Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2009

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2009"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2009

2 Δέχτηκε την απονομή του Βραβείου με έκπληξη και βαθειά ταπεινότητα.
ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ Δέχτηκε την απονομή του Βραβείου με έκπληξη και βαθειά ταπεινότητα. Πολλοί θεώρησαν λανθασμένη την απόφαση της κριτικής επιτροπής απονομής των βραβείων. Είναι ο 4ος Αμερικανός πρόεδρος που πήρε Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Παρέλαβε προσωπικά το Βραβείο στην τελετή που έγινε στο Όσλο. Τον τίμησαν με το Βραβείο για εκκλήσεις του για μείωση των αποθεμάτων πυρηνικών και για το έργο του προς την προώθηση της ειρήνης παγκοσμίως.

3 ΟΜΙΛΙΑ ΟΜΠΑΜΑ

4 ΑΣΚΗΣΑΝ ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΡΙΝΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ :
Ο πολωνός πρόεδρος Λεχ Βαλέσα Η κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 1976 Μέιρεντ Κόριγκαν Μαγκουάιρ Ο αμερικανός ιστορικός Χάουαρντ Ζιν Το Ιράν και πολλοί άλλοι

5 ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ
Χαιρέτησαν τη βράβευση του και άσκησαν θετική κριτική Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο Το ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα Ο κενυάτης πρόεδρος Μουάι Κιμπάκακι, συγγενείς του Ομπάμα στην Κένυα και πολλοί άλλοι.

6 ΑΠΟΨΕΙΣ ΟΜΠΑΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ
Δέχτηκε το Νόμπελ Ειρήνης σαν «κάλεσμα για δράση», πρόοδο στην μείωση των πυρηνικών όπλων, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και άλλων θεμάτων. Παραδέχτηκε ότι δε το θεωρεί ως αναγνώριση των επιτευγμάτων του αλλά ως επιβεβαίωση της αμερικανικής ηγεσίας όσον αφορά τις ελπίδες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Υπεραμύνθηκε του δικαιώματος των ΗΠΑ να διεξαγάγουν «δίκαιους πολέμους» με στόχο μια «δίκαιη ειρήνη». Μίλησε για τις δύο φαινομενικά ασυμβίβαστες αλήθειες - ότι ο πόλεμος είναι κάποιες φορές απαραίτητος και ότι ο πόλεμος είναι σε κάποιο βαθμό έκφραση της ανθρώπινης τιμωρίας.

7 ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΠΑΜΑ
Ασχολήθηκε με το φιλοϊσραηλινό λόμπι. Δεσμεύτηκε να εξαλείψει την απειλή του Ιράν κατά του Ισραήλ. Δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην εξάλειψη της τρομοκρατίας, την εξάρθρωση της Αλ Κάιντα και την σταθεροποίηση του Ιράκ. Προσέγγισε εκ νέου πολιτικά την Κούβα. Συνεργάστηκε με τους Ευρωπαίους ηγέτες πάνω σε θέματα των πυρηνικών, των κλιματικών αλλαγών κ.ά. Είναι υπέρ μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο ζήτημα της τουρκικής κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου.

8 ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΠΑΜΑ
Έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ του status του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Υποστηρίζει την επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης. Αναγνωρίζει τη διεθνή ακτινοβολία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έχει τονίσει τη θέση του για κοινώς αποδεκτή ονομασίας στο θέμα των Σκοπίων.


Κατέβασμα ppt "ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2009"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google