Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗ ΣΤ2 1 Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗ ΣΤ2 1 Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗ ΣΤ2 1 Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ

2 ΑΝΘΙΜΟΣ ΓΑΖΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ Μηλιές Πηλίου 1 & 2 ΜΕΡΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ 1 & 2 ΕΙΚΟΝΕΣ1&2 ΠΗΓΕΣ ΜΠΕΣ ΔΕΣ ΤΕΛΟΣ

3 Ο Άνθιμος Γαζής γεννήθηκε στις Μηλιές Πηλίου το 1764 και πέθανε στην Σύρο το 1828.

4 Γεννήθηκε από φτωχούς γονείς. Βαπτίσθηκε με το όνομα Αλέξανδρος, το οποίο το άλλαξε σε Άνθιμος. Το οικογενειακό του όνομα Γκάζαλης το άλλαξε σε ελληνικότερο δηλαδή Γαζής. Ο Άνθιμος ήταν Έλληνας συγγραφέας, χαρτογράφος και από τους σημαντικότερους διαφωτιστές, που αγωνίστηκε για την διάδοση των ευρωπαϊκών ιδεών στην Ελλάδα. Συνέβαλε στην εκπαιδευτική προσπάθεια των λογίων της εποχής του, καθώς και στην οργάνωση της Ελληνικής Επανάστασης. Ασχολήθηκε με την εκδοτική επιμέλεια, τη μετάφραση και τη συγγραφή μεγάλου αριθμού έργων, ενώ αργότερα υπήρξε αρχηγικό μέλος της Φιλικής Εταιρίας συμμετέχοντας ενεργά στα πολιτικά και στρατιωτικά δρώμενα του 1821.

5 Tην Πρωτομαγιά του 1821, ανήμερα του Πάσχα, κήρυξε την επανάσταση στη Θεσσαλία και τη Μαγνησία και έλαβε μέρος σε όλες τις μετέπειτα μάχες στην περιοχή. Μετά την αποτυχία της επανάστασης στην Θεσσαλία κατέφυγε στον Νότο και διορίσθηκε μέλος του Αρείου Πάγου. Συμμετείχε σε όλες τις εθνοσυνελεύσεις, αλλά ύστερα ξεχάσθηκε από τους υπόλοιπους και έγινε σχολάρχης στην Τήνο και την Σύρο.

6 Οι γονείς του, Παναγιώτης και Μαρία Γκάζαλη, είχαν αποκτήσει εφτά ακόμη παιδιά. Ο Άνθιμος (του οποίου το κοσμικό όνομα ήταν Αναστάσιος) έμεινε ορφανός από πατέρα σε ηλικία τριών ετών. Ο Γαζής ήταν Διδάσκαλος του Γένους και Φιλικός. Μετά τις σπουδές του στην γενέτειρά του και στην Πόλη, εγκαταστάθηκε το 1796 στην Βιέννη ως παπάς του ναού της εκεί ελληνικής παροικίας. Η δράση του όμως ήταν πολύ ευρύτερη: εκδοτική, συγγραφική, πολιτική. Από το 1799 έως το 1821 εκδίδει διάφορα έργα (μαθηματικά, αστρονομικά, ιστορικά, γεωγραφικά) Ελλήνων ή ξένων συγγραφέων σε δική του συνήθως μετάφραση.

7 Από τα δικά του συγγράμματα πρέπει να μνημονευθεί η δίτομη Ελληνική Βιβλιοθήκη με βιογραφίες των αρχαίων συγγραφέων, και το μνημειώδες τρίτομο Λεξικό της αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας. Στο μεταξύ, από το 1811 έως το 1814 εκδίδει το δεκαπενθήμερο περιοδικό Ερμής ο Λόγιος, από τις στήλες του οποίου παρακολουθούν και σχολιάζουν τα φιλολογικά γεγονότα και τα πνευματικά κινήματα της Κεντρικής Ευρώπης. Ήταν το πιο αξιόλογο ελληνικό περιοδικό των προεπαναστατικών χρόνων.

8

9

10 http://www.lib.uoa.gr/hellinomnimon/authors//Gazis.html http://www.lib.uoa.gr/hellinomnimon/authors//Gazis.html http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%BD%CE% B8%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CE%93%C E%B1%CE%B6%CE%AE%CF%82 http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%BD%CE% B8%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CE%93%C E%B1%CE%B6%CE%AE%CF%82 Έγχρωμη εγκυκλοπαίδεια ‘’ΔΟΜΗ‘’.

11 http://www.e-istoria.com/thi1.html

12


Κατέβασμα ppt "ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗ ΣΤ2 1 Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google