Γυναίκες που έμειναν στην ιστορία για τις ανθρωπιστικές τους δράσεις

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΞΟΝΑΣ ΔΡΑΣΗΣ : ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΘΕΜΑ : ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
Advertisements

St Emilie de Vialar. «Στο τέλος του 1832 ίδρυσα στη γενέτειρά μου, το Gaillac του Ταρν, ένα μοναχικό Τάγμα των Αδελφών του Ελέους, υπό την προστασία του.
1, 2, Περιγραφή θέματος Θέμα: η Ανθρώπινη Πολυμορφία, όπως αυτή μπορεί να εκφραστεί σε όλους τους τομείς και τα περιβάλλοντα της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Η χλωρίδα του Υμηττού στη Λογοτεχνία, στη Μυθολογία, στον Πολιτισμό και τις φαρμακευτικές της ιδιότητες Σχολείο: 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ Επιβλέπων.
Γυναίκες που έγραψαν και γράφουν ιστορία: Οι γυναίκες στην επιστήμη
Μάθημα: Project Τα δικαιώματα του παιδιού στον χώρο και στον χρόνο
ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ.
ΣΟΡΟΠΤΙΜΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «ΑΡΕΤΟΥΣΑ»
Cerec Εργασία στο μάθημα «Εφαρμογές Οδοντιατρικής Πληροφορικής» των μαθητών: Αντωνόπουλος Αντώνης Ζαφειρίου Σταύρος-Παναγιώτης Έτος: 2013 Αριστοτέλειο.
ΘΕ.3: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ
 Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα  Ε.Ο.Κ..
IST CULTIVATE-EU Τί είναι: Συνοδευτικό μέτρο του προγράμματος IST, υπαγόμενο στην Kεντρική Δράση ΙII, στον τομέα «Ψηφιακή Κληρονομιά και Πολιτιστικό.
Πληροφορίες στο διαδίκτυο. Δραστηριότητα: Ας βοηθήσουμε τη Γεωργία και τον Παντελή.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ &
ΜΗΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ Η ΑΓΙΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ.
Τοπική Ιστορία Δράμα, 12/1/2011
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ (ΓΥΜΝΑΣΙΟ και ΛΥΚΕΙΟ) ΕΞΩΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:
ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗ ΣΤ2 1 Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ.
Οι ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) ως εργαλεία για την ανάπτυξη κριτικής ιστορικής σκέψης: εκπαιδευτικό λογισμικό, χρήση διαδικτύου ΜΕ.
24 November 2014Γεωργία Μουάγκι1. Δομή της παρουσίασης Έμβληματα του Ερυθρού Σταυρού Χρήση του εμβλήματος Τι είναι ο Ερυθρός Σταυρός Τι είναι οι στοχοί.
4Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Το τείχος του Βερολίνου
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ.
Τα οδωνύμια της Κρύας Βρύσης
Παρουσίαση Μικροδιδασκαλίας Αντωνακάκης Γεώργιος Ηράκλειο 01/12/2014.
Η νομοθεσία και η διοίκηση εκσυγχρονίζονται κεφ. 23
Η Εθνική Χαρτοθήκη συναντά τους μαθητές. Η Εθνική Χαρτοθήκη ιδρύθηκε το 1997 ως Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (ΕΚΕΧΧΑΚ) - Εθνική.
Μητέρα Τερέζα Πραγματικό : όνομα Agnesë Gonxhe Bojaxhiu
ΘΕ: Προσφορά και Μαρτυρία Πίστης στον Σύγχρονο Κόσμο
ΧΡΟΝΙΑ UNESCO.
«ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΘΩΟΤΗΤΑ» Βιβλιοθήκη Ζαγοράς Βιβλιοθήκη Ζαγοράς Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011 Δευτέρα 28 Νοεμβρίου :00 μμ 12:00 μμ Το Πολυμέρειο Λύκειο.
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σεμερτζόγλου Γιώργος Γ3
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Οι διακηρύξεις δεν προστάτευαν τη μικρή Υφαντρα
Μητρικός Θηλασμός Υποστήριξη μητέρας προς μητέρα
ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΤΗΣ ΤΑΫΛΑΝΔΗΣ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ θέμα Εισαγωγή Ιστορικό Εξοπλισμός (στολή)
Νίκος Παναγιωτόπουλος
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
ΛΑΛΙΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Β2 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ.
ΛΕΟΝ...κύκλωση Ο.Ε. Δραστηριότητες ομίλου επιχειρηματικότητας
Σύγχρονοι συλλογικοί Σαμαρείτες
ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ Η κοινωνία προσπαθεί να καλλιεργήσει τη φιλαναγνωσία παιδιών και ενηλίκων με διάφορους τρόπους.
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Κωνσταντίνος Οικονομίδης Γ΄2 4/3/15 Θρησκευτικά ΘΕ4: «Πού είναι ο Θεός;» Η οδύνη του σύγχρονου.
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Θρησκευτικά
Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
©Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού /fametrivia.html.
Εργασία Λογοτεχνίας “Η γυναίκα στην σύγχρονη εποχή” Από τους μαθητές:
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΜΗΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ Νόμπελ Ειρήνης. Βιογραφία: Γεννήθηκε στα Σκόπια το 1910 Στα 12 αισθάνθηκε το κάλεσμα από τον Θεό Στα 18 εισάγεται στο Τάγμα των αδερφών.
Κουβαλούσα το βάρος της μοναξιάς αγκομαχώντας. Βίωνα την άρνηση των ανθρώπων σε όλο το μεγαλείο της. Είπα αυτό είναι πια και παραιτήθηκα κλείστηκα στην.
«εάν όλοι βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον, κανένας άνθρωπος δεν θα ήταν εξαρτημένος από την τύχη» ~ Μένανδρος ~
12. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ορθοδοξίας
ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ RICHARD CLOGG Φοιτητριες: ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΜΥΡΝΗΣ
Εκπαιδευτικό Πολιτιστικό Πρόγραμμα
Ευάγγελος Αλμπανίδης Καθηγητής
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΘΡΩΠΟΙ-ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
Ο εθελοντισμός άλλοτε και σήμερα
Ερευνητική εργασία Ερευνητική ομάδα: Υπεύθυνη καθηγήτρια:
Θρησκευτικά Γιώργος Λεπίδας.
Προτυπο πειραματικο γυμνασιο ευαγγελικησ Ειρηνη περακη γ3
Χριστιάννα Ποταμιάνου
ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Γυναίκες που έμειναν στην ιστορία για τις ανθρωπιστικές τους δράσεις Μαθητές: Μαρία Κασσαμανώλη, Αναστασία Πετράκη, Μαρία Στρογγύλη, Δημήτρης Χατζηβλασίου, Μαριαλένα Χελιδώνη, Λένα Χριστοδούλου. Β’ Λυκείου Αριστοτελείου Κολλεγίου Επιβλέπουσα: Παπαχρήστου Μαρία

Εισαγωγή Το γεγονός ότι πολλές γυναίκες αφιέρωσαν τη ζωή τους σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες και δεν αναγνωρίστηκαν από το ευρύ κοινό μας παρακίνησε να ασχοληθούμε με αυτή την εργασία.

Γυναίκες που μας απασχόλησαν ήταν Μαριάννα Βαρδινογιάννη η Μητέρα Τερέζα η Ελένη Σκυλίτση η Πριγκίπισσα Νταϊάνα η Βασίλισσα Όλγα η γερόντισσα Γαβριηλία Βασίλισσα Φεοντόροβνα Αντζελίνα Τζολί.

Η εργασία μας στηρίχθηκε σε... Ερωτηματολόγια Βιβλιογραφικές πηγές Διαδικτυακή έρευνα Επίσκεψη στη τοπική βιβλιοθήκη

Μεθοδολογία Διανείμαμε ερωτηματολόγια με στόχο: να συνειδητοποιήσουμε το ενδιαφέρον που δείχνει η νέα γενιά απέναντι σε τόσο σημαντικές προσωπικότητες να μάθουμε αν πιστεύουν ότι η φιλανθρωπική δράση αυτών των σημαντικών ανθρώπων ενεργοποιεί τους πολίτες και το κράτος στην ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών και στην ενίσχυση τέτοιων προσπαθειών.

Αποτελέσματα ερωτηματολογίων Άνδρες : γνωρίζουν τη συμβολή της Μητέρας Τερέζας και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στη ανθρωπότητα δεν είναι καθόλου ενημερωμένοι για τις αγαθοεργίες της βασίλισσας Όλγας και της πριγκίπισσας Νταιάνα πιστεύουν ότι η φιλανθρωπική δράση σημαντικών γυναικών δεν έχει αναδειχθεί στην εποχή μας.

Σχήμα 1: Γνωρίζετε ποιο βραβείο Νόμπελ δόθηκε στη Μητέρα Τερέζα; Σχήμα 2:Γνωρίζετε τις φιλανθρωπικές δράσεις με τις οποίες ασχολήθηκε η βασίλισσα Όλγα;

Αποτελέσματα ερωτηματολογίων Γυναίκες : υψηλότατο ποσοστό επιτυχίας στις γνώσεις σχετικά με την Μητέρα Τερέζα, την Μαριάννα Βαρδινογιάννη, την Angelina Jolie, την γερόντισσα Γαβριηλία και την Πριγκίπισσα Νταιάνα. θεωρούν πως η φιλανθρωπική δράση αυτών των γυναικείων προσωπικοτήτων έχει αναδειχθεί στην εποχή μας.

Σχήμα 1: Γνωρίζετε τι ανακηρύχθηκε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη το 1999; Σχήμα 2: Γνωρίζετε τη συμβολή της Μαριάννας Βαρδινογιάννη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό;

Μητέρα Τερέζα Ήταν μια καθολική μοναχή από την Αλβανία. Ίδρυσε το Τάγμα των Αδερφών του Ελέους στην Καλκούτα, κέρδισε το βραβείο ειρήνης του Πάπα Ιωάννη ΧΧΙΙΙ και το νόμπελ ειρήνης το 1979. Επιπλέον άνοιξε 25 Οίκους στην Ινδία. Οι οίκοι της φροντίζουν ετοιμοθάνατους, ναρκομανείς, πόρνες, κακοποιημένες γυναίκες, ορφανά παιδιά, και ασθενείς από ΑΙDS.

Μαριάννα Βαρδινογιάννη Προωθεί τον πολιτισμό ειρήνης και στηρίζει τη προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη είναι επίσης ιδρύτρια και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Από το 1999 είναι Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO. Είναι επίσης μέλος διοικητικών συμβουλίων διεθνών ανθρωπιστικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων και φορέων.

Βασίλισσα Όλγα Η πρώτη βασίλισσα των Ελλήνων νοιαζόταν ιδιαίτερα για την ανακούφιση των συνανθρώπων της καθώς και η καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης, η ανάδειξη του ρόλου των γυναικών στην ελληνική κοινωνία και η ενδυνάμωση της ορθοδοξίας. Καθημερινά επίσης ασχολούνταν με φιλανθρωπικές δραστηριότητες τις οποίες και χρηματοδοτούσε από δικά της κεφάλαια.

Angelina Jolie Ασχολείται με ανθρωπιστικές εκστρατείες και εκδηλώσεις διάφορων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Η Angelina είναι Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unicef, μέλος των Γιατρών χωρίς Σύνορα και ενισχύει οικονομικά καμπάνιες όπως την "ONE Campaign" και τα "Παιδιά που χρειάζονται προστασία".

Πριγκίπισσα Ελισάβετ Φεοντόροβνα Κατηχήθηκε και προσχώρησε στην Ορθόδοξη Εκκλησία το 1891. Από τη μέρα εκείνη η Ελισάβετ αφιερώθηκε σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Προσπαθούσε με κάθε τρόπο να βοηθήσει τους φτωχούς και τους πάσχοντες. Το 1904 η Ρωσία μπήκε στην περιπέτεια του Ρώσο-Ιαπωνικού πολέμου. Η Ελισάβετ οργάνωσε τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Επισκεπτόταν τους τραυματίες και έκανε εράνους για τους στρατιώτες.

Έλενα Σκυλίτση Βενιζέλου Ίδρυσε μαιευτήριο το οποίο ονόμασε Μαρίκα Ηλιάδη. Στο Παρίσι συμβάλλει για την ίδρυση νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού, στο Λονδίνο προσφέρει γήπεδο σε γηροκομείο, στη Χίο ιδρύει το Σκυλίτσειον Νοσοκομείο, ενώ στην Αθήνα συμβάλλει για την ανέγερση του νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού. Εκεί ιδρύει επίσης τη Σχολή Νοσοκόμων – Μαιών Βιργινίας Σκυλίτση καθώς και σχολή για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Συμπεράσματα Παρόλο που το ευρύ κοινό διαθέτει ορισμένες στοιχειώδεις γνώσεις για αυτές τις γυναίκες ωστόσο δεν είναι επαρκείς για να αναγνωριστεί το έργο τους. Αν και υπάρχουν χιλιάδες ιστοσελίδες που περιέχουν πληροφορίες για αυτές, πολλές δεν είναι έγκυρες.

Βιβλιογραφία http://www.menslounge.gr/hot_stuff/celebrities/antzelina_tzoli.html#ixzz28RhQag2E http://www.mylady.gr/arthra/2011/04/elena-skulitsi-venizelou/ http://www.greekroyalfamily.gr/history-archive/dadication/491-i-plousia-filanthropiki-drastiriotita-tis-protis-vasilissas-ton-ellinon-olgas.html http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=7&artid=149777 http://www.palo.gr/cluster/articles/lifestyle/576/?clid=194844 http://www.star.gr/Pages/Lifestyle.aspx?art=113249&artTitle=oi_filanthropoi_tou_hollywood http://o-nekros.blogspot.gr/2010/09/blog-post_29.html http://biographies.neaacropoli.gr/index.php?option=com_content&view=article&catid=21:xristianismos&id=132:--1910-1997-mother-tereza&Itemid=38 http://www.elpida.org/gr/mvv.html#.UK9fPuS9RF