Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Προτυπο πειραματικο γυμνασιο ευαγγελικησ Ειρηνη περακη γ3

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Προτυπο πειραματικο γυμνασιο ευαγγελικησ Ειρηνη περακη γ3"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Προτυπο πειραματικο γυμνασιο ευαγγελικησ Ειρηνη περακη γ3
ΜΗΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ Προτυπο πειραματικο γυμνασιο ευαγγελικησ Ειρηνη περακη γ3

2 ΜΗΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ Πραγματικό όνομα Agnesë Gonxhe Bojaxhiu Γέννηση
26 Αυγούστου 1910 Σκόπια (τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, σήμερα ΠΓΔΜ) Θάνατος 5 Σεπτεμβρίου 1997 (87 ετών) Καλκούτα (Ινδία) Εθνικότητα Αλβανική Υπηκοότητα Ινδική Θρησκεία Καθολική Χριστιανή Βραβεύσεις Νόμπελ Ειρήνης 1979

3 Agnes Gonxha Bojaxhiu Η Agnes Gonxha Bojaxhiu, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στα Σκόπια το 1910 και σε ηλικία δώδεκα μόλις ετών ήταν σίγουρη ότι ο σκοπός για τον οποίο ήρθε στον κόσμο ήταν να διαδώσει την αγάπη για τον Ιησού και να βοηθήσει τους συνανθρώπους της.

4 Στα δεκαοχτώ της έφυγε από την οικογένειά της και έγινε μέλος στις «Αδελφές του Λορέτο», μιας ιρλανδικής σχολής καλογριών που πραγματοποιούσε ιεραποστολή στην Ινδία. Έπειτα από μερικούς μήνες βασικής εκπαίδευσης στο Δουβλίνο ταξίδεψε για την Ινδία όπου και άρχισε επισήμως το ιεραποστολικό της έργο.

5 Από το 1931 έως το 1948 η Μητέρα Τερέζα δίδαξε στην Καλκούτα.
Όμως, η φτώχεια και η δυστυχία που μάστιζε την Ινδία δεν μπορούσε να την αφήσει ασυγκίνητη. Έτσι, το 1948 πήρε άδεια από τους ανωτέρους της προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες της εκτός μονής, στις φτωχογειτονιές της Ινδίας.

6 Με ελάχιστους πόρους εγκαινίασε ένα ανοιχτό σχολείο για τα άπορα παιδιά της Καλκούτα ενώ σύντομα βρήκε συμπαράσταση από εθελοντές και χορηγούς που της έδωσαν την δυνατότητα να επεκτείνει το πεδίο δράσης της. Το 1950 δημιούργησε το δικό της «τάγμα», τις «Ιεραποστολές Φιλανθρωπίας» έργο του οποίου ήταν να αγαπάει και να φροντίζει όσους ήταν στο περιθώριο της ζωής.

7 ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ Το φιλανθρωπικό της έργο έχαιρε παγκόσμιας αναγνώρισης και βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης(1971) από τον Πάπα Ιωάννη XXIII. Το τιμήθηκε με το Βραβείο Νεχρού για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης.

8 ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο προκειμένου να βοηθήσει τους φτωχούς και τους αρρώστους . Ενδεικτικά, βοήθησε τους πεινασμένους στην Αιθιοπία, τα θύματα της πυρηνικής έκρηξης στο Τσερνομπίλ καθώς και τα θύματα ενός σεισμού στην Αρμενία.

9 ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑ Το 1983, κατά την διάρκεια επίσκεψής της στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β', έπαθε καρδιακή προσβολή και έκτοτε κυκλοφορούσε με βηματοδότη. Η Μητέρα Τερέζα πέθανε το 1997 στην Καλκούτα της Ινδίας και, αμέσως μετά τον θάνατό της, αγιοποιήθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.

10

11 ΠΗΓΕΣ


Κατέβασμα ppt "Προτυπο πειραματικο γυμνασιο ευαγγελικησ Ειρηνη περακη γ3"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google