Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο διάλογος Αθηναίων-Μηλίων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο διάλογος Αθηναίων-Μηλίων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο διάλογος Αθηναίων-Μηλίων

2 Το αρχαίο θέατρο της Μήλου

3 Μήλος Ηφαιστειακό νησί της Μήλου
Κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους Έχει σχήμα πετάλου και το πιο γνωστό μνημείο της είναι η Αφροδίτη της Μήλου.

4 Μήλος

5 Εντάσσεται στο ευρύτερο χρονικό πλαίσιο του Πελοποννησιακού πολέμου.
Τοποθετείται στη Μήλο το 416 π.Χ. Ο διάλογος πραγματοποιείται μεταξύ Αθηναίων και Μηλίων.

6 Η συζήτηση Το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν να πείσουν οι Αθηναίοι τους Μηλίους για να συμμαχήσουν. Το αποτέλεσμα ήταν οι Μήλιοι να αρνηθούν τη συμμαχία.

7 Από την ανθρώπινη συμπεριφορά συμπεραίνουμε:
Ότι οι απόψεις και τα πιστεύω δεν αλλάζουν από επιχειρήματα που δεν στέκουν. Στις μέρες μας: Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν προδίδουν τις απόψεις τους για το συμφέρον τους ή επειδή τρομοκρατούνται από ισχυρούς.

8 Χαρακτηρισμός Αθηναίων από τα λόγια τους
Αθηναίοι Επιδιώκουν να δείξουν πως είναι κυρίαρχοι και πιο δυνατοί στρατιωτικά από τους Λακεδαιμονίους. Συμπεριφέρονται στους Μηλίους σαν να μην έχουν προσωπική άποψη και προσπαθούν να τους πείσουν να συμμαχήσουν όχι και με το καλύτερο τρόπο Με το ύφος τους δείχνουν τη δύναμη που νομίζουν πως έχουν και την επιρροή που ασκούν πάνω στους Μηλίους.

9 Χαρακτηρισμός Μηλίων από τα λόγια τους.
Οι Μήλιοι είναι οι διαλλακτικοί σε αυτή τη συζήτηση. Ακούν τους Αθηναίους και διαφωνούν με τις απόψεις τους. Δείχνουν αδιάφθοροι και υποστηρίζουν τα πιστεύω τους και δεν επηρεάζονται από τους Αθηναίους. Σε κανένα σημείο δεν προσβάλουν τους Αθηναίους.

10 Η συμπεριφορά των Αθηναίων
Οι Αθηναίοι ξέρουν ότι έχουν μεγαλύτερη ναυτική δύναμη και προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν.

11 Επιχειρήματα και ιστορικά γεγονότα
Αν ήμασταν στην θέση των Μηλίων, θα τους λέγαμε ότι επειδή έχουν την δύναμη δεν μπορούν να επιβάλουν την θέληση τους στους Μηλίους. Επίσης υπάρχουν και κάποια παραδείγματα όπως οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί που ήθελαν να επιβάλλουν την θέληση τους αλλά στο τέλος βγήκαν ηττημένοι όμως.

12 Παραδείγματα για την αλαζονεία
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα με αλαζονεία της δύναμης από το παρελθόν , και είναι τα εξής πιο σημαντικά. Το πρώτο παράδειγμα είναι όταν οι Γερμανοί στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο που η Γερμανία ήθελε να κατακτήσει όλη την Ευρώπη. Άλλο παράδειγμα είναι όταν οι Αμερικανοί επιτέθηκαν με άγριο τρόπο στο Αφγανιστάν. Ένα τελευταίο παράδειγμα είναι όταν η Ελλάδα πήρε το EURO 2004 και οι αντίπαλοι της την υποτίμησαν.

13 Τα επιχειρήματα των Μηλίων
Ζητούν από τους Αθηναίους να είναι φίλοι παρά εχθροί. Επίσης λένε ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να κάνει εχθρούς τους ουδέτερους. Έπειτα τους λένε ότι, αν κάνουν πόλεμο, θα αντισταθούν. Και λένε ότι θα βοηθήσουν τους Λακεδαιμονίους, παρόλο που έχουν ελλείψεις.

14 Τα επιχειρήματα των Αθηναίων
Δίνουν την ευκαιρία στους Μηλίους να λένε την γνώμη τους. Λένε ότι μπορούν να σώσουν την Μήλο. Υποστηρίζουν ότι έχουν κοινούς στόχους με τους Μηλίους. Αναφέρουν ότι έχουν πολύ μεγάλη στρατιωτική δύναμη και δεν φοβούνται τους Λακεδαιμόνιους. Μιλάνε για το θάρρος τους.

15 Παιχνίδι ρόλων Ακολουθεί η δραματοποίηση του διαλόγου Αθηναίων – Μηλίων Καθώς και συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τον διάλογο Εξαγωγή συμπερασμάτων και αναγνώριση του σχήματος « ύβρις – νέμεσις» σε σχέση και με τις υπόλοιπες εργασίες των ομάδων

16 Εργασία των μαθητών Έφη Μαδεμτζίδου Ανανία Μεγαλομάτη
Χρήστου Καμπουράκη Παύλου Τζιούτζια


Κατέβασμα ppt "Ο διάλογος Αθηναίων-Μηλίων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google