Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΚΑΡΗΣ Γ ’3 ΕΡΓΑΣΙΑ 7 ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΚΑΡΗΣ Γ ’3 ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 50’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΜΒΥΛΙΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΚΑΡΗΣ Γ ’3 ΕΡΓΑΣΙΑ 7 ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΚΑΡΗΣ Γ ’3 ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 50’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΜΒΥΛΙΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΚΑΡΗΣ Γ ’3 ΕΡΓΑΣΙΑ 7 ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΚΑΡΗΣ Γ ’3 ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 50’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΜΒΥΛΙΟΣ

2 ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ '50 Στην αρχή του 1950, οι δυνάμεις του Κέντρου ( Ε. Π. Ε. Κ.) κατάφεραν να αποκτήσουν την εξουσία και με αρχηγό το γηραιό στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα κυβέρνησαν για μισή σχεδόν τετραετία. Επρόκειτο για μια σειρά κυβερνήσεων με περιορισμένη ευχέρεια ελιγμών αλλά και ισχνότατη ισχύ στο πολιτικό πεδίο, που όπως και αυτές που ακολούθησαν τελούσε υπό τη διαρκή αμερικανική κηδεμονία. Η εκλογική ήττα της Ε. Π. Ε. Κ. το 1952, εκτός από τη διεύρυνση των κατασταλτικών μέτρων για τους ηττημένους του Εμφυλίου, σήμανε και το οριστικό τέλος του γενικότερου πολιτικού διαβήματος που αντιπροσώπευε, δηλαδή της πολιτικής συναίνεσης και της κοινωνικής συμφιλίωσης. Η εξοστρακισμένη, από την πολιτική ζωή της χώρας, Αριστερά βρήκε χώρο έκφρασης στη σύσταση της Ε. Δ. Α. (1951), η οποία αναδείχτηκε σε σημαντικό - αν και σταθερά αποκλεισμένο από τα κέντρα λήψης αποφάσεων - πόλο. Μετά τη διάλυση του K έντρου ως αυτόνομου πολιτικού φορέα, η Ε. Δ. Α. ουσιαστικά επέκτεινε την εκλογική της επιρροή σε ένα σημαντικό τμήμα της ΕΑΜογενούς κεντροαριστεράς.

3 ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ Το διάστημα μετά το 1952, υπήρξε περίοδος σχεδόν ολοκληρωτικής κυριαρχίας για την αναδομημένη συντηρητική παράταξη, όπως αυτή διαμορφώθηκε αρχικά από τον Ελληνικό Συναγερμό και στη συνέχεια από την Ε. Ρ. Ε. Ο Ελληνικός Συναγερμός, που σε μεγάλο βαθμό αποτελούσε μετεξέλιξη της αντιβενιζελικής παράταξης, συστάθηκε από το στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο και εκπροσωπούσε - μεταξύ άλλων - τα νέα μεσαία αστικά στρώματα. Πρόκειται για εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που επιζητούσαν να διαχειριστούν οικονομικά και κοινωνικά την " ανασυγκρότηση ", βασικό κινητοποιητικό πρόγραμμα της εποχής. ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '50 Για πρώτη φορά στην περίοδο 1952-63 συντελέστηκε μια διαδικασία αστικοποίησης του πληθυσμού στην Ελλάδα, κατά την οποία η αναλογία αγροτικού - αστικού τομέα ανατράπηκε υπέρ του δεύτερου με κύριο τόπο απορρόφησης το πολεοδομικό συγκρότημα των Αθηνών. Παράλληλα, η αθρόα κίνηση από την ύπαιθρο στις πόλεις συνοδεύτηκε από τη ραγδαία ανάπτυξη του εξωτερικού μεταναστευτικού ρεύματος. Οι δομικές αλλαγές που σημειώθηκαν αποτυπώνονται κυρίως στην εργασία ( μορφές απασχόλησης ), στην κατανάλωση και στα κυβερνητικά μέτρα για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της οικονομίας.

4 ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ Για πρώτη φορά στην περίοδο 1952-63 συντελέστηκε μια διαδικασία αστικοποίησης του πληθυσμού στην Ελλάδα, κατά την οποία η αναλογία αγροτικού - αστικού τομέα ανατράπηκε υπέρ του δεύτερου με κύριο τόπο απορρόφησης το πολεοδομικό συγκρότημα των Αθηνών. Παράλληλα, η αθρόα κίνηση από την ύπαιθρο στις πόλεις συνοδεύτηκε από τη ραγδαία ανάπτυξη του εξωτερικού μεταναστευτικού ρεύματος. Οι δομικές αλλαγές που σημειώθηκαν αποτυπώνονται κυρίως στην εργασία ( μορφές απασχόλησης ), στην κατανάλωση και στα κυβερνητικά μέτρα για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της οικονομίας. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Η μετεμφυλιακή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα σημάδευσε βαθιά, συχνά ανεξίτηλα, τις συνειδήσεις του πνευματικού κόσμου και αποτυπώθηκε ποικιλότροπα στα έργα τους. Στο χώρο της λογοτεχνίας συνυπήρχαν τρεις διαφορετικές γενιές, με την παλαιότερη ( τη γενιά του '30, με εξέχοντες τους Μ. Καραγάτση, Γ. Θεοτοκά, Η. Βενέζη, Σ. Μυριβήλη κ. ά.) να ελέγχει την πνευματική ζωή του τόπου. Μερικοί από αυτούς, όπως ο Ο. Ελύτης με το Αξιον Εστί και ο Ν. Καζαντζάκης με τα πιο γνωστά σήμερα έργα του ( Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται κ. ά.), συγκροτούν μεγάλες δημιουργίες, η απήχηση των οποίων αυξάνεται στο πέρασμα του χρόνου. Δημιουργοί όπως οι Α. Εμπειρίκος ( ποιητής και πεζογράφος ) και Ν. Εγγονόπουλος ( ποιητής και ζωγράφος ) συνέχισαν τη δική τους μοναχική πορεία, με τον υπερρεαλισμό να αποτελεί το θεμελιακό άξονα στην τέχνη τους.

5 Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Ο χώρος που σημαδεύει την αμφίσημη αυτή περίοδο είναι αυτός του λαϊκού τραγουδιού. Ως απάντηση στη μετανάστευση και την αστυφιλία, τη φτώχεια και την κρατική καταστολή, το λαϊκό τραγούδι με μια πλειάδα σημαντικών τραγουδιστών - δημιουργών - ανάμεσά τους οι Σ. Καζαντζίδης, Μ. Χιώτης, Γ. Μπιθικώτσης, Β. Τσιτσάνης κ. ά.- καταγράφει γνήσια τη δύσκολη καθημερινότητα της εποχής. Στο χώρο της μουσικής, καταλυτικές είναι οι παρουσίες του Μ. Χατζιδάκι με την πολύμορφη δραστηριότητά του ( σταθμός η διάλεξή του για το ρεμπέτικο τραγούδι ), το " Ελληνικό Χορόδραμα " της Ρ. Μάνου και οι εμφανίσεις κορυφαίων προσωπικοτήτων, όπως ο Δ. Μητρόπουλος ( στη διεύθυνση της κρατικής ορχήστρας κ. ά.) και η Μ. Κάλλας ( στην όπερα ).

6 Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν μία περίοδος πολιτικών διενέξεων, πολιτικής έντασης και οικονομικού ανταγωνισμού μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των χωρών που την υποστήριζαν και του Δυτικού κόσμου, κυρίως της Αμερικής, μετά το τέλος του 2 ου Παγκοσμίου Πολέμου και διήρκεσε από το 1945 έως το 1991. Παρά το γεγονός οτι τα αντίπαλα μέρη στρατιωτικά δεν αντιπαρατάχθηκαν ποτέ, αποτέλεσε περίοδο στρατιωτικών συνασπισμών, στρατηγικών ενεργειών, αγώνα για τον πυρηνικό οπλισμό, προπαγάνδας και κυρίως τεχνολογικού ανταγωνισμού Οι δύο υπερδυνάμεις που προέκυψαν μετά το τέλος του πολέμου, δηλαδή η Αμερική και η Ρωσία, παρά το γεγονός οτι συμμάχησαν εναντίον του Άξονα κατά τον πόλεμο, μετά το τέλος του, διαφώνησαν για την μετά τον πόλεμο διαμόρφωση του κόσμου.

7 Ο εμφύλιος πόλεμος είναι πόλεμος μεταξύ δύο οργανωμένων ομάδων που ανήκουν στο ίδιο κράτος ή χώρα, ή, λιγότερο συχνά, ανάμεσα σε δύο χώρες που δημιουργήθηκαν από έναν πρώην ενωμένο κράτος. Ο στόχος της μιας πλευράς μπορεί να είναι η κατάληψη του ελέγχου της χώρας ή μιας περιοχής, η ανεξαρτησία μιας περιοχής ή η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής.

8  ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ  http :/ / Ww2.GR  http://ellas.pblogs.gr


Κατέβασμα ppt "ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΚΑΡΗΣ Γ ’3 ΕΡΓΑΣΙΑ 7 ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΚΑΡΗΣ Γ ’3 ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 50’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΜΒΥΛΙΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google