Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΣΤΟΝ 20ο ΚΑΙ 21ο ΑΙΩΝΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΣΤΟΝ 20ο ΚΑΙ 21ο ΑΙΩΝΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΣΤΟΝ 20ο ΚΑΙ 21ο ΑΙΩΝΑ
Καραμποϊκη Αγγελική Καράπαπας Χρήστος Μπούζη Δήμητρα Πάντζου Ιωάννα Ρουγγέρη Θεοδώρα 1

2 Εννοιολογικός χάρτης

3 Οι πετρελαϊκές κρίσεις Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης
Δύο κορυφαία γεγονότα που σημαδεύουν τον 20ο αιώνα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο είναι: Οι πετρελαϊκές κρίσεις Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης

4 Αιτία: η οικονομική ύφεση
Πετρελαϊκές κρίσεις Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 έκαναν την εμφάνισή τους δύο πετρελαϊκές κρίσεις, η μία το 1973 και η άλλη το 1979. Αιτία: η οικονομική ύφεση Συνέπεια: η μετακίνηση πληθυσμών από τις χώρες της Σαουδικής Αραβίας προς τις χώρες της Ευρώπης

5 Διάλυση Σοβιετικής Ένωσης (1991)
Οι αιτίες που οδήγησαν στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης είναι: Η μεγάλη διαφορά πλούτου Δυτικής-Ανατολικής Ευρώπης και Ευρώπης- Τρίτου Κόσμου. Η αποχώρηση της Λετονίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας από την ΕΣΣΔ κατά τα έτη Η κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

6 Συνέπειες διάλυσης της ΕΣΣΔ
Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη διάλυσή της στις 26 Δεκεμβρίου του Με την κατάρρευσή της οι χώρες που την αποτελούσαν: Βυθίστηκαν στο χάος, τη φτώχεια και την εξαθλίωση Αποδιοργανώθηκαν σε όλους τους τομείς. Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπειες: Τη μετανάστευση πολλών κατοίκων των χωρών αυτών, με προορισμό τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Τη δημιουργία μεγάλου αριθμού μεταναστών που αναζωπύρωσε αισθήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας στις χώρες υποδοχής τους. Την αναζήτηση καλύτερης τύχης στη Δύση από εκατομμύρια ανθρώπους

7 Συνέπειες Μετανάστευσης
Οι συνέπειες της μετανάστευσης περιστρέφονται γύρω από την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι χώρες υποδοχής μεταναστών δεν είναι πρόθυμες να αντιμετωπίσουν τους μετανάστες όπως θα έπρεπε. Έτσι, δυστυχώς οι περισσότεροι μετανάστες γίνονται θύματα σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων όπως είναι : To trafficking Η παιδική εργασία

8 Εμπορία ανθρώπων-Trafficking
Εμπορία ανθρώπων σημαίνει τη συλλογή, τη μεταφορά ,τη μετακίνηση, την υπόθαλψη ανθρώπων μέσω απειλής ή χρήσης βίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού, με σκοπό τη συγκατάθεση ενός ατόμου ώστε να ασκήσει εξουσία πάνω σε έναν άλλον άνθρωπο με σκοπό την εκμετάλλευση. Μορφές: Πορνεία, Βιομηχανία του Σεξ Εξαναγκαστική εργασία Επαιτεία Εμπόριο βρεφών Εμπόριο οργάνων Πορνογραφία Αγορά νυφών Υποχρεωτική στράτευση ανηλίκων

9

10

11 Η σύγχρονη πραγματικότητα
Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις γυναικών και παιδιών υπάρχουν ακόμα στον κόσμο σε περιόδους ειρήνης και πολέμου, ενώ οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι. Οι κυβερνήσεις αδιαφορούν για τη λήψη σοβαρών μέτρων πρόληψης και επιβολής ποινών στους δράστες.

12 Παιδική εργασία Η παιδική εκμετάλλευση είναι ένα μη αμφισβητήσιμο γεγονός παγκοσμίως, το οποίο οξύνθηκε με τις μετακινήσεις πληθυσμών. Καθημερινά, εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.

13 Στην Ελλάδα Κάθε χρόνο μαθητές εγκαταλείπουν την εκπαίδευση για οικονομικούς λόγους. παιδιά εργάζονται. (κάποιοι κάνουν λόγο για μάστιγα). Το 56% εργάζονται από 14 ετών και πάνω. Το 48% εργάζονται σε συνεργεία.

14 Στον κόσμο 115 εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο δεν πηγαίνουν σχολείο.
250 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται, και μάλιστα σε σκληρές εργασίες, με την πλειοψηφία αυτών να έχουν εγκαταλείψει την εκπαίδευση. Πάνω από το 53% των παιδιών εκτός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι κορίτσια.

15

16 Το trafficking και η παιδική εργασία αποτελούν φαινόμενα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παρά την επίσημη αναγνώρισή τους διεθνώς, στην πράξη πολλά από αυτά παραβιάζονται καθημερινά. Γι΄αυτό τα δικαιώματα του ανθρώπου δε θα παύσουν να είναι ένας συνεχής αγώνας.

17 Ανθρώπινα δικαιώματα Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι βασικά δικαιώματα και ελευθερίες που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι τα οποία περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως : το δικαίωμα στη ζωή και στην ελευθερία την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης ισότητα ενώπιον του νόμου Στα ανθρώπινα δικαιώματα συμπεριλαμβάνονται κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά δικαιώματα όπως : Συμμετοχή στα κοινά Δικαίωμα στην εργασία Δικαίωμα στην εκπαίδευση Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι προϊόντα των κοινωνικών αγώνων του ανθρώπου για μια αξιοπρεπή ζωή χωρίς φόβο και στέρηση και έχουν ως στόχο την επιβολή των υποχρεώσεων στους ισχυρούς. Υπήρξαν και είναι αποτέλεσμα των διαρκών διεκδικήσεων του ανθρώπου μέσα από τις μεγάλες εξεγέρσεις και τις ειρηνικές επαναστάσεις για μια ανθρώπινη ζωή.

18 Το δικαίωμα για δίκη

19 ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
1215: Η Magna Charta – η οποία καθιέρωσε νέα δικαιώµατα και κατέστησε το βασιλιά υποτελή στο νόµο. 1628: Η Αναφορά Δικαιώµατος – το οποίο προέβαλε τα δικαιώµατα και τις ελευθερίες του λαού. 1776: Η Διακήρυξη Ανεξαρτησίας των Ηνωµένων Πολιτειών – η οποία διακήρυξε το δικαίωµα στη ζωή, στην ελευθερία και στην επιδίωξη της ευτυχίας. 1789: Η Διακήρυξη των Δικαιωµάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, – έγγραφο της Γαλλίας που καθιέρωσε το ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόµου. 1948: Η Οικουµενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων – πρόκειται για καταστατικό χάρτη που δηλώνει επίσηµα τα τριάντα δικαιώµατα που έχει κάθε ανθρώπινο ον.

20

21 Όχι σκλαβιά

22 Ένας δίκαιος και ελεύθερος κόσμος


Κατέβασμα ppt "ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΣΤΟΝ 20ο ΚΑΙ 21ο ΑΙΩΝΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google