Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΗΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ Η ΑΓΙΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΗΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ Η ΑΓΙΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΗΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ Η ΑΓΙΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ

2 Μοναχή, Νομπέλ Ειρήνης 1979 (1910-1997)
Μητέρα Τερέζα Μοναχή, Νομπέλ Ειρήνης 1979 ( )

3 στα Σκόπια της σημερινής FYROM
Η Ανιές Γκόνξα (= μπουμπούκι) Μποζάξιου γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1910 στα Σκόπια της σημερινής FYROM (τότε έδαφος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) από βαθιά θρησκευόμενους καθολικούς γονείς της αλβανικής κοινότητας.

4 Η Αγία των Φτωχών πρωτοασχολήθηκε με τη φιλανθρωπία,
ακολουθώντας τα βήματα της μητέρας της. Μαζί πήγαιναν καθημερινά φαγητό σε μια φτωχή γειτόνισσα, αλκοολική και χήρα με έξι παιδιά, τα οποία αργότερα πήραν στο σπίτι, όταν εκείνη πέθανε.

5 Στα 18 χρόνια της αποχαιρετά φίλους και συγγενείς και ανεβαίνει στο τρένο με τελικό προορισμό την Ιρλανδία. Εντάσσεται στο καθολικό Τάγμα των Αδελφών του Λορέτο. Είναι πια η αδελφή Τερέζα.

6

7 Το 1929 τη στέλνουν στην Καλκούτα
για να διδάξει στο Μοναστηριακό Σχολείο St Mary's. Τον ελεύθερο χρόνο της φροντίζει αρρώστους.

8

9 Τον Σεπτέμβριο του 1947 η ζωή της μοναχής Τερέζας θα αλλάξει για πάντα όταν ακούει τη φωνή του Θεού να εγκαταλείψει το μοναστήρι και να αφιερώσει τη ζωή της στους φτωχότερους των φτωχών. Η Τερέζα γίνεται «μολύβι στο χέρι του Θεού». Την άδεια να εγκαταλείψει τον μοναστηριακό βίο θα της δώσει ένα χρόνο αργότερα ο ίδιος ο Πάπας Πίος ΙΓ'.

10 Φοράει ένα λιτό λευκό σάρι με μπλε μπορντούρα,
Καρφιτσώνει έναν μικρό σταυρό στο δεξιό της ώμο και βγαίνει στις φτωχογειτονιές της Καλκούτας. Στα χέρια της κρατάει μόνο ένα κομμάτι σαπούνι και πέντε ρουπίες. Ξυπνάει καθημερινά στις 4.30 τα χαράματα για να καθαρίσει νεογέννητα μωρά και πληγές αρρώστων στους δρόμους.

11

12 Το 1948 ανοίγει το πρώτο σχολείο στις φτωχογειτονιές της πόλης.
Εργάζεται επτά ημέρες την εβδομάδα, 18 ώρες την ημέρα. Το 1950 ιδρύει τις Φιλανθρωπικές Ιεραποστολές και δύο χρόνια αργότερα την Αγνές Καρδιές, μια στέγη για όσους αργοπεθαίνουν. Στη συνέχεια ιδρύει μια στέγη για τα εγκαταλειμμένα μωρά, ιδρύματα για αλκοολικούς, άστεγους, ναρκομανείς, ασθενείς με AIDS και μια μικρή «αποικία» για τους χιλιάδες λεπρούς της Καλκούτας, όπου μπορούσαν να ζήσουν και να εργαστούν με αξιοπρέπεια. Αξιόλογη υπήρξε και η προσφορά της στις εκατοντάδες φυλακές της Ινδίας.

13

14 Ως σήμερα δεκάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά ξέφυγαν από τους δρόμους και βρήκαν φαγητό και στέγη σε ένα από τα 580 ιδρύματα που δημιούργησε η Μητέρα Τερέζα στην Ινδία και όλον τον κόσμο. Η εκστρατεία της κατά των εκτρώσεων συμπυκνώνεται στο σύνθημα: «Μην καταστρέφετε τα παιδιά. Θα τα πάρουμε εμείς».

15

16 Το 1979 τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ, ενώ είχαν προηγηθεί πολλές διεθνείς διακρίσεις και βραβεία. Στην ομιλία αποδοχής του Νομπέλ ενώπιον των μελών της Σουηδικής Ακαδημίας η Μητέρα Τερέζα αναφέρει: «Παραλαμβάνω αυτό το βραβείο στο όνομα των φτωχών επειδή πιστεύω ότι με το να μου απονείμουν αυτή τη διάκριση αναγνωρίζουν την ύπαρξη των φτωχών στη Γη».

17

18 6 χρόνια αργότερα ανακηρύχτηκε αγία από τον Πάπα Παύλο τον 2ο.
Το έργο της δεν προκάλεσε μόνο το θαυμασμό, αλλά και επικρίσεις. Κατηγορήθηκε για αδιαφανή τρόπο χειρισμού των χορηγιών, αλλά και για φόνο εξ αμελείας σε σχέση με τους ετοιμοθάνατους.

19 Η εξασθενημένη καρδιά της έπαψε να χτυπάει το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου 1997.
Η κηδεία της έγινε στην Καλκούτα με τιμές πρωθυπουργού.

20

21 ΙΣΤΟΓΡΑΦΙΑ www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid..
repository.edulll.gr/edulll/.../1465_03_PolitikiGenous_Thilikou.pd


Κατέβασμα ppt "ΜΗΤΕΡΑ ΤΕΡΕΖΑ Η ΑΓΙΑ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google