O ΨυχροΣ ΠολεμοΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Advertisements

Ευρωπαϊκή Ένωση 27 κράτη-μέλη 23 επίσημες γλώσσες
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΣΤΟΝ 20ο ΚΑΙ 21ο ΑΙΩΝΑ
Ο Ψυχρός Πόλεμος Εργασία των μαθητών: Αλέξανδρου Ασκαρίδη και
Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΝΤΩΝΙΑ ΒΟΥΛΟΥΜΑΝΟΥ.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΥΘΣΜΩΝ ΣΤΟΝ 20ο και 21ο αιώνα
Η ανατολη υπο την οθωμανικη κυριαρχια
ΕΡΕΥΝΑ ΟΗΕ. Μια παγκόσμια έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον ΟΗΕ. Η μόνη ερώτηση που υποβλήθηκε ήταν:
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
H πολιτική διαίρεση της Ευρώπης
ICS-FORTH February 23, Το CIDOC CRM, ένα π ρότυ π ο για Ενο π οίηση Πολιτισμικών Πληροφοριών Martin Doerr Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Ινστιτούτο.
Δημήτρης Φαλστέτας Γ ’6.   Ο Αριστείδης ( π. Χ.) υπήρξε Αθηναίος στρατηγός και πολιτικός. Ήταν από τα σημαντικότερα δημόσια πρόσωπα της εποχής.
Κεφάλαιο Γ΄ Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και οι άμεσες επιπτώσεις του Οι ανταγωνισμοί των Μεγάλων Δυνάμεων ( )
Μαθητές : Μαλαπάνη Βασιλική Μανωλεας Νικόλας Ντεμάι Τζένη.
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
3ο ΜΑΘΗΜΑ Μελετώντας τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο
Οι Θάλασσες της Ευρώπης
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Ο διάλογος Αθηναίων-Μηλίων
Οι Βαλκανικές χώρες.
Ο Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ( )
Ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα Μία παρουσίαση από τον Στέλιο Χριστοφή και τον Βαγγέλη Σούλη.
3. Οι οικονομικές συνθήκες κατά την περίοδο
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Μάθημα 7ο H Μεσόγειος τον 20ο αιώνα
Ιστορία, θεωρίες και θεσμοί της ΕΕ 2 ο τμήμα Η Ευρώπη της δεκαετίας του 1950.
ΧΡΕΗ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ
Πανεπιστήμιο Πειραιώς,Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Εργασία μαθήματος ''Ιστορία και Θεωρίες Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης'' Εξάμηνο 4ο – Θέμα της εργασίας:
Η επέκταση στην «Άγρια Δύση». Συνθήκες Η πολιτική σταθερότητα οδηγεί σε συνθήκες οικονομικής ασφάλειας Το εμπόριο διεξάγεται κανονικά επιτρέποντας την.
Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και Αίτια
Ευρωπαϊκή Ένωση: 28 κράτη μέλη 5 υποψήφια 3 δυνάμει υποψήφια.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΝΟΤΗΤΑ Η πολιτική ζωή της Αθήνας, κυριαρχείται από δύο ανταγωνιστικά πολιτικά κόμματα το αριστοκρατικό και το δημοκρατικό.
Πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας Παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης Μάθημα: Εκπαιδευτική πολιτική Διδάσκουσα : Σοφία Ηλιάδου-Τάχου Φοιτήτρια : Ντέλη.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ( ) Καούνας Γεώργιος Καραλέκα Αντωνία – Νεφέλη.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ …
Ο ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Σύγχρονη ιστορία. Καθοριστικοί σταθμοί  Μάρτιος 1939: η Βρετανία αναγγέλλει ότι θα σταθεί στο πλευρό της Πολωνίας σε περίπτωση γερμανικής.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Αυτό το αεροδρόμιο, είχε το πλεονέκτημα της εγγύτητας με το σιδηροδρομικό δίκτυο και το σιδηροδρομικό σταθμό (μόλις 200 μέτρα μακριά). Μετά τη γερμανική.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 4: Η εξέλιξη του Καπιταλισμού Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
ΕΣΣΔ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Κατά τα έτη
Κεφ. 35 Τα κράτη της Ασίας. Ρωσία Καζακστάν Μογγολία Κίνα Ινδία Πακιστάν Αφγανιστάν Ουζμπεκιιστάν Τουρκμενιστάν Κιργιστάν Τατζικιστάν Νεπάλ Μπαγκλαντές.
ΕΝΟΤΗΤΑ 2 η Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Αγγλικές αποικίες στην Αμερική : 13 αμερικανικές αποικίες υπό αγγλικό έλεγχο.
ΤΑ «ΧΡΥΣΑ ΧΡΟΝΙΑ» Μακρής Γεώργιος - Ορφανός Μιχάλης.
Η εκστρατεία και το έργο του
Το φαινόμενο της υπερατλαντικής μετανάστευσης.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ
Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος «Ο Ολοκληρωτικός Πόλεμος»
Γενική Οικονομική Ιστορία
ΠΟΛΕΜΟΣ Ή ΕΙΡΗΝΗ; ΜΑΘΗΜΑ: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΟΜΑΔΑ: ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
H ευρωπαϊκή ενοποίηση. Από την ΕΟΚ στην ΕΕ
ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2009
Γερμανία.
Γερμανία Μάθημα :Γεωγραφία Υπεύθυνη καθηγήτρια:κ. Μαλάμου
Τα κράτη της Βόρειας Αμερικής
Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ
Χιροσιμα.
Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΑΤΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΚΑΙ Η ΛΗΞΗ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Ο ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ ( )
Το Διαδίκτυο - Internet
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΚΑΡΗΣ Γ ’3 ΕΡΓΑΣΙΑ 7 ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΚΑΡΗΣ Γ ’3 ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 50’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΜΒΥΛΙΟΣ.
Η σύνοδος της Κοπεγχάγης “για την κλιματική αλλαγή”
Πελοποννησιακός πόλεμος ( π.Χ.)
Πολιτικά Κόμματα Χρύσανθος Δ. Τάσσης
Ο Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ατομική Βόμβα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

O ΨυχροΣ ΠολεμοΣ

Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν μία περίοδος πολιτικών διενέξεων, πολιτικής έντασης και οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των χωρών που την υποστήριζαν και του Δυτικού κόσμου, κυρίως της Αμερικής, μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και διήρκεσε από το 1945 έως το 1991.

Παρά το γεγονός ότι τα αντίπαλα μέρη στρατιωτικά δεν αντιπαρατάχθηκαν ποτέ, αποτέλεσε περίοδο στρατιωτικών συνασπισμών, στρατηγικών ενεργειών, αγώνα για τον πυρηνικό οπλισμό, προπαγάνδας και κυρίως τεχνολογικού ανταγωνισμού

Οι δύο υπερδυνάμεις που προέκυψαν μετά το τέλος του πολέμου, δηλαδή η Αμερική και η Ρωσία, παρά το γεγονός οτι συμμάχησαν εναντίον του Άξονα κατά τον πόλεμο, μετά το τέλος του, διαφώνησαν για την μετά τον πόλεμο διαμόρφωση του κόσμου. Η Ρωσία με τις χώρες που την υποστήριζαν δημιούργησαν το Ανατολικό Μπλοκ, ενώ οι δυτικές χώρες δημιούργησαν πολιτική προστασίας από τον κομουνισμό και συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ

Ακόμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν το Σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης, σχέδιο στο οποίο η Σοβιετική Ένωση δεν συμμετείχε. Παράλληλα, δεν επέτρεψε να συμμετέχουν και οι περισσότερες χώρες που άνηκαν στο Ανατολικό Μπλοκ. Η Σοβιετική Ένωση επίσης ενθάρρυνε την εγκαθίδρυση του κουμμουνισμού σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Λατινική Αμερική. Ανάμεσα στις χώρες αυτές, ήταν και η Κούβα, ηγέτης της οποίας τότε ήταν ο Φιντέλ Κάστρο.

Η Κούβα αποδείχθηκε επίκεντρο του Ψυχρού Πολέμου, καθώς η Σοβιετική Ένωση τοποθέτησε αρκετούς πυρηνικούς πυραύλους στη χώρα, οδηγώντας σε κρίση τη παγκόσμια ειρήνη και παρολίγο τις δύο δυνάμεις σε πυρηνικό πόλεμο το 1962.

Εκτός από τη κρίση στη Κούβα, σημαντικά γεγονότα της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου ήταν ο Πόλεμος της Κορέας, ο Πόλεμος του Βιετνάμ, ο οποίος κατέληξε σε ήττα των Αμερικανών με σημαντικές απώλειες, και ο πόλεμος των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν(κατέληξε επίσης σε ήττα των Σοβιετικών).

Ο πόλεμος στο Βιετνάμ

Ο πόλεμος Στο Αφγανιστάν

Το Τέλος Ο Ψυχρός Πόλεμος τέλειωσε το 1991 με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αφήνοντας έτσι τις Ηνωμένες Πολιτείες τη κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη στο πλανήτη. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η διάθεση του Σοβιετικού ηγέτη Michael Gorbatschow για συνδιάλεξη με τις ΗΠΑ. Έτσι, στις διασκέψεις κορυφής σε Ρέικιαβικ και Ουάσινγκτον συμφωνήθηκε μεταξύ του Ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης και του Προέδρου των ΗΠΑ Ronald Reagan το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Καθ’όλη τη διάρκειά του, ήταν μια περίοδος παγκόσμιας ανησυχίας, κυρίως λόγω του έντονου αγώνα των χωρών για την εδραίωση και ανάπτυξη των πυρηνικών οπλοστασίων.

Η Συμφωνία των δυο Ηγετών.

Εργασία στον Ψυχρό Πόλεμο Επιμελήθηκε ο μαθητής Δημήτρης Δατσιώλης Μουσική:Clint Mansell-Requiem for A Dream