Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΥΘΣΜΩΝ ΣΤΟΝ 20ο και 21ο αιώνα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΥΘΣΜΩΝ ΣΤΟΝ 20ο και 21ο αιώνα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΥΘΣΜΩΝ ΣΤΟΝ 20ο και 21ο αιώνα
ΑΠΟΑΠΟΙΚΙΟΠΟΙΗΣΗ

2

3 η μετατροπή αποικιών σε ανεξάρτητα κράτη
ΟΡΙΣΜΟΣ η μετατροπή αποικιών σε ανεξάρτητα κράτη ΑΙΤΙΑ Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι που διεξήχθησαν στο όνομα της ελευθερίας, έδωσαν ώθηση στο αίτημα της εθνικής ανεξαρτησίας των αποικιοκρατούμενων λαών. Η πολεμική κινητοποίηση των αποικιών οδήγησε στην οικονομική και στρατιωτική οργάνωση των κοινωνιών τους. Η οικονομική κρίση του 1929, πλήττοντας τις τιμές των αγροτικών προϊόντων που παρήγαγαν οι αποικίες επέτεινε τις οικονομικές και κοινωνικές αναταραχές στους κόλπους τους. Το οι Ιάπωνες κατέκτησαν μεγάλες περιοχές της Ασίας από τις δυτικές δυνάμεις, αποδεικνύοντας ότι οι αποικιοκράτες δεν ήταν ανίκητοι. Θετική προς την αποικιοκρατία δεν ήταν καμία από τις υπερδυνάμεις της μεταπολεμικής εποχής (ΕΣΣΔ-ΗΠΑ).

4 ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΙΚΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΩΝ
ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΙΚΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΩΝ ΑΓΓΛΙΑ Αντιμετωπίζει στην Ινδία το κίνημα του Μαχάτμα Γκάντι, υποστηρικτή της μη βίας. Η Ινδία θα γίνει ανεξάρτητη το 1947. Αντιμετωπίζει στην Αίγυπτο τον αραβικό εθνικισμό υπό την ηγεσία του Νάσερ. Οι Αγγλογάλλοι εισβάλλουν στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στο Σουέζ αντιδρώντας στην νασερική πολιτική, αλλά ηττώνται. Η ήττα τους αυτή επιτάχυνε τη διαδικασία αποαποικιοποίησης καθώς η Αγγλία αποχωρεί από τις αποικίες της στην Αφρική.

5 ΓΑΛΛΙΑ Υπό την ηγεσία του Ντε Γκολ παραχωρεί ανεξαρτησία στις αποικίες της στην Αφρική και στην Αλγερία. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ Υπό δικτατορικό καθεστώς διατήρησε τις δικές της αφρικανικές αποικίες ως το 1975, οπότε η κατάρρευση της δικτατορίας οδήγησε στην αποχώρηση των Πορτογάλων από τις αποικίες τους.

6 Τελικά στην Αφρική απέμειναν μόνο τα ρατσιστικά καθεστώτα της Ροδεσίας και της Νότιας Αφρικής. Η Αφρική επαναστατεί, αποτινάζει τον ζυγό του Απαρτχάιντ με κύριο ηγέτη τον Νέλσον Μαντέλα και οι Αφρικανοί διεκδικούν τα δικαιώματά και την ελευθερία τους.

7 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Οικονομικές δυσχέρειες Ραγδαία αύξηση πληθυσμού
Συγκροτήθηκε ο Τρίτος Κόσμος από τα νέα κράτη που προέκυψαν από τη διαδικασία της αποαποικιοποίησης, κυρίως στην Ασία και στην Αφρική έχοντας συγκεκριμένα προβλήματα: Οικονομικές δυσχέρειες Ραγδαία αύξηση πληθυσμού Εσωτερικές διαμάχες (πολιτικές, φυλετικές, εθνοτικές) Πολιτιστική αλλοτρίωση Κατοχύρωση της εθνικής τους ανεξαρτησίας (ώστε να μην συνεχιστεί ο αποικιακός έλεγχός τους, με άλλα μέσα κυρίως οικονομικά) Τα προβλήματα αυτά οδηγούν στις μετακινήσεις πληθυσμών προς τις χώρες της Δύσης και κυρίως στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

8 Τέλος, στους κόλπους του Τρίτου Κόσμου αναπτύχθηκε το ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ, το οποίο συγκροτήθηκε επίσημα το Μέλη του ήταν: Ινδία, Αίγυπτος, Γιουγκοσλαβία του Τίτο και η Κύπρος. ΟΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ Επιζητούσαν μία ενεργητική ουδετερότητα στον Ψυχρό Πόλεμο ώστε να επηρεάσουν, ως αυτόνομος παράγοντας τη διεθνή σκηνή. Έφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα της ανακατανομής των πόρων του πλανήτη, γεγονός που οδήγησε στις δεκαετίες 1970 και 1980 σε ένα διάλογο Βορρά-Νότου, με σκοπό την μείωση των ανισοτήτων. Ωστόσο το Κίνημα των Αδεσμεύτων δεν διέθετε επαρκή ισχύ ή και συνοχή ώστε να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους του.

9 Αν και ορισμένες από τις χώρες του Τρίτου Κόσμου όπως η Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν, Ινδία, Κίνα γνωρίζουν από το 1980 εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη, το πρόβλημα της εξαθλίωσης και της αστάθειας στον Τρίτο Κόσμο παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το μέλλον της ανθρωπότητας.

10 Η Αποαποικιοποίηση συνδέθηκε με τη δράση δύο μεγάλων προσωπικοτήτων:
Η Αποαποικιοποίηση συνδέθηκε με τη δράση δύο μεγάλων προσωπικοτήτων: ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου στη Νότια Αφρική. Ήταν δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ. Τέθηκε επικεφαλής κατά της ρατσιστικής πολιτικής κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών. Έγινε ο πρώτος πρόεδρος του αφρικανικού λαού το 1994. Κατέκτησε το Νόμπελ Ειρήνης το οποίο μοιράστηκε με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.

11

12 ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ Γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1869 σε μία μικρή πόλη στη δυτική ακτή της Ινδίας. Ήταν Ινδός πολιτικός και αποτέλεσε την κεντρική μορφή του κινήματος της Ινδικής ανεξαρτησίας. Υπήρξε εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών. Ο χαρακτήρας του επηρεάστηκε πάρα πολύ από την ευγένεια και τη θρησκευτική πίστη της μητέρας του. Αγωνίστηκε ενάντια στο Απαρτχάιντ υπερασπιζόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα.

13

14 ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΛΑΜΑΣ A’ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ PROJECT Α5


Κατέβασμα ppt "ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΥΘΣΜΩΝ ΣΤΟΝ 20ο και 21ο αιώνα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google