Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τροπική ζώνη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τροπική ζώνη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τροπική ζώνη

2 Τροπική ονομάζεται η γεωγραφική ζώνη η οποία βρίσκεται ανάμεσα στον τροπικό του Καρκίνου και στον τροπικό του Αιγόκερω. Τροπικές εννοούνται οι περιοχές γύρω από τον Ισημερινό. Το κλίμα σε αυτές τις περιοχές είναι θερμό και υγρό, η θερμοκρασία είναι συνήθως πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου και υπάρχουν δύο εποχές: μία περίοδος πολλών βροχών και μία περίοδος ξηρασίας. Η δε διάρκεια ημέρας και νύχτας είναι περίπου ίση.

3 Τροπικά δάση Τα τροπικά δάση εκτείνονται στην τροπική ζώνη. Στις περιοχές αυτές οι βροχοπτώσεις είναι συνεχής και η θερμοκρασία κυμαίνεται από 20oC-30oC καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Στα τροπικά δάση συναντάμε δέντρα πλατύφυλλα, επίφυτα φυτά καθώς επίσης θάμνους και πόες. Οι συνθήκες που επικρατούν εδώ δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των φυτών.

4 Ζώα στα τροπικά δάση Στα τροπικά δάση ζούν ζώα όπως : ◘ πίθηκοι ◘ φίδια ◘ τροπικά πουλιά

5 Σαβάνα Η Σαβάνα αποτελείται από : • φυλλοβόλα δέντρα • κάκτους Επίσης ζούν : ♣ καμηλοπαρδάλεις ♣ ελέφαντες, λιοντάρια ♣ ζέβρες, τίγρης

6 Στέπα Στη στέπα αναπτύσσονται : ♦ μικροί θάμνοι, δέντρα Επίσης ζούν εκεί : ♦ τρωκτικά ♦ χορτοφάγα ζώα ♦ φίδια, σαύρες

7 Οι Πυγμαίοι Οι πυγμαίοι είναι μια φυλή της Κεντρικής Αφρικής. Τρέφονται από το κυνήγι και με καρπούς, ρίζες, φρούτα, μανιτάρια, μέλι κ.α.

8 Οι Μπαντού Οι Μπαντού ζούνε στην Αφρική και είναι γεωργοί. Κάθε δύο χρόνια καίνε τα δέντρα μικρών περιοχών του δάσους, για να αυξήσουν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, δημιουργώντας έτσι νέα χωράφια. Φυτεύουν μανιόκ, από το οποίο παρασκευάζουν το ψωμί τους, καλαμπόκι, μπανάνες και άλλα φυτά.

9 Τροπικά δάση «Η ζέστη γινόταν ανυπόφορη στη διάρκεια της μέρας και η φασαρία από τις μαϊμούδες και τα πουλιά μπορούσε να τρελάνει άνθρωπο. Οι κροκόδειλοι παρέμεναν ακίνητοι επί ώρες στις ξέρες, με τα σαγόνια τους ανοιχτά για να πιάνουν πεταλούδες. Κοντά στα εγκαταλειμμένα αγροτόσπιτα φαίνονταν τα σπαρμένα με καλαμπόκι χωράφια με ολοζώντανα σκυλιά που γάβγιζαν στο πέρασμα των πλεούμενων κι ακόμα και στα έρημα μέρη υπήρχαν παγίδες για ταπίρους και δίχτυα για ψάρεμα που στέγνωναν στον ήλιο, αλλά πουθενά δεν φαινόταν ψυχή (στις όχθες του ποταμού Μαγδαλένα, Νότια Αμερική).

10 Πηγές: Wikipedia / Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία
Ομάδα Εργασίας: *Α.Β. *Α.Λ. *Α.Μ. *Μ.Μ.


Κατέβασμα ppt "Τροπική ζώνη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google