Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μάθημα: Project Τα δικαιώματα του παιδιού στον χώρο και στον χρόνο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μάθημα: Project Τα δικαιώματα του παιδιού στον χώρο και στον χρόνο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μάθημα: Project Τα δικαιώματα του παιδιού στον χώρο και στον χρόνο
Ομάδα: Anonymous Mέλη: Αναστάσης Μάρης Γιάννης Μουρτογιάννης Δημήτρης Ουσταμπασίδης Παναγιώτης Ναούμης

2 Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά ζητήματα καθώς όταν αναφερόμαστε στην έννοια δικαίωμα εννοούμε την ελευθερία έκφρασης της προσωπικότητας μας και τη δυνατότητα απόδοσης συναισθημάτων και απόψεων μας.

3 Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα που προβλέπονται από νόμους και διεθνείς συμβάσεις. Το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα των παιδιών, είναι η ∆ιεθνής Σύμβαση για τα ∆ικαιώματα του Παιδιού του 1989.

4 Αρχαία Ελλάδα Αθήνα : Η εκπαίδευση και η προστασία ήταν οι πρωταρχικές ανάγκες των παιδιών. Τα αγόρια μέχρι τα πρώτα χρόνια της ζωής τους πήγαιναν στο σχολειό ενώ η θέση του κοριτσιού ήταν δίπλα στην μητέρα της. Κατά την εφηβική ηλικία είχαν δικαίωμα να παρευρίσκονται στην εκκλησία του δήμου χωρίς όμως τη δυνατότητα ψήφου. Όταν τελείωνε η δίχρονη εφηβεία, οι νεαροί γίνονται πολίτες με πλήρη δικαιώματα. Σπάρτη :Το αγόρι έμενε σπίτι του ως τα επτά του χρόνια και μορφωνόταν ακούγοντας συζητήσεις πάνω σε πολιτιστικά θέματα ενώ το κορίτσι έμενε σπίτι με την μητέρα του. Μετά τα επτά τους χρόνια τα αγόρια απομακρύνονταν από το σπίτι και οργανώνονταν σε έναν ιδιαίτερα συστηματικό τρόπο εκπαίδευσης σε αγέλες. Οι αγέλες τρέφονταν, κοιμούνταν και έπαιζαν μαζί και βρίσκονταν υπό την εποπτεία του παιδονόμου.

5 Βυζάντιο(4ος -8ος αιώνας)
Σεξουαλική κακοποίηση: Παρ’όλο που είχαν νομοθετηθεί κάποιες ρυθμίσεις το πρόβλημα δεν αντιμετωπιζόταν ριζικά, καθώς οι νόμοι παραβλέπονταν. Δικαιώματα επιβίωσης: Υπήρχε έλλειψη της ιατρικής περίθαλψης, αλλά ταυτόχρονα η Εκκλησία είχε απαγορεύσει εκτρώσεις και εκθέσεις βρεφών με νομοθετική ρύθμιση από την Πολιτεία και ενδιαφερόταν για την υγεία τους με αποτέλεσμα τη δημιουργία ιδρυμάτων και την αφιέρωση αρκετών αγίων αποκλειστικά στην προστασία των παιδιών και τη θαυματουργική θεραπεία τους από τις αρρώστιες.

6 Βυζάντιο (8ος - 15ος αιώνας)
Εκπαίδευση:Το βυζαντινό εκπαιδευτικό σύστημα ακολουθούσε δύο κύκλους σπουδών .Στον πρώτο κύκλο σπουδών φοιτούσαν παιδιά από 7 χρονών και στο δεύτερο από 12 χρονών. Οι πόροι για την λειτουργία των σχολείων προέρχονταν απ’τα δίδακτρα που κατέβαλλαν οι μαθητές, ενώ λειτουργούσαν και δωρεάν σχολεία για τα ορφανά. Περίθαλψη: στο βυζάντιο κάθε πόλη είχε νοσοκομείο και υπήρχαν διάσπαρτοι γιατροί που έκαναν και δέχονταν επισκέψεις.

7 Τουρκοκρατία Η παιδεία των Ελλήνων κατά την τουρκοκρατία γινόταν σε τοπικά σχολεία αλλά και σε μεγάλες σχολές με οικονομική συνδρομή Ελλήνων, ντόπιων ή της διασποράς και την υποστήριξη και καθοδήγηση της Εκκλησίας, υπό την επίβλεψη του Οθωμανικού κράτους.

8 20ος-21ος αιώνας Φτάσαμε πια σε μια εποχή που οι βαρβαρότητες που ασκούνται εναντίον των παιδιών είναι λιγοστές. Με την Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού(1989)που ήταν ιδέα της Πολωνικής Κυβέρνησης και της Unicef έχουν αποφασιστεί τα δικαιώματα τα οποία ισχύουν σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Δικαιώματα Ανάπτυξης – Εξέλιξης Συμπεριλαμβάνουν όλα όσα τα παιδιά χρειάζονται για να μπορέσουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Για παράδειγμα το δικαίωμα της εκπαίδευσης, το παιχνίδι και η αναψυχή, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, η πρόσβαση σε πληροφορίες και η ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας

9 Δικαιώματα Επιβίωσης Kαλύπτουν το δικαίωμα του παιδιού για ζωή και τις ανάγκες που είναι πιο βασικές για την ύπαρξή του. Αυτά συμπεριλαμβάνουν ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης, στέγη, διατροφή και πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. Δικαιώματα Προστασίας Aπαιτούν τα παιδιά να προφυλλάσσονται από κάθε είδους κακοποίηση, αμέλεια και εκμετάλλευση. Καλύπτουν θέματα όπως ειδική φροντίδα για προσφυγόπουλα, βασανιστήρια, κακοποίηση στο σωφρονιστικό σύστημα, ανάμειξη σε εμπόλεμες διαμάχες, εργασία ανηλίκων, χρήση ναρκωτικών και σεξουαλική εκμετάλλευση.

10 Δικαιώματα Συμμετοχής
Eπιτρέπουν στα παιδιά να παίζουν ενεργό ρόλο στις κοινωνίες και τα έθνη τους. Αυτά περικλείουν την ελευθερία να εκφράζουν γνώμη, να έχουν λόγο σε ζητήματα που αφορούν στη ζωή τους, να συμμετέχουν σε οργανώσεις και να συναθροίζονται ειρηνικά. Σε άλλες χώρες , όπως αυτές της Αφρικής, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί υπάρχουν άλλες παραδόσεις, ενδυμασίες, ήθη και έθιμα, άρα και διαφορετικές συμπεριφορές απέναντι στα παιδιά. Σε αυτές τις τριτοκοσμικές χώρες η εκμετάλλευση και η κακοποίηση των παιδιών κυριαρχεί. Έτσι σας παρουσιάζουμε ένα σχετικό βίντεο για να δείτε το πόσο διαφορετικές και δύσκολες είναι οι καταστάσεις εκεί.

11 VIDEO


Κατέβασμα ppt "Μάθημα: Project Τα δικαιώματα του παιδιού στον χώρο και στον χρόνο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google