misi-ziibi της γλώσσας Ojibwe που σημαίνει ο «μεγάλος ποταμός». Ο ποταμός είναι τμήμα του συστήματος ποταμών Τζέφερσον-Μιζούρι-Μισσισσιππή, το μεγαλύτερο σύστημα ποταμών στη Βόρεια Αμερική και μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο.

5 Νίγηρας Ο Νίγηρας είναι ο σημαντικότερος ποταμός της δυτικής Αφρικής, με μήκος χιλιόμετρα. Η ροή του σχηματίζει ένα μεγάλο τόξο, που περνά από τα κράτη Γουινέα, Μάλι, Νίγηρα (κράτος που πήρε το όνομά του από τον ποταμό), από τα σύνορα του Μπενίν και τελικά από τη Νιγηρία, από όπου και χύνεται στον Κόλπο της Γουινέας (Ατλαντικός Ωκεανός) μετά από ένα εκτεταμένο ποτάμιο δέλτα. Ο Νίγηρας είναι ο τρίτος σε μήκος ποταμός ολόκληρης της Αφρικής (τον ξεπερνούν μόνο ο Νείλος και ο Κονγκό). Ο σημαντικότερος παραπόταμος του Νίγηρα είναι ο Μπενουέ.

6 Δούναβης Ο Δούναβης είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποτανούς του κόσμου. Θεωρούμενος διεθνής υδάτινος δρόμος, ο Δούναβης έχει τις πηγές του στην πόλη Ντοναουεσίνγκεν, που βρίσκεται στο Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας στη συμβολή των ποταμών Μπριγκάχ και Μπρεγκ. Ο Δούναβης ρέει έπειτα προς τα ΝΑ για χλμ. περνώντας μέσα από τέσσερις πρωτεύουσες χωρών της κεντρικής Ευρώπης προτού εκβάλλει στον Εύξεινο Πόντο μέσω του Δέλτα του σε Ρουμανία και Ουκρανία.

7 Πηγές Πηγές: Βικιπαίδεια

8 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ
Τα 5 μεγαλύτερα ποτάμια Νικόλας Μ. 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ Τάξη ΣΤ’2 Σχολικό Έτος


Κατέβασμα ppt "1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google