Τα Τροπικά Δάση Φίλιππος Παλαιολόγος.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αλεξία -Ιωάννα -Γιώργος Ε2’ ΤΑΞΗ 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο
Advertisements

ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΜΠΟΥΖΗ
ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Η ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης άρχισε πριν από χρόνια στην ανατολική Αφρική,από μία ομάδα ζώων που ονομάζονται Αυστραλοπίθηκοι,
1. 2 Ο καιρός τρελάθηκε! Η υπερθέρμανση του πλανήτη, για την οποία συχνά γίνεται λόγος, σημαίνει ότι ο πλανήτης μας θερμαίνεται και η μέση θερμοκρασία.
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ
Περιβαλλοντική εργασία
Πατήστε το πλήκτρο > για να ξεκινήσει η παρουσίαση Step key > in order to begins the presentation.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
54ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ E1
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠO ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
ΗΗΜΕΙΑ.
Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
ΣΟΦΙΑ ΤΖΑΒΕΛΑ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΜΠΟΥΖΗ
Ζώνες βλάστησης.
ΣΑΡΟΝ ΚΑΙ ΣΕΡΙΝΑ ΑΑΡΤΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΑ
Τροπική ζώνη.
Η καταστροφή των δασών Η καταστροφή των δασών αποτελεί ένα τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα αφού είναι ένας από τους βασικούς λόγους του.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
«Ο πνεύμονας της Γης κινδυνεύει»
Από την Στ‘2 την Μαρία τον Μηνά και τον Γιώργο
1ο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης
H γεωργία και η δασοκομία στην Ευρώπη
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
14Ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου. Ε΄ Τάξη
Πεδιάδες, βοσκοτόπια, έρημοι του πλανήτη
Ανάλογα με  Τον τρόπο κατανάλωσής τους και  Τη δυνατότητα ανανέωσής τους.
Εύκρατα φυλλοβόλα δάση
Οι επιδράσεις των δασών στη ζωή των ανθρώπων
Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου Σχ
Το Γιγαντιαίο Πάντα Το Πάντα είναι ένα ζώο το οποίο είναι ένα από τα πιο γνωστά είδη υπό εξαφάνιση.
Φυσικό περιβάλλον: Βιόσφαιρα
Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ.
Λευκή Τίγρης.
Σαβάνες Σαβάνες.
Μελετώ το δάσος Χάρις Χριστοφή
Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες της Γης
Edit the text with your own short phrases. To change the sample image, select the picture and delete it. Now click the Pictures icon in the placeholder.
 Η καμηλοπάρδαλη είναι το ψηλότερο ζώο στον κόσμο. Ανήκει στην τάξη των Αρτιοδάκτυλων στο οποίο ανήκει ένα μόνο είδος, η κοινή Καμηλοπάρδαλις. Το εν.
ΕΛΑΦΙ Κέλλυ Κυριακή Δ’2. Ελάφι Το ελάφι εξαπλώνεται σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, τη Β.Αφρική τις περισσότερες οροσειρές της Ασίας,τη Σιβηρία,την Άπω.
ΚΑΖΜΙΡΑ ΤΡΕΤΣΙΑΚ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΣΤΕΡΗΣ Σχολικό έτος Γ / ΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ Καθηγητής : Κατσοπρινάκης Σταύρος.
ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ: ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΗΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τι θα μελετήσουμε σ’ αυτή την ενότητα (Α) Βασικές έννοιες. Έννοιες που συνδέονται.
Συναντούνται στη ζώνη που βρίσκεται μεταξύ του γεωγραφικού πλάτους των 10 μοιρών στο νότιο ημισφαίριο και του γεωγραφικού πλάτους των 25 μοιρών στο βόρειο.
Από τους: Παρασκευή Καραγιώργη Μάγου και Παρασκευή Καραγιώργη Μάγου και Μιχάλη Μάγο Μιχάλη Μάγο Η Αμαζονία.
Κεφάλαιο 9 Η ατμόσφαιρα.
Κεφ. 11 Ζώνες βλάστησης..
Κεφάλαιο 11 Ζώνες βλάστησης. Βλάστηση Βλάστηση είναι ο τρόπος ανάπτυξης των φυτών μιας περιοχής. Σε κάθε περιοχή της Γης η βλάστηση δεν είναι η ίδια.
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΧΡΥΣΑ. ΤΑΞΗ Α, ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ – ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΤΣΟΠΡΙΝΑΚΗΣ.
Επίσκεψη στο Δέλτα Αξιού
Φλαμίνγκο παπα.
ΦΥΛΛΟΒΟΛΑ ΔΑΣΗ ΕΥΗ-ΕΙΡΗΝΗ ΦΑΝΙΟΥΔΑΚΗ ΣΟΝΙΛΑ ΤΖΕΧΑΛΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ
Τα άγρια ζώα της ζούγκλας
Ζώα της Ζούγκλας! Τα Ζώα είναι πολυκύτταροι, ευκαρυωτικοί οργανισμοί που αποτελούν το βασίλειο των Ζώων. Ο σωματότυπός τους σταθεροποιείται όταν αναπτύσσονται,
ΔΑΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Η ζωή στα τροπικά δάση Δημιουργία: Ζάρκος Δημήτριος Μίσσιου Γεωργία
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΖΟΥΓΚΛΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΛΟΥΧΑΚΗΣ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ,
Η ζωή στα τροπικά δάση
Η επιρροη του φαινομενου του θερμοκηπιου στην καθημερινη Μασ ΖΩΗ
ΕΡΗΜΟΣ Χριστοδουλάκη Άννα Κορνιλάκης Νίκος Μπαντουβέρης Σταύρος
6o Δ Σ Πετρούπολης.
Οι κλιματικές ζώνες της Γης
Οικοσυστήματα Οικοσύστημα είναι το σύνολο:
Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες της Γης
O πληθυσμός της Ευρώπης
Οι ερημικές περιοχές της Γης καταλαμβάνουν το 1/3 της ξηράς.
Κεφάλαιο 20 Η ζωή στην έρημο.
Επικρατεί εύκρατο κλίμα: βρέχει κυρίως το χειμώνα, η θερμοκρασία παρουσιάζει μεγάλες αλλαγές ανάλογα με τις εποχές και η ημέρα είναι μικρότερη το χειμώνα.
Γεωγραφία Γ΄ Ενότητα.
Ένας αυτόχθονας λαός της Αφρικής
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τα Τροπικά Δάση Φίλιππος Παλαιολόγος

Τι είναι τα Τροπικά Δάση Τα τροπικά δάση (ζούγκλες) είναι τα μεγάλα και πυκνά δάση που βρίσκονται σε μία ζώνη 28° πάνω και κάτω από τον ισημερινό. Τα τροπικά δάση αναλογούν στο 50% όλων των δασών του κόσμου Βρίσκονται στην Ασία, Αυστραλία, Αφρική, Νότια Αμερική, Κεντρική Αμερική, το Μεξικό και για πολλά από τα νησιά του Ειρηνικού Το πιό γνωστό τροπικό δάσος είναι αυτό του Αμαζονίου.

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά τους; Στα τροπικά δάση κάνει πολύ ζέστη και έχει πολλή υγρασία Φιλοξενούν τα περισσότερα είδη σε όλο τον κόσμο από όλα τα άλλα βιοσυστήματα. Περίπου το 80 % των γνωστών βιοποικιλοτήτων του πλανήτη μπορεί να βρεθεί σε ένα τροπικό δάσος. Τα δέντρα τους ξεπερνούν σε ύψος τα 50 μέτρα.

Ποιά είναι τα στρώματα των τροπικών δασών; Το στρώμα του εδάφους Ένα τροπικό δάσος είναι χωρισμένο σε πέντε διαφορετικά στρώματα: το στρώμα του εδάφους, το στρώμα των θάμνων, το υπόροφο στρώμα, το στρώμα του θόλου και το αναδυόμενο στρώμα. Κάθε στρώμα έχει διαφορετικά φυτά και ζώα, προσαρμοσμένα για τη ζωή στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο Θόλος Το αναδυόμενο στρώμα

H χλωρίδα στα τροπικά δάση; Περισσότερα από τα δύο τρίτα των φυτικών ειδών στον κόσμο βρίσκονται στα τροπικά δάση. Στα τροπικά δάση ζουν τα 170.000 από τα 250.000 γνωστά είδη φυτών του κόσμου. Αυτά τα φυτά παρέχουν καταφύγιο και τροφή για τα ζώα του τροπικού δάσους. Τα φυτά που ευδοκιμούν εδώ είναι κυρίως: πλατύφυλλα δέντρα, τα οποία είναι αειθαλή, επίφυτα, δηλαδή φυτά που προσκολλώνται στα κλαδιά και στους κορμούς των ψηλών δέντρων, χωρίς να βλάπτουν όμως την ανάπτυξή τους στο έδαφος λίγοι θάμνοι και πόες.

Η πανίδα στα τροπικά δάση Τα ζώα των τροπικών περιοχών είναι πολυάριθμα και εξαρτάται από την ήπειρο που εκτείνεται η τροπική ζώνη. Στην Αφρική έχουμε κυρίως έντομα, ερπετά, πουλιά, και φυτοφάγα και σαρκοφάγα ζώα. Στην Αμερική επίσης συναντάμε και αετούς, παπαγάλους τουκάν, ανακόντες και βόες, ιγκουάνα κλπ Στην Ασία συναντάμε και πιθήκους, τίγρεις, νεροβούβαλους, πυγμαία γουρούνια κλπ

Η χρησιμότητα των τροπικών δασών Τα τροπικά δάση είναι σημαντικά και απαραίτητα για το κλίμα του πλανήτη γιατί απορροφούν απέραντα ποσά άνθρακα. Άν καταστρέφονται, τότε οι ποσότητες αυτές του άνθρακα πηγαίνουν στην ατμόσφαιρα και συμβάλλουν στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Τι παράγεται στα τροπικά δάση Καφές, σοκολάτα, μπανάνα, μάνγκο, παπάγια, μακαντάμια, αβοκάντο, και ζαχαροκάλαμο καλλιεργούνται σε φυτείες σε περιοχές που προηγουμένως ήταν τροπικά δάση. Τα τροπικά δάση ονομάζονται επίσης «το μεγαλύτερο φαρμακείο στον κόσμο», λόγω του μεγάλου ποσού των φυσικών φαρμάκων που ανακαλύφθηκε στα τροπικά δάση που προέρχονται από φυτά.

Ο άνθρωπος και το τροπικό δάσος Οι πόροι των τροφίμων μέσα στο δάσος είναι εξαιρετικά διασκορπισμένοι λόγω της υψηλής βιολογικής ποικιλότητας και όποια τρόφιμα δεν υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό περιορίζονται στο κουβούκλιο και απαιτούν σημαντική ενέργεια για την απόκτηση. Ορισμένες ομάδες των κυνηγών-συλλεκτών έχουν αξιοποιήσει το τροπικό δάσος σε εποχιακή βάση, αλλά στάθηκαν κυρίως σε γειτονικές σαβάνες και στο ανοικτό περιβάλλον του δάσους όπου τα τρόφιμα είναι πολύ πιο άφθονα. Άλλοι λαοί που περιγράφονται ως κάτοικοι των τροπικών δασών είναι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες που εξακολουθούν να υφίστανται σε μεγάλο βαθμό από την εμπορία προϊόντων υψηλής αξίας των δασικών προϊόντων όπως είναι τα δέρματα, τα φτερά, και το μέλι με τους αγρότες που ζουν έξω από το δάσος

Φυλές τροπικών δασών: Οι Πυγμαίοι Οι Πυγμαίοι είναι μια φυλή που ζει στο Τροπικό δάσος της κεντρικής Αφρικής, διασκορπισμένοι σε μικρές ομάδες, επικοινωνούν με τύμπανα και χαρακτηριστικό τους γνώρισμα αποτελεί το μικρό ύψος τους( δεν ξεπερνούν το 1, 40 μ. ενώ και το βάρος τους κυμαίνεται γύρω στα 40 κιλά) Είναι κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες αποκλειστικά από το δάσος, γι αυτό και σέβονται πάρα πολύ το τροπικό δάσος και το προστατεύουν. Έχουν προσαρμοστεί στις δύσκολες συνθήκες του δάσους, αρκούμενοι σε πολύ λίγα αγαθά. Χρησιμοποιούν κλαδιά και φύλλα για να κατασκευάζουν τις καλύβες τους αλλά και τα άλλα καθημερινά τους αντικείμενα. Κάνουν τις δουλειές τους πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας αλλά και υγρασίας που επικρατεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συχνά, (περίπου ανά δυο μήνες) οι Πυγμαίοι μετακινούνται σε άλλες περιοχές για να εξασφαλίσουν τροφή.

Φυλές τροπικών δασών: Οι Μπαντού Ζουν και αυτοί στο τροπικό δάσος της Αφρικής και είναι κυρίως γεωργοί. Εξαιτίας του φτωχού εδάφους των τροπικών δασών, ως προς τα θρεπτικά συστατικά, οι Μπαντού έχουν βρει ένα δικό τους τρόπο για να το καλλιεργούν. Συγκεκριμένα, για να αυξήσουν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, καίνε κάθε δυο χρόνια τα δέντρα μικρών περιοχών του τροπικού δάσους. Έτσι δημιουργούνται νέες εκτάσεις που μπορούν να τις καλλιεργήσουν και στις οποίες μεταφέρουν ολόκληρο το χωριό τους.

Από τι απειλούνται τα τροπικά δάση; Η καταστροφή των τροπικών δασών από φυσικές διεργασίες, όπως η ηφαιστειακή δραστηριότητα, πυρκαγιές, και η κλιματική αλλαγή είναι καλά τεκμηριωμένη στα απολιθώματα. Τη μεγαλύτερη όμως καταστροφή τη προκαλεί ο άνθρωπος κυρίως για να κερδίσει χρήματα. Τεράστιες δασικές εκτάσεις έχουν πλέον μετατραπεί σε οδικές αρτηρίες, έχουν σκαφτεί παράνομα για την δημιουργία ορυχείων ή αποτελούν αντικείμενο αλόγιστης υλοτομίας. Οι άνθρωποι καθαρίζουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου γρήγορα για τη γεωργία,την ξυλεία, και την κτηνοτροφία, σε ποσοστό της τάξης των 1,5 στρεμμάτων ανά δευτερόλεπτο ή 50 γήπεδα ποδοσφαίρου ανά λεπτό, η οποία προκαλεί μεγάλο κίνδυνο στο δάσος.