Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σαβάνες Σαβάνες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σαβάνες Σαβάνες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σαβάνες Σαβάνες

2 Σαβάνα Η Σαβάνα είναι τύπος χερσαίου οικοσυστήματος των τροπικών περιοχών, ο οποίος χαρακτηρίζεται από ποώδη βλάστηση με λίγα διάσπαρτα δένδρα ή θάμνους· θεωρείται ενδιάμεση μορφή μεταξύ δάσους και ποολίβαδου. Εκτός από τους κλιματολογικούς παράγοντες, σε ορισμένες περιπτώσεις η δημιουργία της σαβάνας οφείλεται στα χαρακτηριστικά του εδάφους ( μορφολογία, σύσταση) τα οποία ευνοούν την ανάπτυξη ποώδους βλάστησης σε βάρος των δένδρων.

3 Προέλευση του όρου Ο όρος σαβάνα πιστεύεται ότι προήλθε από μία αραουκάνικη λέξη που περιγράφει «γη άδενδρη, αλλά με πολλή χλόη, ψηλή ή κοντή, αλλά μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα είχε αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρύτατα με την έννοια της γης που έχει τόσο χλόη όσο και δένδρα. Ο όρος σεράδο (Cerrado) χρησιμοποιείται για τις υψηλότερες σαβάνες του Κεντρικού Υψιπέδου της Βραζιλίας. Τα κάμπος (campos) και τα γιάνος (llanos) είναι χαμηλές (100 ως 400 μέτρα υψόμετρο) παρόμοιες με σαβάνα εκτάσεις στη Νότια Αμερική.

4 Κατηγορίες της σαβάνας
Οι σαβάνες διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με την αναλογία ποώδους και ξυλώδους βλάστησης· υπάρχουν σαβάνες τελείως γυμνές από δένδρα, όπως ο κάμπος λίμπος της Βραζιλίας, καθώς και σαβάνες με αρκετά πυκνή δενδρώδη κάλυψη, όπως η σαβάνα της βόρειας Αυστραλίας. Ενδιάμεση περίπτωση αποτελεί η τροπική σαβάνα της ανατολικής Αφρικής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο τυπική μορφή σαβάνας η οποία χαρακτηρίζεται και ως υγρή σαβάνα με μέσο ετήσιο ύψος βροχοπτώσεων χιλιοστά.

5 Τύποι σαβάνας Διαφορετικοί τύποι σαβάνων αναπτύσσονται στις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου, όπου το κλίμα χαρακτηρίζεται γενικά από μικρότερο μέσο ετήσιο ύψος βροχοπτώσεων.

6 Οικοπεριοχές της σαβάνας
Οι οικοπεριοχές της σαβάνας ανήκουν σε αρκετούς διαφορετικούς τύπους: Τροπικές και υποτροπικές σαβάνες, τροπικοί ή υποτροπικοί λειμώνες ή θαμνότοποι. Οι σαβάνες της Αφρικής, όπως το Σερενγκέτι, διάσημο για τα άγρια ζώα του, είναι χαρακτηριστικές αυτού του τύπου. Η βραζιλιάνικη σαβάνα (σεράδο) ανήκει επίσης σε αυτή την κατηγορία και διακρίνεται για την εξωτική και ποικιλόμορφη χλωρίδα της. Μεσογειακές σαβάνες, σαβάνες σε περιοχές με μεσογειακό κλίμα, δηλαδή με ήπιους και βροχερούς χειμώνες και θερμά, ξηρά καλοκαίρια. Εκτός από τις παράλιες χώρες της Μεσογείου και την Πορτογαλία, μία περιοχή που φιλοξενεί σαβάνες αυτού του τύπου είναι η Καλιφόρνια. Πλημμυρικές σαβάνες, σαβάνες που πλημμυρίζουν εποχικά ή και όλο τον χρόνο. Και αυτές συναντώνται κυρίως στην τροπική ή υποτροπική ζώνη. Ορεινές σαβάνες, σαβάνες σε κάπως μεγάλο υψόμετρο, απαντώμενες σε λίγους τόπους γύρω από τις υψηλές ορεινές περιοχές της Γης, αλλά και στην Ανγκόλα.

7 Φυτά της σαβάνας Τα φυτά της σαβάνας είναι: δημητριακά
διάσπαρτα δέντρα (ακακίες, μπαομπάμπ, αρτόκαρποι, φοίνικες κ.ά.) μικρές συστάδες δέντρων και αγκαθωτών θάμνων (κόμμι ακακίας Σενεγάλης) Όλα τα φυτά της σαβάνας είναι προσαρμοσμένα στην αντιμετώπιση της ξηρασίας.

8

9 Τα ζώα της σαβάνας Τα ζώα που μπορούμε να συναντήσουμε στη σαβάνα είναι:
ελέφαντες ρινόκεροι καμηλοπαρδάλεις στρουθοκάμηλοι λιοντάρια ζέβρες ιπποπόταμοι γαζέλες μαϊμούδες μπαμπουίνοι αντιλόπες τίγρεις πούμα φακόχοιροι γκνου

10

11 τελοσ Ελένη Καλιάτση Α΄3


Κατέβασμα ppt "Σαβάνες Σαβάνες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google